A PSG-nél továbbra is csak pénz van, foci nincs

PSG v Newcastle United - UEFA Champions League foot,Football,FRA,France Football,France soccer,Newcastle United Square Horizontal
PARIS, FRANCE - NOVEMBER 28: Kylian Mbappe of Paris Saint - Germain celebrates after scoring during the UEFA Champions League Group F, Week 5 football match between Paris Saint-Germain (PSG) and Newcastle United at Parc des Princes stadium in Paris, France on November 28, 2023. Mustafa Yalcin / Anadolu (Photo by MUSTAFA YALCIN / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
A Barcelona három szezon után tudott továbbjutni a Bajnokok Ligájában, meglepetésre a Dortmund jutott tovább elsőként a halálcsoportból, míg a Paris Saint-Germain óriásit szenvedett, hogy elkerülje az újabb hatalmas bukást. A Lipcse iába volt kétgólos előnyben, nem tudott nyerni a Manchester City ellen. Kedden csatlakozott a továbbjutók közé a Dortmund, a Barcelona, a Lazio és az Atlético Madrid. Lássuk a játéknap érdekességeit és a főszereplők nyilatkozatait.

A bírónak köszönheti a PSG, hogy nem bukott megint hatalmasat

A keddi játéknap előtt a legtöbb izgalmat az F csoport ígérte, ahonnan még a Dortmundnak, a PSG-nek, a Newcastle-nek és az AC Milannak is volt esélye a továbbjutásra, de a Dortmund és a PSG biztosíthatta volna be a továbblépést egy körrel a vége előtt. A poént lelőjük azzal, hogy a PSG-nek ez nem sikerült. A meccs elején Kylian Mbappé sarkazott egy szépet, majd sokáig semmi nem jött a PSG-től, miközben Andreas Isak érkezett Almiron lövése után a Donnarummáról kipattanóra és

belőtte az angolok első idegenben szerzett BL-gólját, Alan Shearer, azaz 20 év óta először.

A Newcastle United csatára történelmi gólt szerzett a Paris Saint-Germain ellen Forrás: AFP/Alain Jocard

A második félidőben szinte felbillent a pálya, de a franciák mindent kihagytak vagy Nick Pope védett, majd a hosszabbításban jött Marciniak játékvezető, aki egy videózás után kezezésért tizenegyest adott (az angolok a meccs után is háborogtak, szerintük Livramentónak esélye sem volt máshova tenni a kezét) a Paris Saint-Germainnek, Mbappé pedig gólt szerzett ebből, így viszonylag jó helyzetbe kerültek a franciák.

„Még mindig nehéz elhinni, hogy ez lett a végeredmény. Rengeteg helyzetünk volt. Egy normál meccsen simán nyernünk kellett volna, de a fociban előfordul, hogy nem a jobb csapat nyer. Ez történt ma is.

Az a feladatom, hogy gólokat szerezzek, és segítsem a csapatomat. Többet is segíthettem volna a csapaton, hiszen sok helyzetem volt, de nem tudtam több gólt szerezni. A Bajnokok Ligájában be kell lőni a helyzeteket, volt kilenc-tíz helyzetünk a tizenegyes előtt" – mondta a lefújás után Kylian Mbappé.

Kylian Mbappé sokadjára mentette meg a Paris Saint-Germaint Forrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu/Mustafa Yalcin

„Nagyon büszke vagyok a csapatra, azt hiszem, győzelmet érdemeltünk volna. Rengeteg helyzetünk volt, de nem volt egyszerű a kapuba találni. Most az a legfontosabb, hogy magunkra koncentráljunk. Ha nyerünk csoportelsőként továbbjutunk, de egy vereséggel is tovább lehet jutni. Nem egyszerű a helyzet, de remélem, leegyszerűsítjük azzal, hogy nyerünk Dortmundban" – mondta a PSG edzője, Luis Enrique.

