Vágólapra másolva!
A Ferencváros hazai pályán 1-1-es döntetlent játszott a belga Genk csapatával az Európa Konferencia-liga csoportkörének negyedik fordulójában. A magyar bajnok a meccs túlnyomó részében irányította a játékot, a vezetést is megszerezte, de a belgák egy védhetetlen bírói döntés miatt egyenlíteni tudtak. A Fradi továbbra is továbbjutásra áll a csoportban, és minden esélye megvan rá, hogy ismét ott legyen a tavaszi folytatásban.

"Nagyon nehéz meccs volt; intenzív, nyílt focit játszott mindkét csapat. A döntetlen végső soron jó eredmény, de azért nem vagyok teljes mértékben elégedett. Beszéltem a játékosokkal, gratuláltam nekik, mert a végsőkig harcoltak" - mondta a lefújás után tartott sajtótájékoztatón Dejan Sztankovics, a Ferencváros edzője.

Dejan Sztankovics (balra) nem lehet maradéktalanul elégedett az egy ponttal Fotó: Polyák Attila - Origo

És ez így is volt, a Fradi az első perctől diktálta a tempót, igyekezett rákényszeríteni az akaratát a belga bajnokság ezüstérmesére, és nem is sikertelenül. A középpálya jól működött, Sigér Dávid vezérletével rengeteg labdát szerzett a csapatrész, amiből Abu Fani nagyszerű indításokkal találta meg Adama Traoért, Marquinhost vagy Alekszandar Pesicset.

A mali szélső talán még nem nyerte vissza teljes mértékben a gyorsaságát, de így is többször helyzetbe került, ahogy Pesicsnek is voltak ígéretes megmozdulásai.

A gól azonban egy Abu Fani lövésből született, ami kijött Vanderoordt kapusról, Pesics pedig befejező csatárhoz illő módon pontosan ott volt, ahol lennie kellett, és már csak a kapuba kellett passzolnia a labdát.

A bíró hibájára nincs magyarázat

A gól után is kézben tartotta a meccset a Fradi, mígnem jött a 60 perc, amikor Samy Mmaee kapott egy hatalmas rúgást a bal lábára egy olyan szituációban, amikor teljesen indokolatlan volt, és ugyan Daniel Munoz kapott egy sárga lapot, ez édeskevés vigasz volt, ugyanis két perccel később Mmaee jelezte, hogy cserét kér. Ismael Aaneba állt be, akit Sztankovics sürgetett,

a fehérorosz játékvezető viszont nem várta meg, hogy a francia védő levegye a megkülönböztető trikót és játékra jelentkezzen, hanem tovább engedte a meccset,

és amíg Aaneba az oldalvonal mellett toporgott, addig éppen Munoz góljával egyenlítettek a belgák.

Nem mellékesen egy ugyanilyen szabálytalanság egy nappal ezelőtt még piros lapot ért Marcus Rashfordnak a Köbenhavn-Manchester United BL-meccsen...

A lefújás után Samy Mmaee sántikálva, rögzítéssel a lábán szállt fel a csapatbuszra, és az Origónak azt mondta, hogy néhány hetet biztosan ki kell majd hagynia. Egy másik kérdésre pedig határozottan úgy felelt, hogy szerinte piros lapot ért volna Munoz megmozdulása.

Óriási bírói hiba volt, hiszen a létszámhátrány egyértelműen közre játszott abban, hogy Munoz egyedül érkezett egy Dibuszról kipattanó labdára, hiszen pont az a középső védő nem volt a pályán, aki eltakaríthatta volna labdát.

Tizenegy perc hosszabbítás volt a meccsen, ami teljesen normális, ezért is kérdezem, hogy miért nem lehetett ezt megvárni a cserével, legfeljebb két perccel tovább tartott volna a meccs" - mondta Sztankovics a lefújás után.

Félig üres, félig tele

Dibusz Dénes is úgy látta, hogy a hiányzó játékos volt a kapott gól oka.

"Sajnos pont onnan hiányzott az ember [Samy Mmaee], ahonnan betaláltak, de ettől még meg lehetett volna úszni a helyzetet – nyilatkozta a kapus. – Összességében kiegyenlített találkozó volt, de ez a pohár most inkább félig üres, mint tele" - tette még hozzá.

Dibusz Dénes nem érti hogy kaphatott így gólt a Fradi Forrás: fradi.hu

Ha a meccset tekintve joggal lehet is hiányérzet sokakban, az összkép még mindig pozitív: a Fradi abszolút pariban volt egy európai top bajnokság egyik élcsapatával, sőt nemcsak tartotta vele a lépést, de a meccs nagy részében rá is kényszerítette az akaratát a Genkre.

"Örülök, mert szerintem ez ránk nézve hízelgő, hogy ilyen csoportban partiban tudunk lenni ilyen szintű csapatokkal, és fel tudjuk venni a kesztyűt. Hiába Konferencia-ligáról beszélünk, olyan ellenfeleink vannak, hogy

mert ez már nem első mérkőzés volt, amikor a győzelemhez is közelebb álltunk. Lehet, hogy a mérkőzés előtt aláírtuk volna ezt az eredményt,

- mondta Sigér Dávid, aki szerint épphogy félig tele van az a bizonyos pohár, mert - ami a legfontosabb - továbbra is a Fradi kezében a továbbjutása, nem pedig a csoportriválisok eredményeire van utalva.

Sigér Dávid ezúttal nem tudott a kapu elé kerülni, de így is elégedett a végeredménnyel Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A Ferencváros négy forduló után a második helyen áll a Konferencia-liga talán legkiegyenlítettebb és egyik, ha nem a legerősebb csoportjában. És valóban, az utolsó két fordulóban már "csak" annyi Dibuszék feladata, hogy több pontot gyűjtsenek, mint a Genk. Mindkét csapatra ugyanaz a két ellenfél vár, Fiorentina és a Csukaricski, csak míg a Fradi előbb a szerbekhez utazik, addig a belgák Firenzében lépnek pályára - reméljük, hogy egy, a továbbjutását bebiztosítani szándékozó lila-fehér csapat ellen.

Idegőrlő folytatás vár a Ferencvárosra

A Fradi a leskovaci meccsen a jelek szerint biztosan nem számíthat Samy Mmaee-ra, cserébe viszont talán már újra a pályán lesz a combizomhúzódása miatt a válogatott két Eb-selejtezőjét is kihagyó Varga Barnabás.

A papírforma alapján egy győzelemmel és egy belga vereséggel két hét múlva lépéselőnybe kerülhet a magyar bajnok,

és, ha így lesz, akkor az utolsó fordulóban már egy biztos csoportelső Fiorentinát fogadhat telt ház előtt, még a csütörtökinél is tüzesebb hangulatban.

Biztos furcsa helyzet lesz, hogy két hét múlva saját meccsük előtt egy lila-fehér csapatnak kell, hogy szurkoljanak Botka Endréék, de egyszer az életben talán még ez is belefér.

Eredmény, Konferencia-liga, csoportkör, 4. forduló:
Ferencváros - KRC Genk (belga) 1-1 (0-0)
Groupama Aréna, 20 127 néző, v.: A. Kulbakov (fehérorosz)
gól: Pesics 48., ill. D. Munoz 62.
Ferencváros: Dibusz - Civic, S. Mmaee (Aaneba 62.), Cissé, Makreckis - Abu Fani, Sigér (Esiti 76.), Zachariassen (Ben Romdán 51.) - Traoré (Botka E. 76.), Pesics (Lisztes K. 76.), Marquinhos.
KRC Genk: Vandevoordt - Arteaga, Cuesta, Sadick, Munoz - El Hanussz, Heynen (Galarza 32.), Hrosovsky, Bonsu Baah - Paintsil (Fader 74.) - Zeqiri (Yira Sor 88.)

A csoport másik meccsén:
Csukaricski - Fiorentina 0-1 (0-1)

A tabella:
1. Fiorentina 4 2 2 - 11- 4 8 pont
2. FERENCVÁROS 4 1 3 - 6- 4 6
3. KRC Genk 4 1 3 - 5- 3 6
4. Cukaricki 4 - - 4 1-12 0

korábbi eredmények:
1. forduló (szeptember 21.):
Ferencvárosi TC-Cukaricki 3-1
KRC Genk-Fiorentina 2-2
2. forduló (október 5.):
FK Cukaricki-KRC Genk 0-2 (0-2)
ACF Fiorentina-Ferencvárosi TC 2-2 (0-1)
3. forduló (október 26.):
KRC Genk-Ferencvárosi TC 0-0
ACF Fiorentina-FK Cukaricki 6-0 (3-0)

a további program:
5. forduló (november 30.):
Fiorentina-Genk 21.00
Cukaricki-Ferencvárosi TC, Leskovac 21.00
6. forduló (december 14.):
Genk-Cukaricki 18.45
Ferencvárosi TC-Fiorentina 18.45