Műkorcsolya: Sebestyén nyolcadik lett

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Fotó: EPA
A meglepetés-győztes csókja az aranyéremnek

Az 1999-es világbajnok, idei Eb-győztes, 30 éves Butirszkaja - vélhetően utolsó versenyén - sokat bizonytalankodott, s bár nem esett el, a dobogós reményeit elvesztette. A csupán 17 éves, egészen pontosan a 17-et május 2-án betöltő Hughes - aki a tavalyi vb-n szerzett bronzérmével került be a nemzetközi elitbe - viszont hibátlanul korcsolyázott, két tripla-tripla kombinációt is bemutatott, s természetesen az élre került.

Sebestyén Júlia a Vasálarcos film lírai betétdalára lépett a jégre. Sajnos a tripla salchowból elesett, de négy háromfordulatos ugrása szépen sikerült. Cohen sem tudott hiba nélkül korcsolyázni, majd a tripla flipből a négyszeres világbajnok Kwan is elesett, de ekkor Hughes után még a második legjobb kűr volt az övé, azaz összesítésben ő maradt az első helyen.

Az utolsó szabadkorcsolyázást bemutató Szluckaja azonban felborította a sorrendet. Nyerni nem tudott, de övé lett a második legjobb kűr, ami azt jelentette, hogy Kwan csak a harmadik legjobbat mutatta be, s így Sarah Hughes nyerte az olimpiai bajnokságot. Kwan pedig még csak nem is ezüst-, hanem bronzérmes lett.

De az sem sokon múlt, hogy nem Szluckaja lehetett a legboldogabb. A kűrben Hughest öt pontozó az első, egy-egy a második, illetve harmadik, kettő csak a negyedik helyre sorolta, Szluckaját négy az első, kettő-kettő a második, illetve harmadik, egy a negyedik helyre.

Sebestyén Júlia a nyolcadik helyen zárt, de Európából csak ketten előzték meg, Szluckaja és Butirszkaja. A tiszaújvárosi versenyző az idei Eb-n csak tizedik volt, így Salt Lake Cityben nagyot lépett előre.

"Úgy érzem, hogy a rontástól eltekintve jól sikerült a kűröm. Sajnálom, hogy nem tudtam megtartani a hatodik helyem, de az olimpia előtt kiegyeztem volna a nyolcadikkal is" - nyilatkozta Sebestyén Júlia.

Sarah Hughes a verseny végén alig hitte el, hogy ő az olimpiai bajnok. "Azután, hogy a rövidprogramban a negyedik helyen zártam, meg sem fordult a fejemben, hogy a végén én leszek az első" - vallotta be Hughes, aki néhány hete az amerikai bajnokságon is csak bronzérmes volt Kwan és Cohen mögött.

A 21 éves Michelle Kwan szomorúan nyilatkozott: "Ez nem az én estém volt, hibáztam, csalódott vagyok... Négy éve ezüstérmes voltam a naganói olimpián, azóta sokkal tapasztaltabb versenyző lettem, de az érmem nem fényesebb lett, hanem éppen ellenkezőleg..."

Műkorcsolya, nők:
1. Sarah Hughes (amerikai) 3,0 helyezési szám
2. Irina Szluckaja (orosz) 3,0
3. Michelle Kwan (amerikai) 3,5
4. Sasha Cohen (amerikai) 5,5
5. Suguri Fumie (japán) 8,5
6. Marija Butirszkaja (orosz) 8,5
7. Jennifer Robinson (kanadai) 11,0
8. Sebestyén Júlia 11,0
9. Viktoria Volcskova (orosz) 16,0
10. Silvia Fontana (olasz) 17,5

Fotó: EPA
Rhona Martin és a mindent eldöntő lökés

"Lehet, hogy úgy tűnt, nyugodt voltam - mondta a skóciai Glasgow-ban élő Martin -, valójában remegett a gyomrom. Csodálatos dolog a győzelem, szinte el sem hiszem, hogy sikerült."

Nagy-Britannia 18 év után szerzett ismét aranyérmet téli olimpián: Szarajevóban a Jayne Torvill, Christopher Dean jégtánckettős győzött.

Curling, nők:
1. Nagy-Britannia
2. Svájc
3. Kanada
4. Egyesült Államok
5. Németország
6. Svédország

Fábik Tibor

Ajánlat:

Botrányok sorozata Salt Lake Cityben

Korábban:

Sebestyén a hatodik helyről folytatja

Fórum:

Műkorcsolya- olimpián és azon túl