„Kicsit szerencsétlen, hogy ennyire későn kaptuk a gólt. Kicsit korán álltunk vissza és kezdtük védeni az eredményt, de soha nem jó ilyen későn gólt kapni. Nagyon büszke vagyok a csapatra, nem egyszerű itt játszani. A végére egy kicsit elfáradtunk, de nem volt szerencsénk. Mindig nyerni szeretnénk, de ennek az egy pontnak még komoly jelentősége lehet. Mindent megteszünk majd az utolsó körben. A gólom büszkeséggel tölt el, az első két meccsemen nem jött össze a gól, nagy pillanat volt ez a számomra" – mondta Alexander Isak, a Newcastle gólszerzője.

„Nagyon csalódott vagyok, de egyben nagyon büszke is a játékosaimra. Nick Pope ugyanolyan jól védett, mint a Milan ellen, akkor rukkolt elő a jó teljesítménnyel, amikor kellett. A második félidőben elfáradtunk, és a játékosok elfogadták, hogy védekezniük kell.

Úgy tűnt, elérhetjük a célunkat, de folyamatosan jöttek a helyzetek. Még mindig van esélyünk a továbbjutásra, ezt nem szabad elfelejteni. Hiszünk magunkban, a St James' Parkban a Milan ellen bármi megtörténhet,

ahogy a Dortmund-PSG meccsen is" – mondta Eddie Howe, a Newcastle menedzsere.

A sorsolás pillanatában talán nem sokan gondoltak volna rá, hogy a Dortmund lesz az első továbbjutó a négyesből, pedig a Milan elleni 3-1-es sikerrel ez történt. A meccsen a Milan vezethetett volna, de Giroud tizenegyest rontott, majd a BVB büntetőből vezetést szerzett. Erre még volt válasza a Milannak, de újabb két szép góllal a németek nyertek.

Olivier Giroud hibája soka kerülhet még a Milannak Forrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu/Piero Cruciatti

„Az első félidőben nem voltunk jók támadásban, de ezt leszámítva jól játszottunk. Sokat volt nálunk a labda, mi irányítottuk a mérkőzést. Jó volt a Bajnokok Ligájában egy ilyen stadionban szerepelni. Szeretnénk az utolsó körben hazai pályán is nyerni és megnyerni a csoportunkat" – mondta a Dortmund védője, Mats Hummels, akit a meccs legjobbjának választottak.

„Voltak gólhelyzeteink, ők berúgták azokat, mi pedig nem. Természetesen csalódottak vagyunk, hiszen komoly lehetőség előtt álltunk és nem tudtuk kihasználni. Az esélyeink nem túl jók az utolsó kör előtt, de nincs más választásunk, mint elmenni Newcastle-be és megpróbálni ott nyerni" – mondta a Milan edzője, Stefano Pioli.

A Lipcsének a kétgólos előny sem volt elég

Sokáig úgy tűnt, egy másik német csapat is óriási szenzációt okoz, ugyanis a Lipcse már 2-0-ra is vezetett a címvédő Manchester City otthonában. A most már 18 BL-meccsen veretlen City védelme az első félidőben katasztrófa volt, a Gulácsit kiszorító Janis Blaswich gólpasszt adott Lois Opendának, aki akadálytalanul jutott el Stefan Ortega kapujáig az első gólnál, míg a második találata előtt Ruben Diast és Rodrit is lerázta. Amilyen rossz volt az első félidőben a City, annyira jó volt a másodikban, amikor Erling Haaland, Phil Foden és Julian Alvarez góljaival fordított. A meccs tétje "csak" a csoportelsőség volt, amit így Pep Guardiola csapata szerzett meg.

A belga Lois Openda két gólt szerzett a címvédő ellen Forrás: AFP/Oli Scarff

„Ez a Bajnokok Ligája, a Lipcse pedig jó csapat, amelyik folyamatosan továbbjut a csoportjából. Sokat hibáztunk hátul, meg kell nyerni a párharcokat, ez pedig nekünk most nem sikerült. Le kellett higgadnunk és remekül reagáltunk. Elsők vagyunk a csoportban, ezzel nagyon elégedett vagyok és a második félidővel is. Keményen küzdöttünk, remek volt a csapat hozzáállása" – mondta Guardiola.

„Megtettük, amit kellett, a munka el van végezve, de nem volt könnyű. Sokkal nehezebbé tettük a dolgot, mint kellett volna. Az első félidőben rettenetesek voltunk, sok labdát eladtunk.

