Orbán Viktor videót osztott meg a jövő bajnokairól

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor kormányfő a Felcsúton rendezett Puskás-Suzuki Kupáról posztolt.
Vágólapra másolva!

A jövő bajnokai. Szép volt, fiúk! – címen osztott meg videót Orbán Viktor kormányfő a közösségi oldalán a Puskás-Suzuki Kupáról. 

Orbán Viktor szerint a Puskás-Suzuki Kupa tapasztalatai alapján évről évre szűkül a távolság a Puskás Akadémia és a Honvéd utánpótláscsapatai, valamint a legjobb európai klubok U17-es együttesei között. A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia alapítója az idei torna után az M4 Sportnak elmondta, a magyar csapatok egyenrangú ellenfelei voltak a külföldi együtteseknek, de van még tennivaló – például a saját stílus kialakítása.

A 2024-es, 16. alkalommal megrendezett Puskás-Suzuki Kupát a Real Madrid nyerte, amely a fináléban hátrányból fordítva nyert 2–1-re a Sporting ellen. A bronzmérkőzést a házigazda Puskás Akadémia játszotta a Juventusszal, 1–1-es döntetlen után tizenegyesekkel az olasz csapat győzött.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia alapítója a finálé után az M4 Sportnak elmondta, amikor Mezey Györggyel megálmodták a tornát, az volt az elgondolás, hogy olyan külföldi csapatokat hívjanak meg, amelyek alkalmasak megmutatni azt, hogy hol tart a magyar utánpótlás, azon belül is a Puskás Akadémia és a Honvéd. 

„Van tehát egy folyamatos mérőeszközünk; minden évben látjuk, hogy a világ legjobb klubfutballját mutató utánpótláscsapatok a miénkhez képest hol vannak, illetve mi hozzájuk képest.

Szűkül a távolság minden évben, ebben az évben például már pariban voltunk a játék szinte minden elemében. Tehát optimistán zárjuk ezt a tornát, mert nüanszokon múlt csak, hogy melyik meccs milyen eredménnyel végződött, mindenkivel szemben egyenlő partnerként, komoly kihívóként tudtunk fellépni.

A kormányfő hozzátette, a nemzetközi mezőny arra is alkalmas, hogy az európai stílusok keresztmetszetét ábrázolják: a brit stílust a Rangers, a németalföldit a Genk, a délit pedig a Real Madrid és a Juventus képviselte. „Minden stílushoz képest fel tudtuk mérni, hogy hol tartunk, és fel tudtuk tenni azt a kérdést is, hogy van-e a Puskás Akadémiának és a Honvédnak valamifajta magyaros jegyeket mutató saját stílusa – ebből még keveset látunk, itt még sok tennivaló van, mert ugyan pariban vagyunk, de hogy mitől magyar a mi futballunk, arra most még nehéz válaszolni.”

Orbán Viktor úgy véli, az U17-es korosztály számára most következik a vízválasztó: bekerülni a felnőtt futballba. „Itt már az akadémiák segíteni nem tudnak. Innentől már a klubok pénzügyesei, ügynökei, vezetőedzői, játékosmegfigyelői döntik el, hogy melyik klubnál milyen ütemben tudnak és mernek beépíteni fiatalokat a felnőtt csapatba.

Ez a legkényesebb része a futballnak, amikor a gyerekfutballból át kell menni felnőtt futballba; itt vérzik el a legtöbb gyerek, és itt tudnak leginkább hibát véteni a klubok is, de ez már nem a mi felelősségünk, ez már az NB I-es klubok döntése.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!