Vágólapra másolva!
Öt 1966-os vb-győztes angol futballista halálát is a demencia, illetve az Alzheimer-kór okozta. Október 21-én meghalt a BEK-győztes Bobby Charlton is.

Az idegsebészek és a neurológusok ismét vészharangot kongatnak, mert léteznek sportolói sérülések, betegségek, melyekből nincs menekvés; ezek közül a legrosszabb a demencia/Alzheimer-kór. A The Sun emlékeztetett arra, hogy

az október 21-én elhunyt Sir Bobby Charlton egyike annak az öt 1966-os vb-győztes labdarúgónak, akik demenciában szenvedtek, és ez ijesztő megállapítás

- írja a Ripost.

Sir Bobby Charlton is demenciában szenvedett Forrás: AFP/Oli Scarff

Nobby Stiles 78 esztendősen távozott az élők sorából, Jackie Charlton (85), Martin Peters (76), Ray Wilson (83) és legutóbb Bobby Charlton hunyt el. Valamennyien demenciában, illetve Alzheimer-kórban szenvedtek.

A mentális leépüléshez hozzájárulhat a gyakori fejelés, ráadásul a hatvanas években sokkal nehezebb labdákkal játszottak.

A régi bőrgolyók lassabbak voltak, és ha megszívták magukat nedvességgel, sárral, úgy megütötték a játékos fejét (agyát), hogy azok beleszédültek, és ez hozzájárulhatott a világbajnok angol játékosok leépülésükhöz és későbbi halálukhoz.