Vágólapra másolva!
Hétfőn este Londonban rendezték meg a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) éves díjkiosztó gáláját, amely során a 2023-es év legjobbjait díjazták. Az Év játékosa-díjat a nyolcszoros aranylabdás Lionel Messi kapta, aki a Manchester Cityvel triplázó Erling Haalandot és a francia Kylian Mbappét előzte meg. 

A végeredmény a szurkolók szavazatai mellett a szövetségi kapitányok, válogatottak csapatkapitányai és újságírók voksai alapján alakult ki.

A londoni gálán elsőként az év edzőjét díjazták. Ahogy az várható volt, Pep Guardiola, a Manchester Cityvel triplázó katalán mester vitte el a díjat két olasz kollégája, a Napolival 33 év után bajnoki címet nyerő Luciano Spalletti és az Internazionale csapatával a BL-döntőbe bejutó Simone Inzgahi elől.

Minden, ami vagyok, Barcelonából származik, az életem része, de a Manchester Cityt lépésről lépésre építették fel, nagyon sok ember dolgozott ezen,

évekkel ezelőtt senki számított rá, hogy Bajnokok Ligáját nyerünk" – mondta a díj átvétele után a katalán szakember.

Pep Guardiola harmadszor nyert BL-t edzői pályafutása alatt Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton

Ezt követően kihirdették az év csapatát, amelyben értelemszerűen az angol bajnok, FA-kupa-győztes és BL-győztes Manchester City adta a legtöbb futballistát, szám szerint hatot:

Courtois – Stones, Walker, Rúben Dias – Bernardo Silva, Bellingham, De Bruyne – Messi, Haaland, Mbappé, Vinícius Júnior

Az év csapata után következett az év legjobb női edzője, aki az angol válogatottat irányító Sarina Wiegman lett, majd kihirdették az év női csapatát is, amelyben hatalmas angol fölény volt.

Az év legjobb női kapusa az angol Mary Earps, az Európa-bajnok angol válogatott hálóőre lett, aki már tavaly is megkapta ezt a díjat, akkor azonban nem került be az év csapatába.

Az év legjobb férfi kapusai között a marokkói Jászín Búnú, a belga Thibaut Courtois és a brazil Ederson volt versenyben. A győztes végül a Manchester City brazil kapusa, Ederson Moraes lett, aki az Internazionale elleni BL-döntőben csapata egyik legjobbja volt.

A kapus Ederson technikásabb, mint a legtöbb mezőnyjátékos Forrás: AFP/Adrian Dennis

A FIFA Fair Play-díját a brazil labdarúgó-válogatott kapta, amely tiszta feketében lépett pályára az Guinea elleni barátságos meccsen, és ezzel hívta fel a figyelmet a rasszizmus elleni harcra.

Ezt követően olyan közelmúltban eltávozott legendákról emlékeztek meg, mint Sir Bobby Charlton, Mário Zagallo vagy Franz Beckenbauer.

Az est egyik fénypontja a Puskás-díj átadása volt, amiben a legendás Puskás Ferenc dédunokája, Ane de Juan Damborena segédkezett.

A rangos díjat végül a Botafogo játékosa, a brazil Guilherme Madruga kapta, aki 19 méterről ollózott egy egészen káprázatos gólt a Novorizontino elleni másodosztályú találkozón. A 11 jelölt közül Madruga mellett még a paraguayi Julio Enciso (Brighton) és a portugál Nuno Santos (Sporting Lisboa) szerepelt a szűkített hármas listán.

A FIFA díjazta az év szurkolóját is, aki egy argentin Colón-drukker lett, aki kivitte az újszülött gyermekét egy mérkőzésre, ott pedig a lelátón ringatta és cumisüvegből etette tápszerrel.

Ez után jött az est legfontosabb díja, ugyanis kihirdették az év legjobb férfi játékosát. Az már decemberben kiderült, hogy az év legjobb férfi futballistája címet a nyolcszoros aranylabdás Lionel Messi, a francia világbajnok Kylian Mbappé, vagy a norvég gólzsák, Erling Haaland kapja meg.

Hogy a nyolcszoros aranylabdás Lionel Messi mi alapján került az első háromba, azt nem lehet tudni, ugyanis a férfiak kategóriájában a 2022. december 19. és 2023. augusztus 20-a között nyújtott teljesítményt kellett volna figyelembe venniük a szavazóknak.

Az argentin támadó 2022. december 18-án nyert vb-címet az argentin válogatottal, azt követően pedig 2023 tavaszán már semmi extrát nem nyújtott a Paris Saint-Germainben, miután a szurkolók is a távozásaért tüntettek, júliusban az MLS-ben szereplő Inter Miamiba szerződött.

A 36 éves argentin támadó tavasszal a PSG-vel tükörsimán esett ki a Bayern München elleni BL-nyolcaddöntőből, míg a Ligue 1-ben ugyan rúgott ugyan nyolc gólt és kiosztott hat gólpasszt, de ez korántsem olyan produkció, amit más klasszis játékos ne tudna felmutatni.

Megint Lionel Messi lett az év játékosa a FIFA-szavazásán Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton

Ezek után bombameglepetés volt, hogy a díjat az argentin sztár kapta, aki tavaly már megnyerte ugyanezt a világbajnokságon nyújtott teljesítménye miatt, hogy most mi alapján szavaztak rá, az rejtély, de úgy tűnik, Messi sem számított a díjra, ugyanis nem jelent meg a gálán, így helyette a műsorvezető, korábbi barcelonai csapattársa, Thierry Henry vette át helyette a díjat.

Messi a szavazáson ugyanannyi pontot gyűjtött, mint Erling Haaland, így a csapatkapitányok voksai döntöttek, ebben az összevetésben pedig az argentin volt a jobb.

Ezzel eldőlt, hogy az Aranylabda-szavazás után Erling Haaland ismét hoppon maradt, miközben a norvég támadó a 2022/23-as szezonban 53 meccsen 52 gólt lőtt a Manchester Cityben, gólkirály lett a Bajnokok Ligájában, a Premier League-ben pedig úgy végzett az élen a mesterlövészek versenyében, hogy a 36 találatával megdöntötte az egy idényben szerzett gólok rekordját, amit Alan Shearer és Andy Cole tartott 34-gyel.

Ezt követően a brazilok legendás női focistája, Marta kapott különdíjat a FIFA-tól a csodálatos pályafutása miatt, és bejelentették azt is, hogy a következő szezontól kezdve a női mezőnyben legszebb gólt szerző játékos Marta-díjat kap majd, ami a Puskás-díj női megfelelője lesz.

Az este zárásaként kihirdették az év legjobb női focistáját is, aki Aitana Bonmatí, az FC Barcelona aranylabdás játékosa lett, aki a tagja volt a 2023-as világbajnok spanyol válogatottnak is.