Hatalmas meglepetést okozott a magyar válogatott focista csapata a Bajnokok Ligájában

Union Berlin, Bajnokok Ligája
Union Berlin's Ivorian forward #11 David Datro Fofana (2nd row, 2ndR) celebrates with teammates after scoring the team's first goal during the UEFA Champions League 1st round day 4 Group C football match Napoli vs Union Berlin at the Diego Armando Maradona stadium in Naples on November 8, 2023. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)
Vágólapra másolva!
Két mérkőzést rendeztek kora este a labdarúgó Bajnokok Ligája-csoportkör negyedik fordulójának szerdai játéknapján. Az olasz Napoli hazai pályán meglepetésre csak 1-1-es döntetlent játszott a német Union Berlinnel; míg a portugál Benfica 3-1-es vereséget szenvedett a spanyol Real Sociedad vendégeként, így a kétszeres BEK-győztes klub biztosan búcsúzik a BL-től a csoportkör után.

C csoport: Napoli-Union Berlin

A sérült Schäfer András nélkül felálló Union Berlin mind a 12(!) őszi tétmérkőzését elvesztette, október 7. óta ráadásul gólt sem lőtt, így egyértelműen az olasz bajnok nápolyiak várták esélyesként a találkozót. A két csapat két héttel ezelőtti találkozóját a Napoli 1-0-ra nyerte Németországban, most pedig az utazó berlini drukkerek az agresszív viselkedésükkel hangoltak az idegenbeli összecsapásra.

Az első percektől kezdve veszélyesebb volt a Napoli Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A meccs elejétől kezdve óriási fölényben játszott a Napoli, amely sorra dolgozta ki a helyzeteit. A 32. percben Giovanni Di Lorenzo beadását követően André-Frank Zambo Anguissa be is talált a berliniek kapujába, ám a játékvezető utólag a csapatkapitány szabálytalansága miatt érvénytelenítette a találatot.

Hét percre rá viszont már valóban megszerezte a vezetést a hazai együttes:

egy szép támadás végén egy bal oldali beadás éppen úgy pattant meg egy védőn, hogy a labda így Matteo Politano fejéről a berlini kapuba pattant. Az Unionnak a félidő utolsó másodperceiben volt először veszélyes lövése, Josip Juranovic szabadrúgása viszont a kapufáról kifelé pattant, így a nápolyiak egygólos előnnyel mehettek szünetre.

A második 45 perc elején aztán meglepetésre egyenlített az Union:

egy villámgyors kontratámadás végén Sheraldo Becker tekerését még védte Alex Meret, David Datro Fofana viszont már nem hibázott.

Az Union Berlin játékosainak öröme a gól után Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A Napolit nem törte össze a kapott gól, és több lehetősége is volt (sokszor egy-egy szöglet után) a vezetés újbóli megszerzésére, de hátul Meret bravúrjára is szükség volt Christopher Trimmel lövésénél. Az utolsó 20 percben aztán teljesen beszorult a csak hébe-hóba kontrázgató berlini együttes, ám minden helyzet kimaradt, részben a pontatlan befejezés, részben Frederik Ronnow kapus védései miatt. Így

a továbbra is csoportmásodik Napoli értékes pontokat vesztett, az újonc Union pedig megszakította a borzalmas vereségsorozatát és megszerezte az első pontját a Bajnokok Ligájában.

SSC Napoli (olasz)-1. FC Union Berlin (német) 1-1 (1-0)
gól: Politano (39.), ill. Fofana (52.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Real Madrid 6 6 0 0 16-7 9 18
GY
GY
GY
GY
GY
I
2.
SSC Napoli 6 3 2 1 10-9 1 10
V
GY
D
V
GY
3.
Braga 6 1 4 1 6-12 -6 4
GY
V
V
D
V
4.
Union Berlin 6 0 4 2 6-10 -4 2
V
V
D
D
V

D csoport: Real Sociedad-Benfica

A tavaly negyeddöntős Benfica az Unionhoz hasonlóan pont nélkül várta a negyedik fordulóját, és szintén az életben maradásért harcolt idegenben. San Sebastianban a lisszaboni klub a Real Sociedad ellen lépett pályára, amely egy győzelemmel hatalmas lépést tehetett volna a 20 év óta első BL-nyolcaddöntője felé.

