Vágólapra másolva!
Csütörtök este a labdarúgó Európa Konferencia-liga-selejtező második fordulójának odavágó mérkőzésén a Debrecen 1-0-ra nyert az az örmény Alaskert otthonában.

A Debrecen négy év után tért vissza a nemzetközi kupaporondra. A magyar bajnokság előző kiírásában bronzérmes hajdúsági csapat legutóbb 2019 augusztusában, a Torino elleni Európa-liga-selejtezőn lépett pályára nemzetközi meccsen. A hajdúságiak azóta a másodosztályt is megjárták, négy év elteltével pedig Örményországban léptek ki ismét a nemzetközi színtérre.

Az Alaskert negyedik helyen zárta az örmény élvonal legutóbbi idényét, egy évvel ezelőtt pedig a Kl-selejtező első körében máltai ellenféllel szemben búcsúzott. A DVSC-nek még sosem volt örmény, az Alaskertnek pedig magyar ellenfele.

A Debrecen remekül kezdte a találkozót, és már a harmadik percben majdnem megszerezte a vezetést.

Dorian Babunszki átadását a csapatkapitány Dzsudzsák Balázs kapta meg, tolt egyet a labdát, majd 14 méterről elemi erővel találta el a jobb felső keresztlécet.

Pár másodperc múlva ismét a Loki legendája volt a főszereplő. Ezúttal jobbról húzott befelé, majd 15 méterről eltekerte a labdát a hosszú felső irányába, de Ognjen Csancsarevics hatalmasat védett. A folytatásban továbbra is a Debrecen dominált, a 11. percen pedig újabb hatalmas védést mutatott be az Alaskert kapusa. Ezúttal Babunszki érkezett egy jobbról belőtt labdára, kilenc méterről kapura belsőzött, de Csancsarevics egy elképesztő reflexmozdulattal ki tudta ütni a labdát.

Dzsudzsák Balázs volt a meccs elején a Loki legveszélyesebb játékosa Forrás: dvsc.hu

A folytatásban a Loki többet birtokolta a labdát, irányította is a játékot, de az igazán komoly helyzetek elmaradtak. A második félidőt megint a Loki kezdte jobban. A 46. percben Aléxandrosz Kizirídisz próbálkozott egy 19 méteres átlövéssel, de a görög támadó próbálkozását Csancsarevics hárította.

Az 50. percben aztán egy gyönyörű góllal megszerezte a vezetést a Debrecen.

Egy bedobás után Babunszki futott el a jobb szélen, a beadására Stefan Loncar érkezett a második hullámban, majd egy remek levétel után 11 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot.

A montenegrói Stefan Loncar góljával szerzett vezetést a Loki Forrás: Derecsényi István/dvsc.hu

A vezetés megszerzése után az örmény csapat átvette az irányítást, a Debrecen kapusának, a korábbi válogatott Megyeri Balázsnak pedig egyre többet kellett játékba avatkoznia, bár bravúrt a 80. percig nem kellett bemutatnia. Akkor aztán egy jobb oldali beadásra Daniel Flores Barrios érkezett a hosszún, 12 méterről megcélozta a hosszú sarkot, de a Debrecen kapusa egy elképesztő vetődéssel szögletre tornázta a labdát.

A hajrában a Loki már teljesen beszorult, Srdjan Blagojevic csapata mélyblokkban védekezett, a védők pedig folyamatosan fejelték ki a szélről bezáporozó labdákat. Az Alaskert második félidőben sokkal többet kezdeményezett, de egy ígéretes lövést leszámítva nem tudott igazán komoly helyzetet kidolgozni, így a Debrecen nyerte a találkozót és egygólos előnyből várhatja a visszavágót.

Európa Konferencia-liga-selejtező, 2. forduló, első mérkőzés:
Alaskert FC (örmény)-Debreceni VSC (magyar) 0-1 (0-0)
gólszerző: Loncar (50.)

A visszavágót jövő csütörtökön 21 órától rendezik Debrecenben, a párharc továbbjutója pedig az osztrák Rapid Wiennel találkozik a következő körben.