Vágólapra másolva!
Egykori játékostársak és ellenfelek, futballszakemberek emlékeznek világszerte a pénteken elhunyt Puskás Ferencre.

Az egykori angol válogatott, Jimmy Hill Puskással kapcsolatos emlékeiről beszélt: "Akkor láttam őt először, amikor 1953-ban a magyar válogatott 6-3-ra legyőzte az angolokat a Wembleyben. Olyan volt, mintha egy másik bolygóról jöttek volna a magyarok, soha nem látott képességekkel, és közülük is kiemelkedett Puskás. Hihetetlen volt számomra, hogyan lehet egy országnak 11 ilyen szenzációs futballistából álló csapata, és egy olyan zsenije, aki mindenkinél többet tud ebből a játékból."

Sir Tom Finney testközelből is érezhette, mekkora játékos volt Puskás, igaz, a 76-szoros angol válogatott sérülés miatt nem volt ott a Wembley gyepén, amikor az Aranycsapat 6-3-ra verte a szigetországi tizenegyet, és ezzel véget vetett a britek hazai veretlenségének.

"Nem láttuk a magyar csapatot a mérkőzés előtt, de aztán pontosan megfigyelhettem, hogy milyen remek játékosok alkotják, amikor elpáholtak minket a Wembleyben. Puskásról az volt az első benyomásom, hogy csodálatos játékos, köpcös alkatát ellensúlyozta bámulatos bal lába, és hihetetlen gólérzékenysége. A visszavágón, a budapesti 7-1-es vereség alkalmával aztán én is pályára léptem a magyarok ellen, az az angol válogatott valamivel gyengébb volt, mint a londoni, de ennek ellenére egész karrierem egyik meghatározó mérkőzése volt ez, mert csodálatos ellenféllel játszhattam. Nem csak Puskás volt zseni abból a csapatból, de Hidegkuti is olyan dolgokat művelt, amit nem is láttam azelőtt. Pályafutásom során szembe kerültem olyan nagyságokkal, mint Sir Stanley Matthews vagy Pelé, Puskást csak velük egy lapon lehet emlegetni, bámulatos futballista volt, akin látszott, hogy igazán élvezi a játékot."

Az 1954-es világbajnokság döntőjében az Aranycsapatot 3-2-re legyőző német válogatott tagjai csak a pályán rivalizáltak Puskásékkal, a civil életben jó viszonyt ápoltak, Theo Zwanziger, a német szövetség elnöke is lesújtva nyilatkozott a halálhír hallatán. "A világ legjobb ballábas játékosa ugyan már nincs az élők sorában, de örökké emlékezetünkben marad."

Az AFP francia hírügynökség Ottmar Waltert, az 1954-es vb-döntőben a magyarokat legyőző német válogatott klasszisát szólaltatta meg: "Nagyon megrázott Puskás halálhíre, mivel hosszú éveken át baráti viszonyban voltunk. A világ egyik legjobb futballistája volt, káprázatosan cselezett, lőtt és remekül fogta össze csapatát. Amikor 1954-ben világbajnokok lettünk, őszintén elismerte, hogy a jobbik válogatott nyerte a döntőt. Ezt a legutóbbi, budapesti találkozónkon is elmondta. Ez is mutatja sportszerű hozzáállását."

A Reuters brit hírügynökség összeállításában kiemeli, hogy akik ellene játszottak, gyakran a barátai lettek annak ellenére, hogy technikás játékától tartottak a pályán. "Nemcsak az ötvenes évek, hanem minden idők egyik legjobb futballistája volt. Egy nagyszerű csapatban játszott, amely évekig veretlen volt" - mondta a 74 éves Horst Eckel, aki tagja volt annak a német válogatottnak, amely az 1954-es berni vb-döntőben óriási meglepetésre 3-2-re legyőzte a Puskás vezette Aranycsapatot.

Spanyolországban nemcsak a Real Madrid színeiben szerzett góljai, hanem kedvessége miatt is szívesen emlékeznek Puskásra, aki soha nem feledte el, hogy honnan indult. "Egy nagyszerű játékos, jó barátom távozott az élők sorából. Minden idők egyik legjobb labdarúgója volt" - mondta Alfredo di Stefano, akit annak idején Puskással és Francisco Gentóval a Bernabéu Angyalaiként emlegettek.

Sir Alex Ferguson, a Manchester United vezetőedzője különleges játékosként jellemezte az elhunytat. "Néhányszor találkoztam vele mérkőzéseken. Szomorú, amikor egy ilyen formátumú játékos meghal. Mást ilyenkor nem lehet tenni, mint emlékezni rá és azokra a nagyszerű találkozókra, amelyeken játszott. Jópárszor láttam játszani is, kétségkívül kivételes képességű futballista volt. Hogy miért nem nyerte meg a magyar csapattal az 1954-es világbajnokságot, máig rejtély számomra" - fogalmazott a skót szakember.

"Le vagyunk sújtva. Puskás minket nagyon lelkesített és a Panathinaikosszal a legnagyobb sikert érte el a görög csapatok közül" - mondta Antonisz Antoniadisz, a Görög Labdarúgó Szövetség elnöke.

Puskás vezetőedzőként 1971-ben bejutott a BEK-döntőbe a Panathinaikosszal, ahol az athéni együttes 2-0-ás vereséget szenvedett az Ajaxtól. Klubszinten ez a görög futball legnagyobb sikere.

A Reuters idézi Puskás szavait is, talán ezek fejezik ki leginkább szoros kapcsolatát a játékkal. "Kapcsolatom a labdarúgással olyan, mint egy szerelmi történet. Az életem a focival kezdődött és azzal is fog véget érni" - mondta Puskás.

[origo] / MTI