Vágólapra másolva!
Lehet, hogy a csütörtök esti Hamrun Spartans - Ferencváros meccs nem mozgatja meg Valletta lakóit, azért van, aki pontosan tudja, hogy fontos meccset játszanak a nemzeti stadionban.

A történelmi olasz nevén Strada Reala néven ismert sétálóutcát ma már inkább angolul Republic Streetnek (máltai nyelven: Triq ir-Repubblika) hívják, de ez a lényegen nem változtat: ez a máltai főváros legforgalmasabb része, zsúfolásig divatos üzletekkel, kávézókkal, éttermekkel, és persze turistákkal.

És az ilyen helyekről elmaradhatatlan utcazenészekkel. A sétáló utca elején található hídon egy fiatal srác rockballadákkal igyekezett egy kis aprót gyűjten (nem is sikertelenül), de sokkal nagyobb nézettsége volt az egyik menő kávézó előtt ülő idős úrnak. Amikor odaértem, éppen egy olasz slágert (Ricchi e Poveri: Sará perché ti amo) énekelt, majd figyelmeztette a járókelőket a köztük bóklászó és zsákmányra leső zsebtolvajokra. De az igazi show csak eztán jött. Találomra leszólított egy csoport fiatalt, hogy honnan érkeztek. Budapestről, jött a válasz, a sokat látott utcazenész pedig azonnal profi üzemmódba kapcsolta.

"Budapestről? Nagyszerű, minden évben járok Magyarországon és Budapesten! Oktogon, Andrássy út" - sorolta a turistacsalogató helyeket.

"A meccsre jöttetek? Tudjátok, hogy este meccs lesz, ugye? A Hamrun a Ferencvárossal játszik. Szeretitek a Ferencvárost, nekik szurkoltok?" - mi csak néztünk, de a fiatalok is, akik nem úgy néztek ki, mintha a meccs miatt jöttek volna. Hősünket azonban ez cseppet sem zavarta!

"Tudom én, hogy mit szeretnek a magyarok! Na, most figyeljetek! - rikkantotta majd rágyújtott egy nótára.

Az egy kicsit lehangoló volt, hogy a szöveget, mintha egyedül csak ő ismerte volna (pedig nem túl bonyolult), de az előadás értékéből ez mit sem vont le.

A Hamrun Spartans – Ferencváros mérkőzést csütörtökön hazai idő szerint 19.30-tól rendezik a vallettai Ta' Qali Nemzeti Stadionban. A találkozóról az Origo élő szöveges formában, valamint helyszíni összefoglalóval számol be.