Példátlan döntés: a videobíró hibája miatt teljesen újra játszanak egy bajnoki meccset

VOETBAL soccer GENK RSCA D1 FIRST DIVISION EERSTE KLASSE SPORTING ANDERLECHT Horizontal FOOTBALL FOOT
referee Nathan Verboomen gestures during a soccer match between RSC Anderlecht and KRC Genk, on day 19 of the 2023-2024 'Jupiler Pro League' first division of the Belgian championship, in Brussels, Saturday 23 December 2023. BELGA PHOTO VIRGINIE LEFOUR (Photo by VIRGINIE LEFOUR / BELGA MAG / Belga via AFP)
Vágólapra másolva!
Példátlan döntést hozott a belga szövetség, amelyik a videobíró bizonyítottan rossz és eredményt befolyásoló döntése után elrendelte az Anderlecht-Genk rangadó teljes újrajátszását.

Az eredetileg 2023. december 22-én a brüsszeli Lotto Parkban rendezett találkozót egy 91. percben lőtt góllal nyerte meg az Anderlecht. Csakhogy az ősz folyamán a Ferencvárossal azonos Konferencia-liga-csoportban szereplő Genk megóvta a találkozót, és a belga szövetséghez fordult, ugyanis az első félidő közepén a játékvezető érvénytelenítette a genki Yira Sor gólját, aki egy kihagyott büntető után a kipattanót lőtte a kapuba még 0-0-s állásnál.

Valóban történelmi jelentőségű a döntés:

A VAR szerint Sor már a lövés pillanata előtt belépett a tizenhatosra, ami igaz is, csakhogy vele együtt két hazai játékos is megtette ugyanezt, a szabályok szerint pedig ilyenkor újra kell rúgatni a büntetőt, nem pedig érvényteleníteni a gólt, majd folytatni a mérkőzést.

A belga szövetség fegyelmi testülete helyt adott a Genk fellebbezésének, ezért a mérkőzést egy későbbi időpontban teljes egészében újra játsszák. A belga élvonalban egyaránt 21 lejátszott mérkőzés után az Anderlecht 43 ponttal a második, míg a Genk 35 ponttal az ötödik helyen áll.