Jó volt látni, hogy így talpra tudunk állni egy ilyen félidőt követően. Mindig hiszünk magunkban, csak egy gól kellett, hogy újra meccsben legyünk, ezt pontosan tudtuk, és a közönség is mögénk állt. Az első gól után egyből sokkal több helyzetünk volt. Haaland gólja lökést adott, amivel meg tudtuk fordítani a dolgokat. Jó érzés, hogy az utolsó meccsnek már nem lesz tétje. Megérdemelten jutottunk el idáig, élvezzük a helyzetet és nincsen rajtunk nyomás" – mondta Phil Foden.

Óriási tartás volt a Manchester City csapatában Forrás: AFP/Oli Scarff

„Nehéz mit mondani. A második félidő elején nem tudtuk úgy felvenni a ritmust, mint a meccs elején. Kicsit korán gólt kaptunk, amitől felébredt a stadion is. Tudtuk, hogy sokáig kell majd védekeznünk, türelmesnek lennünk, a végén pedig sajnos nem jött össze a tervünk. Mindhárom góljuk egyéni kvalitások alapján születtek, mind közelről jött, talán odaérhettünk volna egy kis szerencsével" – mondta a Lipcse kapusa, Janis Blaswich.

A Lipcsében Gulácsi Péter a kispadon ült a meccsen, Willi Orbán továbbra is sérült.

A harmadik helyért, azaz az Európa-liga folytatásért küzdő csapatok meccsén a Young Boys 2-0-ra nyert a Crvena zvezda ellen.

Először jutott tovább Xavival a Barcelona

A Barcelona és a Porto is továbbjuthatott volna kedden, de viszonylag hamar eldőlt, hogy erre nem kerülhet sor, hiszen a kora esti meccsen ehhez ki kellett volna kapnia a Sahtar Donyecknek a Royal Antwerptől, de az ukránok végül 1-0-ra nyertek, a Fradi korábbi játékosa, Olekszandr Zubkov adott egy gólpasszt.

Az tehát már eldőlt a meccs kezdésére, hogy a Barcelona és a Porto összecsapásán csak a győztes csapat juthat tovább az utolsó kört megelőzően, ez pedig annak ellenére a Barcelona lett, hogy Pepé révén a portugálok szereztek vezetést, de a Barca két portugál, Joao Cancelo és Joao Félix góljaival fordított, nyert és továbbjutott. A Portónak ugyanehhez az utolsó körben nem szabad kikapnia majd a Sahtartól.

„Úgy tekintettünk erre a meccsre, mint egy döntőre és nyertünk. Ott vagyunk a kieséses szakaszban,

ahol megérdemelten szerepel a Barcelona. Ha nem jönnek az eredmények, csökken az önbizalom, de remek csapatunk van, sok a tapasztalt játékosunk" – mondta Joao Cancelo, akit a meccs legjobbjának választottak.

Joao Félix gólja nagyon sokat ért a Barcelonának Forrás: AFP/Lluis Gene

„Fontos volt a gólom a csapatnak. A fociban egy játékos hamar lehet a legjobb után a legrosszabb vagy éppen fordítva is. Minden meccsen a legjobbamat próbálom nyújtani. Ha lövök gólt, annál jobb, de igyekszem akkor is segíteni a csapattársaimat, ha nem tudok gólt szerezni" – mondta a Barcelona másik gólszerzője, Joao Félix

„Ott vagyunk a legjobb 16 között, és a meccs bizonyos részeiben jól is játszottunk. Örülök, elégedett vagyok, mert ez egy remek siker volt egy patinás klub ellen. Azt hiszem, igazi győztes mentalitást mutattunk, ahogy felálltunk hátrányból. Tökéletes volt, hogy ilyen gyorsan egyenlítettünk, a második félidőben pedig jól játszottunk. Félidőben azt mondtam a csapatnak, hogy legyenek bátrabbak, kockáztassanak, annak érdekében, hogy jobbak legyenek a labdakihozatalok. Inaki Pena remekül védett, Joao Félixnek nagyon kellett a gól, akár kényelemsebben is nyerhettünk volna" – mondta Xavi, aki edzőként először van ott a BL egyenes kieséses szakaszában, a Barcelona pedig 2020 után jutott tovább újra a csoportjából.

