Csak a szokásos: megint összeomlott a PSG a Bajnokok Ligájában

FC Bayern München v Paris Saint-Germain: Round of 16 Second Leg - UEFA Champions League soccer FC Bayern München Munich France Paris Saint-Germain PSG Lionel Messi Argentina UEFA Champions League Allianz Arena March 8 2023 Jose Breton/Pics Action/NurPhoto
Lionel Messi right winger of PSG and Argentina during the UEFA Champions League round of 16 leg two match between FC Bayern München and Paris Saint-Germain at Allianz Arena on March 8, 2023 in Munich, Germany. (Photo by Jose Breton/Pics Action/NurPhoto) (Photo by Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Szerdán folytatódtak a Bajnokok Ligája nyolcaddöntős küzdelmei. A játéknap csúcsrangadóján a Paris Saint-Germain egygólos hátrány tudatában lépett pályára a Bayern München otthonában. Az első félidőben Lionel Messiék jobban futballoztak és közel álltak a gólhoz, de nem tudtak élni a lehetőségeikkel és az ellenfél kapusának hatalmas hibáját is kihasználatlanul hagyták. A második félidőben a németek ritmust váltottak és magabiztos játékkal döntötték el a továbbjutást, ráadásul a két meccs alatt gólt sem kaptak. A PSG újra elbukott, idén is csak beteljesületlen álom lett számára a BL-győzelem. A Tottenham-Milan mérkőzés nem hozott túlzottan magas színvonalat, de az olaszok meg tudták őrizni hazai pályán szerzett előnyüket és 1-0-s összesítéssel bejutottak a negyeddöntőbe. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a játéknap további érdekességei!

Csak a szokásos: megint elbukott a PSG a BL-ben

A Paris Saint-Germainnél minden szezonban a Bajnokok Ligája-győzelmet tekintik elsődleges célnak, azonban a csapat rendre elbukik az egyenes kieséses szakaszban. A legjobb 16 között ezúttal egy szintén végső győzelemre esélyes sztárcsapat, a Bayern München volt az ellenfél, amely három héttel ezelőtt Párizsban megérdemelten győzött és egygólos előnyt harcolt ki a visszavágóra.

A müncheni mérkőzést aktívan kezdte a PSG, Kylian Mbappé - aki ezúttal egészséges volt és a kezdőcsapatban kapott helyet - már a 2. percben lövéssel jelentkezett és az első félidő is inkább a párizsiakról szólt.

A Bayern legjobbja ekkortájt Matthijs De Ligt volt, aki előbb Lionel Messit szerelte az utolsó pillanatban, majd Yann Sommer hajmeresztő hibája után a gólvonalon mutatott be hatalmas mentést.

A svájci kapus egyébként jól védett a meccsen, de a 38. percben nagyon felelőtlenül cselezgetett a saját tizenhatosán belül, ám Vitinha a megszerzett labda után laposan lőtt középre, így volt esélye mentenie a holland középhátvédnek.

Sommer hatalmas hibájára majdnem ráfázott a Bayern, szerencséjére De Ligt nagyot mentett Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

A szünetben Julian Nagelsmann rendet tett a müncheni fejekben és a második félidőben egy sokkal támadóbb szellemben futballozó Bayernt láthatott az Allianz Aréna közönsége, amely fantasztikusan játszott és hamar el is döntötte a párharcot. Eric Maxim Choupo-Moting fejesgólját még les miatt nem adták meg, de a kameruni csatár nem sokkal később egy erőszakos és hatékony letámadást követően már szabályos gólt rúgott, összesítésben kétgólos előnyhez juttatva a németeket.

A bekapott gól után próbálta felpörgetni a játékát a PSG, de egyáltalán nem volt meg a francia csapatban az átütő erő. A Bayern többször is villámgyors kontratámadásokkal hozta zavarba Christophe Galtier csapatát, amely nem tudott sok helyzetet kialakítani. A vendégek legnagyobb lehetősége a 64. percben Sergio Ramos előtt adódott, aki Messi szöglete után fejelt kapura, ám Sommer ezúttal bravúrral hárított. A 89. percben a csereként beálló Serge Gnabry egy kiugratással kapura tört és lezárta a továbbjutás kérdését. A Bayern 3-0-s összesítéssel lépett tovább a negyeddöntőbe, míg a PSG megint kiesett.

A párizsi együttes az utóbbi hét szezonban már ötödször bukott el a legjobb 16 között, ami tovább növeli a kudarc súlyosságát.

Neymar hiányára - a brazil támadót műteni kell és véget ért a szezonja - sem foghatják az újabb kiesést, hiszen vele a soraiban sem tudott korábban maradandót alkotni a PSG a legrangosabb európai kupasorozatban. Pedig az arab milliárdokból megerősített sztárcsapat vezetősége az elmúlt években mindent megtett azért, hogy a legjobb focistákat megszerezze, úgy tűnik, mindez kevés a sikerhez. 2017-ben mai napig rekordot jelentő 222 millió euróért igazolták le Neymart, és azon a nyáron érkezett a klubhoz Kylian Mbappé is, szintén hajmeresztő összegért.

2021 nyarára a Neymar, Mbappé, Messi csatárhármas is összeállt, de a hétszeres aranylabdással a soraiban már másodszor bukott el BL-nyolcaddöntőben az együttes.

Idén a Bayern, tavaly a későbbi győztes Real Madrid búcsúztatta Messiéket. Egy alkalommal azért sikerült BL-döntőig jutnia a PSG-nek, 2020-ban a fináléig menetelt a csapat Thomas Tuchel és Lőw Zsolt irányításával, ahol szintén a Bayern jelentett legyőzhetetlen akadályt - a bajorok 1-0-ra nyertek.

Nem a Bayern a PSG kedvenc BL-ellenfele Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

Az idei BL-kiesés után a párizsiak edzője, a csapatot tavaly nyár óta irányító Christophe Galtier csalódottan nyilatkozott és a jövőjét illetően is megszólalt. "Tudtunk küzdeni, voltak jó pillanataink.

Az első meccsen sok fontos hiányzónk volt, és ez a második meccsen sem változott. Középső védőket kellett cserélnünk, ez nyilvánvalóan gyengített minket" - utalt Galtier a csapatkapitány, Marquinhos sérülésére, akit már az első félidőben le kellett cserélni sérülés miatt.

Csalódottak vagyunk, ez már csak így van. A klub nagy reményeket fűzött ehhez a sorozathoz. Egyelőre maradok, és az idény végére koncentrálunk" - mondta a jövőjével kapcsolatban a párizsiak edzője.

Christophe Galtier aggódhat a jövője miatt Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

A remekül védő Európa-bajnok olasz kapus, Gianliugi Donnarumma mérges volt a kiesés miatt, és azt is elárulta, megbánta-e, hogy a PSG-be igazolt. "Nagyon csalódottak és mérgesek vagyunk. Nincs bennem megbánás vagy kétely, amiért a Paris Saint-Germain játékosa lettem.

mondta a 24 éves kapus, aki 2021 nyarán éppen attól az AC Milantól igazolt a francia együtteshez, amely a PSG-vel ellentétben bejutott a BL-negyeddöntőbe.

Lionel Messinek tavaly év végén teljesült élete álma, és világbajnok lett az argentin válogatottal, de klubszinten már egy jó ideje elkerülik a nemzetközi sikerek. A hétszeres aranylabdás legutóbb 8 évvel ezelőtt ünnepelhetett BL-győzelmet, azóta döntőbe sem jutott a Barcelonával és a PSG-vel. Az argentin klasszis a Bayernről sem őriz kellemes emlékeket, a német csapat elleni legutóbbi három fellépésén egyaránt vesztesen hagyhatta el a pályát.

Messi azért ezen a mérkőzésen is mérföldkőhöz ért, ugyanis ezen a találkozón szerepelt 150. alkalommal kezdőcsapatban a BL-ben - ebben a tekintetben csak Iker Casillas és Cristiano Ronaldo előzik meg.

Sokan Kylian Mbappét tartják a világ jelenlegi legjobb futballistájának, aki már 19 évesen világbajnoknak mondhatta magát, de Bajnokok Ligája-győzelme továbbra sincs.

A francia csatár persze még csak 24 éves, de a PSG teljesítményét látva kérdéses, vajon lesz-e esélye arra a párizsi klubbal, hogy megnyerje a legrangosabb klubtrófeát. A Real Madriddal már többször hírbe hozták, jelenlegi szerződése 2025-ig szól, és a kiesés után rejtélyesen beszélt a jövőjéről.

Jelen pillanatban csak a mostani idényről beszélek. Semmi más nem érdekel. Nagyon csalódottak vagyunk" - nyilatkozta az újabb kudarcot követően a franciák legnagyobb sztárja.

A Bayernnél érthetően mindenki boldog és elégedett,

a bajor klub tovább folytatta elképesztő sorozatát, ugyanis megőrizte hibátlan BL-mérlegét az idényben: nyolcadik találkozóját is megnyerte és kettős győzelemmel lépett tovább.

A német sztárcsapat rekordot jelentő 21. alkalommal jutott BL-negyeddöntőbe, legutóbbi 20 nyolcaddöntős mérkőzéséből csupán egyet veszített el.

"Az első meccsen nem jól hajtottuk végre azt, amiről korábban beszéltünk. Túl sok helyet adtunk nekik. A müncheni meccs második félidejében jobban védekeztünk és veszélyesek voltunk a labdával. Végül megérdemelten nyertünk" - értékelt a győztes csapat trénere, Julian Nagelsmann, aki egy vicces megjegyzést is megejtett Messivel kapcsolatban arra a kérdésre vonatkozóan, mi volt a terve az argentin megállítására.

válaszolta a 35 éves szakember.

A két edző közül Julian Nagelsmann lehetett boldogabb a párharc után Forrás: AFP/Odd Andersen

"Ebben a fajta játékban mindig vannak olyan pillanatok, amikor szükség van némi szerencsére. Ott volt az a lehetőség, amikor Yann Sommer elvesztette a labdát, de Matthijs De Ligt tisztázott.

mondta őszintén a meccs után a rendkívül hasznosan futballozó Thomas Müller, akit megválasztottak a mérkőzés emberének.

Tovább élnek a Milan BL-álmai

A szerdai játéknap másik mérkőzése is kiélezett párharcot ígért, három héttel korábban az AC Milan 1-0-ra nyert a Tottenham Hotspur ellen a San Siróban, minimális előnyt kiharcolva a visszavágóra. A mérkőzés 10 perces késéssel kezdődött, mert az angolok csapatbusza elakadt a londoni forgalomban, de nem valószínű, hogy emiatt láthattak a szurkolók alacsony színvonalú összecsapást. A mérkőzés első kaput eltaláló lövésére több mint fél órát kellett várni, Harry Kane-ék teljesítménye annyira gyenge volt, hogy saját drukkereik már az első félidőben kifütyülték őket.

A folytatás már eseménydúsabbra sikeredett, a Milan is eldönthette volna a továbbjutást és a Tottenham is feljavult, ám az angolok a hajrában nagy bajba kerültek.

A 78. percben az argentin válogatott tagjaként Katarban világbajnokságot nyerő Cristian Romero a második sárga lapját is begyűjtötte, így a kiállítás sorsára jutott.

Cristian Romero kiállítása miatt emberhátrányban fejezte be a meccset a Tottenham Forrás: AFP/Justin Tallis

Tíz emberrel kellett volna a hosszabbítást kiharcolnia Antonio Conte csapatának, de ez már nem sikerült. Kane veszélyes fejesét még az utolsó percekben hatalmas bravúrral védte a Milan kapusa, Mike Maignan, a kontratámadásból pedig az olaszok lőttek kapufát. Több helyzet már nem alakult ki, gól nélküli döntetlennel ért véget az összecsapás, Stefano Pioli csapata a hazai pályán megszerezett előnyét megőrizve továbbjutott a negyeddöntőbe.

A Milan számára ez óriási siker, ugyanis a csapat hosszú időt követően, 11 év után került be újra a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájában.

"Tudtuk, hogy nagyon kemény próbatétel lesz, de sikerült. Mondtam a srácoknak, hogy most nagy szükség lesz az akaratukra.

Szóval ha a következő idényben is itt akarunk lenni, akkor vagy megnyerjük a mostani kiírást, ami nem lesz könnyű, vagy a legjobb négyben kell végeznünk a bajnokságban. Álmodozni jó, és tudjuk, a sportban semmi sem lehetetlen" - nyilatkozta boldogan a lefújást követően Stefano Pioli, a Milan edzője.

Stefano Pioli öröme a továbbjutás után Forrás: AFP/Justin Tallis

"Nagyszerű eredményt értük el! Hajtogattam a srácoknak, hogy nem véletlenül vagyunk a Bajnokok Ligájában, megharcoltunk érte, és ha már itt vagyunk, teljesítsünk a lehető legjobban" - mondta a Milan világbajnok francia csatára, Olivier Giroud.

A Tottenham számára egy újabb szezon telik el trófea nélkül. Az együttes olasz vezetőedzője, a nemrég epeműtéten átesett Antonio Conte ugyan visszatérhetett a kispadra, de nem volt oka az örömre a meccs után, hiszen csapata két meccs alatt rúgott gól nélkül esett ki a Milannal szemben. Ugyanakkor a Juventus és a Chelsea korábbi trénere azt is kiemelte, hogy csapatának rengeteg munkára és türelemre van szüksége.

"Egyértelmű, ennek a csapatnak még sok munkára van szüksége, hogy a legmagasabb szinten is versenyképes legyen. Tizennégy hónapja vagyok itt, és ne felejtsük el, hogy az előző idényben a Konferencialiga csoportkörében estünk ki, szóval, ez a mostani szereplés azért előrelépésnek tekinthető. Ráadásul az olasz bajnok volt az ellenfél, miközben a Tottenham hosszú ideje nem nyert semmit. Miközben a Milan a Serie A aranyérmese, mi azzal tettünk csodát, hogy az angol bajnokság kilencedik helyéről feljöttünk a negyedikre.

nyilatkozta Conte a kiesés után.

Antonio Conte szerint rengeteg munkára van szükség a Tottenhamnél Forrás: AFP/Justin Tallis

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap legfontosabb statisztikái és érdekességei:

  • Rekordot jelentő 21. alkalommal jutott be a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe a Bayern München.
  • A német sztárcsapat mind a nyolc meccsét egyaránt megnyerte a mostani BL-kiírásban, hétszer gólt sem kapott.
  • Eric Maxim Choupo-Moting a 17. gólját szerezte a szezonba, korábban még 10 fölé egyetlen idényben sem jutott klubszinten.
  • A PSG-vel a 2015/2016-os szezon óta először fordult elő, hogy két BL-meccsen se tudjon gólt szerezni.
Kylian Mbappe és társai a Bayern elleni párharc egyik meccsén se tudtak gólt lőni Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton
  • Minden sorozatot figyelembe véve 2017 szeptembere óta először játszott hazai pályán gól nélküli döntetlent a Tottenham.
  • Legutóbbi három mérkőzésén nem rúgott gólt a londoni együttes.
  • 2006 óta először volt képes a Milan a BL-ben arra, hogy négy egymást követő meccsén nem kapott gólt.
  • Az AC Milan 11 év után jutott be újra BL-negyeddöntőbe. A milánói klubnak egyetlen játékosa van, aki mindkét keretben szerepelt: Zlatan Ibrahimovic.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágók:
Tottenham Hotspur (angol)-AC Milan (olasz) 0-0
piros lap: Romero (77. - Tottenham)
Továbbjutott: az AC Milan, 1-0-s összesítéssel.

Bayern München (német) - Paris Saint-Germain (francia) 2-0 (0-0)
gól: Choupo-Moting (61.), Gnabry (89.)
Továbbjutott: a Bayern kettős győzelemmel, 3-0-s összesítéssel.