Társoldalunk:

Több mint félmilliárd forintot fizettek az első Kobe Bryant-kosaraskártyáért

2021.03.07. 21:29

Közel kétmillió dollárért kelt el egy online aukción a Kobe Bryant újoncévében kiadott kosaras kártya. Ennyit még soha nem fizettek a 2020 januárjában tragikus körülmények között meghalt sztár egyetlen kártyájért sem.

A Goldin Auctions internetes árverésén egészen pontosan 1 795 800 dollárt, azaz több mint 550 millió forintot fizetett ki egy licitáló, számol be az ESPN, amerikai sportlap. Az aukciós ház közlése szerint a Kobe Bryant újonc szezonjában kiadott "1996-97 Topps Chrome Refractors #138 Kobe Bryant Rookie Card -- BGS PRISTINE/Black Label 10" jelzésű, tökéletes állapotú kártya majdhogynem egyedülálló darab a maga nemében –  ilyen állapotban ugyanis mindössze kettő van belőle a világon. Kobe Bryant-káryáért még soha nem fizettek ennyit korábban.

A cikk megjegyzi, hogy minden idők egyik legjobb kosárlabdázójának 2020. január 26-i tragikus halálát – az őt, valamint 14 éves lányát, Giannát, és barátaikat szállító helikopter a pilóta hibájából egy hegyoldalnak ütközött Los Angeles közelében – a Bryantet ábrázoló sportkártyák értéke napokon belül 600 százalékkal nőtt, azaz meghatszorozódott az áruk az online térben. 

Ugyanezen az árverésen ugyancsak rekord áron, 1,32 millió dollárért kelt el a hétszeres Super Bowl-győztes amerikaifoci-legenda, Tom Brady dedikált újonckártyája is. Futballkártyáért korábban a legtöbb pénz, amit kifizettek, 500 ezer dollár volt.

Csak érdekesség, hogy míg a kosárlabda világában LeBron James újonckártyája tartja az árverési rekordot 1 millió 845 ezer dollárral, addig az abszúlt rekordot a baseball mondhatja magáénak: Mike Trout újonckártyáját 3,9 millió dollárért ütötték le tavaly augusztusban.