Kiengedték a börtönből Oscar Pistoriust, aki agyonlőtte Valentin-napon a barátnőjét

Oscar Pistorius, Reeva Steenkamp
(FILES) This picture taken on November 4, 2012 during the Feather Awards held at Melrose Arch in Johannesburg shows South Africa's Olympic sprint star Oscar Pistorius and his model girlfriend Reeva Steenkamp. The mother of Reeva Steenkamp, a South African model killed by ex-Olympian Oscar Pistorius, is the one "serving a life sentence", she said in a statement on January 5, 2024 ahead of his release from prison. (Photo by LUCKY NXUMALO / AFP)
Vágólapra másolva!
Feltételesen szabadlábra helyezték Oscar Pistoriust, a korábbi hatszoros paralimpiai bajnokot, aki azért került börtönbe, mert Valentin-napon lelőtte a barátnőjét, akit állítása szerint betörőnek hitt.

Pistorius szitává lőtte a barátnőjét

Pistorius a gyilkossági tárgyaláson azt vallotta, hogy tévedésből ölte meg a 29 éves barátnőjét, Reeva Steenkampot, akiről azt hitte, hogy egy veszélyes betolakodó. A sportoló barátnője az éjszaka közepén a fürdőszobában volt, amikor Pistorius négyszer belőtt az ajtón a 9 mm-es pisztolyával.

A dél-afrikai Oscar Pistorius kilenc évet ült börtönben Forrás: AFP/Gianluigi Guercia

Az ügyészek szerint Pistorius dühében ölte meg a nőt, miután az egy késő esti vita után az a fürdőszobába menekült.

Pistoriust eredetileg gondatlanságból elkövetett emberölésért ítélték el, ami az emberöléshez hasonlítható. Ezt az ítéletet később hatályon kívül helyezték, és az ügyészség fellebbezése után gyilkosságért ítélték el.

Reeva Steenkamp és Oscar Pistorius Forrás: AFP/Lucky Nxumalo

Kilenc évet töltött börtönben

A dél-afrikai sportoló kilenc évet töltött a Pretoriában található Atteridgeville büntetés-végrehajtási intézetben. A 37 éves Pistorius szabadulásának körülményeiről keveset tudni, de az Associated Press azt írja, hogy helyi idő szerint péntek reggel 8.30 körül távozott a börtönből.

Pistoriust november 24-én feltételesen szabadlábra helyezték bizonyos feltételekkel, többek között azzal, hogy a hatóságok engedélye nélkül nem hagyhatja el Pretoria területét, ahol élni fog.

Emellett részt kell vennie egy programban, amelynek célja, hogy kezelje dühkezelési gondjait, valamit közmunkát kell végeznie. Feltételes szabadlábra helyezésének feltételei öt évig lesznek érvényben.

Oscar Pistorius hatszoros paralimpiai bajnok Forrás: AFP/Adrian Dennis

Oscar Pistorius 1986-ban született Dél-Afrikában. Tizenegy hónapos korában mindkét lábát amputálták egy veleszületett rendellenesség miatt. Részt vett a paralimpián, és ő lett az első kettős amputált paralimpikon, aki olimpián is indult.