Szépen búcsúztak a kosaras nők

Sopron, 2015. június 15.
Vajda Anna (b) és a szlovák Lucia Krc-Turbova (hátul) a női kosárlabda Európa-bajnokság Magyarország - Szlovákia mérkőzésén Sopronban 2015. június 15-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Sopron, 2015. június 15. Vajda Anna (b) és a szlovák Lucia Krc-Turbova (hátul) a női kosárlabda Európa-bajnokság Magyarország - Szlovákia mérkőzésén Sopronban 2015. június 15-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Már az utolsó csoportmeccs előtt kiesett a női kosárlabda-válogatott az Eb-n, ám a búcsú legalább szépen sikerült: Szlovákiát legyőzte Stefan Svitek csapata.

női kosárlabda-Eb, 5. (utolsó) csoportkör:
Magyarország-Szlovákia 86-74
A legjobb magyar dobók: Quigley 26, Krivacsevics 20, Vajda 20

A válogatott ezzel a negyedik csoportmeccsén megszerezte az első győzelmét, így nem jutott tovább a középdöntőbe, de legalább egy meccset hozott.

Stefan Svitek szövetségi kapitány együttese - amely előzőleg a svédektől, a litvánoktól és a címvédő spanyoloktól is kikapott - 2-9 után egy 20-2-es rohammal fordított, Vajda Anna egymaga 12 pontot dobott a nyitónegyedben.

Vajda Anna és a szlovákok Forrás: MTI/Illyés Tibor

A folytatásban Martina Kissova és a honosított Kristi Toliver révén 11 pontra feljött az ellenfél, ám a szintén az Egyesült Államokban született Quigley Allie, valamint Krivacsevics Tijána révén a magyarok 20 ponttal vezettek a nagyszünetben (47-27).

Az előny a 28. percben 23 pontra nőtt (68-45), a Svitek-gárda ekkor már túlszárnyalta az előző találkozókon 40 perc alatt dobott teljesítményét (63, 66, 46 pont).

A hajrában a már továbbjutott szlovákok visszazárkóztak öt pontra (75-70), ám a soproni közönség végül hazai győzelemnek tapsolhatott.

A magyarok Eb-n előzőleg 2003-ban, Görögországban nyertek mérkőzést.

Talán a pszichológus segít majd

"Ma is voltak hullámvölgyek, de ma mi nyertünk - kezdte értékelését Stefan Svitek szövetségi kapitány. - Az egyik szemem sír, a másik nevet, mert győztünk ugyan, és időnként közel álltunk a továbbjutáshoz, de végül nem mehetünk Győrbe. A svédek és a litvánok ellen is mindent megpróbáltunk, az ingadozó teljesítmény miatt talán felkérünk pszichológust is a jövőben. A távolabbi folytatás szempontjából fontos ez a mai győzelem."

"Csalódott vagyok, jobbat érdemeltünk - jelentette ki Vajda Anna. - Felálltunk a padlóról, a szurkolókért és mindenkiért küzdöttünk, s ma megmutattuk, hogy tudunk kosarazni. A mai sikert nem fognám a tét nélküliségre, én speciel szeretek teher alatt játszani, részemről biztosan nem ezen múlt."

A D csoport végeredménye:
1. Spanyolország 8 pont
2. Szlovákia 6
3. Litvánia 6
-----------------
4. Svédország 5
5. Magyarország 5

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorolt.