Vágólapra másolva!
Ahogy azt korábban megírtuk, Plovdiv önkormányzata nem bocsátja a Bolgár Labdarúgó Szövetség (BFU) rendelkezésére a Hriszto Botev Stadiont kedd és csütörtök között, ezért a szövetség azzal állt elő, hogy Kardzsali városa lenne a csütörtöki Eb-selejtező házigazdája. Azonban a történetnek még koránt sincs vége, ugyanis most kiderült, hogy az új helyszínnel is komoly gondok vannak.

Egy harmadik helyszín is bejött a képbe

Kardzsali polgármestere, Erol Mjumjun a sportal.bg lapnak hétfőn délután úgy nyilatkozott, hogy a városi Arda Arénában szívesen látnák vendégül a két válogatottat, és 99 százalékban biztos abban, hogy náluk rendezik a mérkőzést.

- mondta Erol Mjumju, aki hozzátette, hogy már kérték az UEFA-t, hogy Plovdiv helyett Kardzsaliban legyen az Eb-selejtező, és várják a megerősítést.

Arról sincs döntés, hogy ha esetleg a 11 200 férőhelyes Arda Arénát az UEFA elfogadja helyszínnek, akkor a bolgár szövetség - a szurkolók tiltakozásoktól tartva - engedne-e be nézőket, vagy ahogy Plovdivba tervezte, zárt kapus lenne az összecsapás.

Az UEFA engedélyének magadását azonban gátolhatja, hogy a 11 114 ezer fő befogadására alkalmas Arda Aréna több szempontból sem felel az UEFA előírásainak. A Nemzeti Sport azt írja, hogy minden rendező szövetségnek 2022. november. 10-ig el kellett küldenie az UEFA-nak azon stadionok listáját, amelyekben a hazai mérkőzéseit kívánják rendezni. Erősen kérdéses, hogy erre a listára a bolgárok két éve feltették-e az Arda Arénát.

Úgy tűnik, Plodivban biztosan nem lesz mérkőzés Forrás: Twitter

A kardzsali stadion az UEFA 2024-es Eb-re és annak selejtezőjére vonatkozó versenykiírásában szereplő 26-os cikkely 3-as pontjának sem felel meg, amely kimondja, hogy a válogatott mérkőzés helyszínének a legközelebbi nemzetközi reptértől autóbusszal 90 percen belül elérhetőnek kell lennie. Kardzsali közelében két nemzetközi repülőtér található, az egyik éppen a plovdivi, amely 92 kilométerre van a stadiontól, azonban a különböző útvonaltervezők szerint autóval legalább egy óra negyven percig tart megtenni az utat. A másik közeli nemzetközi reptér a Görögországban található Kavala reptér, amely 156 kilométerre van az Arda Arénától, és autóval az útvonaltervezők szerint legalább egy óra ötven perc az út, ami busszal nyilván még hosszabb lenne.

Az sem mellékes, hogy a városban csupán háromcsillagos szállodák találhatóak, ami alulmúlja a nemzetközi labdarúgásban megszokott szállások komfortfokozatát, így adódik a kérdés, hogy ha mégis Kardzsaliban lenne a mérkőzés, vajon hol szállhatna meg a magyar válogatott.

A bolgár-magyar bohózat előzményei

Egy hete derült ki, hogy a BFU biztonsági okokból megváltoztatta a csütörtöki bolgár-magyar találkozó helyszínét, időpontját - 20.45 helyett 18.00 -, illetve úgy döntött, hogy nem léphetnek be szurkolók a stadionba. Az európai szövetség (UEFA) az idő rövidsége miatt újabb helyszínváltoztatást nem engedélyez, vagyis ha nem lehet Plovdivban lejátszani a meccset, akkor a győzelemért járó három pontot a magyar válogatott kapja, és ezzel kijut a jövő nyári, németországi Európa-bajnokságra.

A magyarok 14 ponttal az élen állnak a G csoportban. A szerbeknek 13, a montenegróiaknak 8, a litvánoknak 6, a bolgároknak 2 pontjuk van. A szerbek és a litvánok már csak egy meccset játszanak, a magyarok a bolgárok után a montenegróiakkal csapnak össze vasárnap a Puskás Arénában.