Egy egész bajnokságot hamisított a sportfogadásokra szakosodott bűnbanda

Islamabad United v Quetta Gladiators, Match 9 cricket,Islamabad United,Match 9,Pakistan,Quetta Gladiators,Rawa Horizontal
RAWALPINDI, PAKISTAN, FEBRUARY 27: Quetta Gladiators batsman Jason Roy in action during the 9th cricket match being played between Islamabad United and Quetta Gladiators at Pindi Cricket Stadium in Rawalpindi, on February 27, 2020. This is the fifth season of the Pakistan Super League (PSL), since it was established by Pakistan Cricket Board in 2015. Top internationals cricketers such as Dale Steyn of South Africa, Shane Watson and Chris Lynn of Australia, West Indian Carlos Brathwaite and England's Alex Hales and Jason Roy among 36 overseas players in six teams of PSL. The PSL is being held entirely in Pakistan for the first time as the security situation has been improved. Muhammad Reza / Anadolu Agency (Photo by Muhammad Reza / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Új szintre emelte a sportfogadási csalásokat egy Indiában működő tulajdonképpen amatőr bűnbanda, amelyik egy komplett bajnokságot hamisított a hiszékeny, és a krikettben járatlan sportfogadóknak.

Egész sokan voltak olyanok, akik nem találták gyanúsnak, hogy az országban hihetetlenül népszerű Indian Premier League (IPL) névre hallgató krikettbajnokság befejezése után három héttel már el is indult az új idény, igaz ezúttal Indian Premier Cricket League néven.

Csakhogy ez nem egy igazi bajnokság volt, hanem egy álbajnokság, amit egy alkalmi bűnbanda hozott létre, hogy hiszékeny és krikettben járatlan orosz sportfogadókból húzzanak ki pénzt. A csalók szinte mindenre gondoltak: meccsenként öt dollárért (kb. 2000 forint) falusi munkanélkülieket verbuváltak, akik az IPL-csapatok szereléseibe öltözve játszottak meccseket.

Ilyen az igazi indiai profi krikettliga Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Muhammad Reza

A „stadionok" egy Gujarat államban bérelt farmon voltak felvonalazva. A Youtube-közvetítésekhezöt profi kamerát használtak, és még arra is figyeltek, hogy az eredményeket is feltüntessék a közvetítésben, melyekben ügyeltek arra, hogy csak közeli képeket mutassanak a játékosokról, vagy éppen a pályáról. Még stadionzajt (atmoszférát) is tettek a képek alá, sőt egy ismert indiai kommentátor hangját is felhasználták a tökéletes átveréshez.

És persze a meccseket is ők vezették: pontosabban a mérkőzéseket vezető bírók döntéseit irányították, rádión adva az utasításokat, hogy milyen ítéleteket kell hozni annak megfelelően, hogy mire érkezett a legtöbb fogadás.

Részlet az álbajnokság egyik mérkőzéséből:

A rendőrség végül a bajnokság negyeddöntőjében csapott le a bűnbandára, amelynek vezetője éppen átvenni készült az Orosországból érkező első, nagyjából 1,5 millió forintnak megfelelő összeget, ami a fogadásokból folyt be. A csalások fő kitervelője egy Shoeb Davda nevű fiatalember volt, aki korábban hónapokig dolgozott egy olyan oroszországi kocsmában, ahol a világon szinte mindenre lehetett fogadni. És miután látta, hogy a helyiek azért nem minden sporthoz értenek, már meg is volt a nagy terv.