Vágólapra másolva!
A német rekordbajnok Bayern München mindenben megegyezett a Chelsea-vel a spanyol válogatott kapus, Kepa Arrizabalaga átigazolása kapcsán.

Arrizabalaga egy évre kölcsönben érkezik a bajor csapathoz, melynek a szezon végén vásárlási opciója lesz a 13-szoros spanyol válogatott kapusra.

A 28 éves kapus korábban óriási tehetségnek számított, 2018 nyarán 80 millió euróért igazolt le a Chelsea, ezzel Kepa lett minden idők legdrágább kapusa. A spanyol azonban nem tudott klasszisteljesítményt nyújtani a Chelsea-ben,

Kepa Arrizabalag a mai napig a világ legdrágább kapusa Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Tim Nwachukwu

A spanyol válogatott kapus első angliai szezonja nem sikerült jól, de a csapatával bronzérmes lett a bajnokságban, és az Európa-ligát is megnyerte. Kepa a második londoni szezonjában sem tudta bebizonyítani, hogy akárcsak a felét is megérné annak a horribilis összegnek, amit a Chelsea kifizetett érte. 33 bajnoki mérkőzésen 47 gólt kapott, és csak nyolc olyan meccs volt, amit sikerült nullára hoznia.

Egy statisztikákkal foglalkozó honlap azt írta, hogy az 54,5%-os védési hatékonyságot tekintve Kepa Arrizabalaga a Premier League történetének legrosszabb kapusa.

Kepa Arrizabalaga akkor szorult végérvényesen a kispadra, amikor Thomas Tuchel átvette a Chelsea irányítását. A londoni klub 2021-ben úgy nyerte meg a Bajnokok Ligáját, hogy a csapat első számú kapusa addigra már a szenegáli Édouard Mendy volt.

Kepa legemlékezetesebb megmozdulása az volt, amikor a 2019-ben a Manchester City elleni Ligakupa-döntő hosszabbításában nem volt hajlandó lejönni a pályáról, amikor Maurizio Sarri kapust akart cserélni, hogy megzavarja a City játékosait a tizenegyespárbaj előtt.

A Bayern Münchennek azért kellett kapus igazolni, mert a német világbajnok Manuel Neuer még mindig nem épült fel a lábtöréséből, ami az után történt, hogy a katari világbajnokság után engedély nélkül elment síelni.

A Bayern télen megszerezte Yann Sommert, de a svájci kapust azóta már el is engedték az Internazionale csapatához, miközben Neuer még mindig nem a régi. A közelmúltban újra megműtötték, egy fémdarabot vettek ki a lábából, de a felépülése még hónapokig tarthat.

Manuel Neuer állítólag nem tud teljes értékű edzésmunkát végezni Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Sven Simon/Frank Hoermann

Ráadásul a 37 éves kapusnak a beszámolók szerint komoly nehézséget okoz a labdák meglövése és a pontos célzás, ami komoly erőssége volt mindig, a lábmunkája volt mindig az igazi védjegye. Neuernek a jobb lába sérült meg, és még mindig nem tud vele rendesen kitámasztani és a felugrásokkal is problémája van. A németek szerint akár még nyolc-tíz hét is kellhet, mire teljesen felépül, de sokak szerint már sosem fog olyan magas szinten teljesíteni, mint korábban.