Vágólapra másolva!
80 éves korában meghalt a Napoli legendája, Antonio Juliano, aki az olasz válogatottal Európa-bajnokságot és világbajnoki ezüstérmet is nyert.

Gyászol az olasz futball

A Serie A-ban címvédő Napoli a hivatalos oldalán jelentette be, hogy december 13-án, szerdán elhunyt a klub korábbi középpályása, Antonio Juliano, aki 1962 és 1978 között több mint 500 alkalommal lépett pályára a nápolyi együttes színeiben, amellyel 1976-ban Olasz Kupát nyert. Pályafutása utolsó szezonját a Bolognában töltötte, majd 1979-ben visszavonult, és sportigazgatóként tért vissza a Napolihoz, ahol kulcsszerepet játszott Diego Maradona 1984-es leigazolásában, valamint a holland Ruud Krol megszerzésében.

Kulcsszerepe volt Diego Maradona szerződtetésében

A Napoli korábbi tulajdonosa, Corrado Ferlaino a CBS Sportsnak adott tavalyi interjújában felidézte, hogyan sikerült Nápolyba csábítaniuk a 2020-ban elhunyt legendás argentin labdarúgót.

"Még az érkezésem előtt elküldtem két embert Barcelonába, hogy beszéljenek Maradonával, az ügynökével és a klubbal. Az egyikőjük Antonio Juliano, a Napoli egykori játékosa volt, aki akkoriban már az igazgatótanács tagjaként dolgozott, illetve az egyik barátomat Dino Celentanót küldtem még el. Rájuk bíztam a tárgyalásokat. Kettejüknek az volt a feladata, hogy megegyezzenek a Barcelonával és a játékossal. Mi csak késő este érkeztünk meg Barcelonába, de éjfél körül már alá is volt írva a szerződés" – emlékezett vissza Ferlaino.

Juliano összesen 18 alkalommal lépett pályára az olasz válogatottban, amellyel 1968-ban Európa-bajnokságot, két évvel később pedig világbajnoki ezüstérmet nyert – igaz, az 1970-es vb-n csupán a döntőben kapott lehetőséget, ahol a brazilok 4-1-re nyertek.

Csütörtökön a San Giuseppe a Chiaia templom előtt a nápolyi ultrák végső búcsút vettek legendás játékosuktól, és hosszas tapssal tisztelegtek a koporsója előtt.