A spanyol csapat ennek megfelelően már a 6. percben vezetést szerzett, Mikel Merino a csapattársa, Aihen Munoz rosszul eltalált kapás lövésébe tette bele kiválóan a fejét, és bólintott védhetetlenül a Benfica kapujába. Sőt,

újabb öt perc elteltével már kétgólos volt a hazai előny,

ekkor Mikel Oyarzabal háromméteres hátrányból is lefutotta a rossz passzt kapó védőjét, majd a spanyol focista 11 méterről, középről, a kapus mellett a hálóba gurított. A 15. percben pedig már úgy tűnt, el is dől a meccs, ám Merino gólját utóla a videóbíró segítségével, kezezés miatt elvette a játékvezető. A 21. percben viszont Ander Barrenetxea gondoskodott arról, hogy ne maradjon sok kérdés, miután egy nagyszerű csel után a tizenhatoson belülről kilőtte a bal felső sarkot, és 3-0-ra növelte a Sociedad előnyét.

Merino és Oyarzabal, a Real Sociedad első két góljának szerzője Forrás: AFP/Ander Gillenea

Az első félóra végén pedig már négy gól lehetett volna a Benfica hátránya, ám a Nicolas Otamendi szabálytalanságáért megítélt büntetőt az eddigi három BL-meccs mindegyikén betaláló Brais Mendez a jobb oldali kapufára gurította.

A Benfica az első játékrész utolsó perceiben már próbált egyenrangú ellenfél lenni, de nagy helyzet már egyik oldalon sem volt, így maradt a 3-0 a szünetben.

A fordulás után Rafa Silva hamar visszahozta a vendégek számára a minimális reményeket, miután egy szép támadás végén középről, 8 méterről, kapásból lőtt a hazai kapuba, ezzel az idei kiírásban utolsó csapatként a Benfica is szerzett gólt. A folytatásban a nézőtéren történtek az érdekesebb dolgok,

a szurkolók egymást és a pályát is dobálták fáklyákkal és petárdákkal,

így az is felvetődött, hogy félbeszakad a játék. Otamendi azonban odament a lisszaboni drukkerekhez és megpróbálta megnyugtatni őket, ami összességében sikeresnek is bizonyult.

A jobb Benfica-játékra viszont ennek nem volt hatása, hiszen a meccs további részében inkább a Real Sociedad állt közelebb az újabb gólhoz, elsősorban Martin Zubimendi lövése révén. Ám a San Sebastian-iaknak olyan nagyon nem hiányzott egy negyedik találat, a lisszaboniaknak pedig nem volt lehetőségük szépítésre, így

maradt a 3-1-es végeredmény.

A kétszeres BEK-győztes Benfica a vereséggel már bizonyosan nem jut tovább az egyenes kieséses szakaszba. A Real Sociedad sikere pedig azt jelenti, hogy az esti Salzburg-Internazionale mérkőzésen aratott olasz győzelem esetén a spanyol csapat biztosan bejut a legjobb 16 közé.

Real Sociedad (spanyol)-Benfica (portugál) 3-1 (3-0)
gól: Merino (6.), Oyarzabal (11.), Barrenetxea (21.), ill. Rafa Silva (49.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Internazionale 6 3 0 3 8-5 3 12
GY
GY
GY
D
D
2.
Real Sociedad 6 3 0 3 7-2 5 12
GY
GY
GY
D
D
3.
Salzburg 6 1 4 1 4-8 -4 4
V
V
V
D
V
4.
Benfica 6 1 4 1 7-11 -4 4
V
V
V
D
GY