Az Atlético és a Lazio is továbbjutott

Az E csoportból az Atlético Madrid és a Lazio is továbbjutott. Az olaszok Ciro Immobile hajrában lőtt góljaival 2-0-ra legyőzték a vendég Celticet. Az Atlético Madrid 3-1-re nyert a Feyenoord vendégeként, így az olaszok és a spanyolok is továbbjutottak. A madridiak két öngóllal terhelték meg az ellenfél kapuját, de közte Hermoso egy fantasztikus gólt szerzett.

Az utolsó körben Madridban csap össze a két továbbjutó, ahol a tét a csoportelsőség lesz.

Hosszabbítás

Jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • A Celtic lett az első brit klub, amely úgy játszott le 15 meccset a Bajnokok Ligájában, hogy abból egy meccset sem nyert meg
  • Alexander Isak lett az első Newcastle-játékos, aki idegenben gólt szerzett a BL-ben 2003 és Alan Shearer után
  • A PSG utolsó 36 csoportmeccsén csak egyszer kapott ki hazai pályán, 2020 októberében a Manchester Unitedtől
  • A Borussia Dortmund a Milan ellen annyi gólt szerzett (3), amennyit korábban a csoportban összesen
  • Erling Haaland 40. gólját szerezte a Bajnokok Ligájában, a 35. meccsén.
  • Haaland már 12 gólt szerzett a Lipcse ellen, így a német csapat a kedvenc ellenfele
  • Haalandnál gyorsabban senki nem ért el 40 BL-gólt, a Ruud van Nistelrooy-nak 10 meccsel többre volt ehhez szüksége
  • Kylian Mbappé gólja a Newcastle ellen a csapat 30. lövéséből jött össze
  • A 17 éves Lewis Miley a Newcastle legfiatalabb kezdője volt európai kupameccsen, Jude Bellingham és Phil Foden után a harmadik legfiatalabb angl focista lett a BL-ben..
  • A Barcelona három szezon után először jutott tovább a BL-ben

Eredmények

Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló:

E csoport:
Feyenoord (holland)-Atlético Madrid (spanyol) 1-3 (0-1)
gólszerzők: Wieffer (77.), illetve Geertruida (14., öngól), Hermoso (57.), Gimenez (81., öngól)

SS Lazio (olasz)-Celtic FC (skót) 2-0 (0-0)
gólszerzők: Immobile (82, 85.)

Az állás: 1. (és továbbjutott) Atlético Madrid 11 pont, 2. (és továbbjutott) Lazio 10, 3. Feyenoord 6, 4. Celtic 1

F csoport:
Paris Saint-Germain (francia)-Newcastle United (angol) 1-1 (0-1)
g.: Mbappé (98., büntetőből), illetve Isak (24.)

AC Milan (olasz)-Borussia Dortmund (német) 1-3 (1-1)
g: Chukwueze (37.), illetve Reus (10., übntetőből), Bynoe-Gittens (59.), Adeyemi (69.)

Az állás: 1. (és továbbjutott) Borussia Dortmund 10 pont, 2. Paris Saint-Germain 7, 3. Newcastle United 5 (5-5), 4. AC Milan 5 (3-7)

G csoport:
Manchester City (angol)-RB Leipzig (német) 3-2 (0-2)
g.: Haaland (55.), Foden (70.), Alvarez (87.), illetve Openda (13., 33.)

Young Boys (svájci)-Crvena zvezda (szerb) 2-0 (2-0)
g.: Nedeljkovic (8., öngól), Blum (29.)

Az állás: 1. (és továbbjutott) Manchester City 15 pont, 2. (és továbbjutott) RB Leipzig 9, 3. Young Boys 4, 4. Crvena zvezda 1

H csoport:
FC Barcelona (spanyol)-FC Porto (portugál) 2-1 (1-1)
g.: Cancelo (32.), Joao Félix (57.), illetve Pepe (30.)

Sahtar Donyeck (ukrán)-Royal Antwerp (belga) 1-0 (1-0)
g.: Matvilenko (12.)

Az állás: 1. (és továbbjutott) FC Barcelona 12 pont, 2. FC Porto 9 (10-5), 3. Sahtar Donyeck 9 (7-7), 4. Royal Antwerp 0