Vágólapra másolva!
A francia Paris Saint-Germain 2-1-es vereséget szenvedett az olasz AC Milan otthonában a labdarúgó Bajnokok Ligája-csoportkör negyedik fordulójában. A meccs első 30 perce szenzációs iramot és játékot hozott mindkét oldalon, ezután viszont elsősorban a PSG teljesítménye rendkívül visszaesett, így a Milan megérdemelten szerezte meg az első sikerét az idei BL-szezonban. A kedd este rendezett további öt mérkőzésen nem született nagy meglepetés: a győzelmével továbbjutott a Manchester City és az RB Leipzig, míg közelebb került a nyolcaddöntőhöz a Porto, a Lazio és az Atlético Madrid is.

A nap rangadója: Paris Saint-Germain - Milan

Az F csoportban a Milan két ponttal, de szerzett gól nélkül várhatta a BL-csoportkör negyedik fordulóját, ráadásul a hétvégén a bajnokságban is kínos vereséget szenvedett hazai pályán az addig nyeretlen Udinesétől. Két hete az elmúlt öt tétmeccsén százszázalékos PSG 3-0-ra győzött a milánóiak ellen a francia fővárosban, és most is esélyesként várta az olaszországi találkozót, amit szurkolói balhé is megelőzött. A csapatok abban a tudatban léptek pályára, hogy kora este a csoport másik meccsén a Dortmund 2-0-ra legyőzte a Newcastle-t, így a kvartett élére ugrott.

A PSG-Milan találkozó előtt már óriási balhé volt Milánóban Forrás: AFP/Paolo Salmoirago

A Milan szurkolói már a meccs előtt egyértelművé tették, hogy nem látják szívesen a két és fél év után visszatérő Gianluigi Donnarummát, és

az arcképével ellátott papírpénzekkel dobálták a PSG olasz kapusát.

Ám összességében kiváló hangulat volt a San Siróban – és füttyszó, amikor Donnarummához került a labda. Aztán mint kiderült, ennél már csak a játék volt kiválóbb.

Az első lehetőség a Milan előtt adódott, a 6. percben Rafael Leao beadása után Ruben Loftus-Cheek lőtt 14 méterről, középről a kapu fölé. Két perccel később Kylian Mbappé lőhetett nagyjából ugyanonnan, csak a túloldalon, az ő lapos próbálkozását Mike Maignan kapus védte.

A rendkívül pörgős első tíz percet aztán egy gól zárta le: egy párizsi szögletet Marquinhos csúsztatott meg a rövid oldalon, Milan Skriniar pedig így közelről a hálóba fejelte a labdát.

A gól után sem esett vissza az iram: Yunus Musah, majd Ousmane Dembélé előtt adódott helyzet, a 12. percben viszont már jött is az egyenlítés. Olivier Giroud lövését még védte Donnarumma,

a magasra felpattant labdát viszont Rafael Leao 5 méterről a PSG kapujába ollózta.

Nem sokáig örülhetett Skriniar vezető góljának a PSG Forrás: AFP/Marco Bertorello

A folytatásban inkább a vendégek akarata érvényesült, Mbappé, majd Asraf Hakimi is újra vezetést szerezhetett volna, de előbb Maignan kivetődése, majd egy kaput centikkel elkerülő lövés jelentette a támadás végét. Néhány percnyi visszafogottabb tempó után ismét Mbappé lőtt, majd Dembélé tekert a felsőlécre, ennek az ellentámadásából pedig Giroud lőtt oldalhálót. Az első félórát Fikayo Tomori szabadrúgása zárta le, amit Donarumma védett.

Összesen 16 kapura lövéssel zárult az első 30 perc, amely minden idők egyik legjobb félóráját hozta a BL-ben.

Aztán ez a teljes első félidőre már nem teljesen lett igaz, mert két veszélytelen Milan-oldalhálót leszámítva egyik csapatnak sem volt újabb helyzete a szünetig, így 1-1-gyel mehettek pihenőre a felek.

A második játékrész első percei sem voltak a legeseménydúsabbak, de az 50. percben így is jött egy újabb gól. Miközben Leao egy ütközés után a földön feküdt a PSG tizenhatosán belül,

Theo Hernández balról beívelte a labdát, Giroud pedig öt méterről, védhetetlenül a kapuba fejelte azt.

Giroud franciaként örülhetett a PSG ellen fejelt góljának Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A folytatásban sokat állt a játék, elsősorban a PSG durva és kevésbé durva szabálytalanságai után. A Milan ellenben makulátlanul játszott: a 65. percig egyetlen szabálytalansága sem volt a csapatnak, miközben a párizsiak tizenegynél jártak, amihez négy sárga lap is járult. A vendégek játékán a hármas csere sem segített, és folyamatosan a Milan járt közelebb az újabb gólhoz, különösen Theo Hernández szabadrúgásánál, amit Donnarumma ütött ki bravúrral a gólvonal elől.

