Vágólapra másolva!
Kedden indul a női kosárlabda Euroliga két győzelemig tartó nyolcaddöntője, amelyben az MKB-Euroleasing Sopron pályaelőnyt élvez a lengyel Kraków ellen, a MiZo Pécs 2010 ugyanakkor Velencében kezdve próbálja meg kiverekedni a továbbjutást.

A soproniak 6/4-es győzelmi mérleggel zárták decemberben az alapszakaszt, ennek köszönhetően a B csoport második helyén végeztek, azaz még éppen kivívták a hazai rajt jogát. Az A csoportban ugyancsak 6/4-gyel harmadik krakkói alakulat így a hűség városában játssza kedden az első mérkőzést, majd pénteken otthon folytatja a párharcot, az esetleges harmadik felvonásra pedig ismét a magyar bajnokhoz látogat.

Székely Norbert együttese - amely veretlenül vezeti az NB I tabelláját - jó előjelekkel várja a megmérettetést, hiszen csütörtökön 23 ponttal (88-65) múlta felül a megyei rivális Győrt, míg előtte Szekszárdon és a Magyar Kupa negyeddöntőjében a Szolnok ellen sem botlott. A lengyelek a hétvégén 77-50-re győztek a hatodik helyen álló Rybnik otthonában, és önbizalmukat az is növelheti, hogy az alapszakaszban oda-vissza legyőzték a Pécset.

A baranyai gárda részben ennek köszönhetően csak 5/5-ig jutott az előcsatározások során, ami a harmadik helyhez volt elég, így az első és (esetleg) harmadik meccsen a Venezia vendégeként kell bizonyítania. Az északolaszok 7/3-mal megnyerték az A csoportot, és menetelésük közben mindkétszer jobbnak bizonyultak a Sopronnál. A téli szünetben a WNBA-s amerikai Nicole Ohlde-vel erősödött mecsekaljai csapat idén még csak MK-negyeddöntőt játszott, melyből kettős győzelemmel jutott tovább a BSE ellen. Az Euroligában újonc ellenfél - amely gyakran az óriás termetű Vanessa Hayden-Johnsonra épít - a hétvégén 66-64-re nyert a szicíliai Priolóban, és két pécsiből biztosan külön készül a nyolcaddöntőre: Füzy Ákos tanítványai közül ugyanis Vajda Anna a mesterlövészek, Iványi Dalma pedig a gólpasszadók rangsorát vezeti a teljes nemzetközi mezőnyben.

A Rátgéber László magyar szövetségi kapitány által irányított, címvédő Szpartak Moszkva - amely mindössze egyszer kapott ki a csoportkörben - a cseh Praha ellen próbálja igazolni a papírformát.

Az Euroliga-nyolcaddöntő műsora:
első mérkőzések, január 27. (kedd):
MKB-Euroleasing Sopron - Kraków (lengyel) 18 ó
Venezia (olasz) - MiZo Pécs 2010 20.30

második mérkőzések, január 30. (péntek):
Kraków - Sopron 18.30
Pécs - Venezia 18 ó

harmadik mérkőzések (ha szükségesek), február 4. (jövő szerda):
Sopron - Kraków 18 ó
Venezia - MiZo Pécs 2010 20.30