Hétmilliárd forint többlettámogatást kapnak a távhőszolgáltatók

0-át mutat a gáznyomásmérő a tiszaújvárosi AES Tiszai Erőműben
0-át mutat a gáznyomásmérő a tiszaújvárosi AES Tiszai Erőműben
Vágólapra másolva!
A kormány megtéríti a távhőszolgáltatók számára a nem lakossági vízdíjakhoz kapcsolódó, év eleji jogszabály-módosításból fakadó többletkiadásaikat. A közel száz településen működő társaságok így együttesen 7 milliárd forinttal több forráshoz jutnak - közölte az Energiaügyi Minisztérium szombaton az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

2024. január elsejétől a nem lakossági fogyasztók a korábban több mint 900 féle víz- és csatornadíj helyett egységes alap- és fogyasztással arányos díjakat fizetnek. A módosítás kiegyenlítette a legalacsonyabb és a legmagasabb tételek közötti, az ivóvíznél akár 49-szeres különbséget - tájékoztatott a szaktárca.

A változás a lakossági díjakat nem érintette, a kormány a családok számára e téren is a megszokott formában tartja fenn a rezsicsökkentést. 

A jelentős mennyiségű vizet használó távhőszolgáltatók kiszámítható gazdálkodása és zavartalan működése érdekében a kormány e társaságok többletkiadásait rendszeres támogatásaik megemelésével kompenzálja. 

A kihirdetett rendeletmódosításnak megfelelően a szükséges forrásokat az év elejéig visszamenőleg térítik meg összesen 7 milliárd forint értékben - tájékoztatott a tárca.

A magyar családok a rezsicsökkentésnek köszönhetően tartósan Európa legalacsonyabb áram- és gázárait fizetik.
A több mint 670 ezer lakossági díjfizetőt ellátó távhőszolgáltatók bevételekből meg nem térülő kiadásait a távhőkassza útján ellentétezi a költségvetés. A következő gázév elejéig, idén szeptember végéig a korábbi kormánydöntésekben biztosított források szolgálják a távhőkassza pozitív egyenlegének megőrzését, a családok védelmét - írta közleményében az Energiaügyi Minisztérium.