Az első félidőben 11 kapura lövésig jutó PSG a fordulás után először a 69. percben vette célba a kaput,

de Mbappé nullszögből leadott lövése is csak a statisztikusoknak (és a Milannak) kedvezett.

A 70. perc után a Paris Saint-Germain ugyan átvette a játék irányítását, de ez csak a mezőnyben történt meg, a hazai tizenhatosig elvétve jutott el a francia bajnok. A Milan közben amikor tudta, az időt is próbálta húzni, ám a 85. percben például három lövése is volt, amivel bebiztosíthatta volna a győzelmét.

A PSG egyetlen valamirevaló helyzetét ellenben I Kanging éles szögből lőtt kapufája jelentette a 89. percben – onnan azonban kifelé pattant a labda, így a nagyon gyenge második félidőt produkáló párizsiak a második idegenbeli meccsüket is elvesztették a csoportban.

A tavaly elődöntős milánóiak győzelmével maradt a Dortmund a halálcsoport élén, de mind a négy csapat három ponton belül áll az F csoportban, így óriási izgalmak várhatóak az utolsó két fordulóban.

Továbbjutott a City és a Leipzig is

Ami a keddi játéknap többi mérkőzését illeti, a G csoportban a címvédő Manchester City az előzetes aggodalmak ellenére Erling Haalanddal a kezdőben otthon is kiütötte a Young Boyst, így bebiztosította a továbbjutását. Hasonló dolgot ért el a sérült Willi Orbán nélkül felálló, Gulácsi Pétert a kispadra ültető RB Leipzig, amely a Crvena zvezda legyőzésével kvalifikált már két fordulóval a csoportkör vége előtt a nyolcaddöntőbe.

Erling Haaland duplájának is köszönhetően nyert és továbbjutott a Manchester City Forrás: AFP/Darren Staples

A H csoportban a Porto kihasználta a Barcelona kora esti hamburgi vereségét, és az Antwerp újbóli legyőzésével utolérte pontszámban a csoport élén álló katalán klubot. Az E csoportban szintén hazai győzelmek születtek: az Atlético Madrid a Celtic elleni kiütéses sikerrel a négyes élére ugrott, a Lazio pedig a Feyenoord legyőzésével tett nagy lépést a továbbjutás felé.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 4. forduló:
E csoport:
Atlético Madrid (spanyol)-Celtic Glasgow (skót) 6-0 (2-0)
gól: Griezmann (6., 60.), Morata (45+2., 76.), Lino (66.), Niguez (85.)
piros lap: Maeda (23.)

SS Lazio (olasz)-Feyenoord (holland) 1-0 (1-0)
gól: Immobile (45+1.)

F csoport:
AC Milan (olasz)-Paris Saint-Germain (francia) 2-1 (1-1)
gól: Leao (12.), Giroud (50.), ill. Skriniar (9.)

Borussia Dortmund (német)-Newcastle United (angol) 2-0 (1-0)
gól: Füllkrug (26.), Brandt (79.)

G csoport:
Crvena zvezda (szerb)-RB Leipzig (német) 1-2 (0-1)
gól: Henrichs (81. - öngól), ill. Simons (8.), Openda (77.)

Manchester City (angol)-Young Boys (svájci) 3-0 (2-0)
gól: Haaland (23. - tizenegyesből, 51.), Foden (45+1.)
piros lap: Lauper (53.)

H csoport:
FC Porto (portugál)-Royal Antwerp (belga) 2-0 (1-0)
gól: Evanilson (32. - tizenegyesből), Pepe (90+1.)
piros lap: Ekkelenkamp (50.)

Sahtar Donyeck (ukrán)-FC Barcelona (spanyol) 1-0 (1-0)
gól: Sikan (40.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Atletico Madrid 6 4 0 2 17-6 11 14
GY
D
GY
GY
GY
2.
Lazio 6 3 2 1 7-7 0 10
GY
V
GY
GY
V
3.
Feyenoord 6 2 4 0 9-10 -1 6
V
GY
V
V
V
4.
Celtic 6 1 4 1 5-15 -10 4
V
D
V
V
GY

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Borussia Dortmund 6 3 1 2 7-4 3 11
D
GY
GY
GY
D
I
2.
Paris Saint-Germain 6 2 2 2 9-8 1 8
V
GY
V
D
D
I
3.
AC Milan 6 2 2 2 5-8 -3 8
D
V
GY
V
GY
4.
Newcastle United 6 1 3 2 6-7 -1 5
GY
V
V
D
V

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 6 6 0 0 18-7 11 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
RB Leipzig 6 4 2 0 13-10 3 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Young Boys 6 1 4 1 7-13 -6 4
D
V
V
GY
V
4.
FK Crvena Zvezda 6 0 5 1 7-15 -8 1
D
V
V
V
V

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Barcelona 6 4 2 0 12-6 6 12
GY
GY
V
GY
V
2.
FC Porto 6 4 2 0 15-8 7 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Sahtar Donyeck 6 3 3 0 10-12 -2 9
GY
V
GY
GY
V
4.
Royal Antwerp 6 1 5 0 6-17 -11 3
V
V
V
V
GY