Társoldalunk:

Gyeplabda

2004.08.26. 21:18

Augusztus 14-27., Olimpiai Gyeplabda-stadion.

Eredmények:
nők
férfiak

Történelmileg az egyik legősibb labdajátékként tartják számon a gyeplabdát, amelynek különböző vállfajait az arabok, rómaiak, perzsák, de még az azték indiánok is játszották. A modern idők játékának alapjait azonban a Brit-szigeteken tették le, az első ismert klub itt alakult 1861-ben Blackheath néven.

Forrás: EPA

Nem véletlen, hogy éppen a brit koronagyarmatokon terjedt el, ez érezteti is hatását, hiszen manapság is a világ legjobbjai kerülnek ki Indiából, Pakisztánból és Ausztráliából. A szolid taktikai repertoár miatt gyorsan modernizálódott a játék, olyannyira, hogy 1886-ban, Londonban már meg is alakult a nemzeti szövetség.

Az olimpia programjába 1908-ban, Londonban került be, az erőviszonyokat jól jellemzi, hogy a döntőben Anglia 8-1-re verte Írországot, míg a harmadik a skót-walesi vegyes csapat lett. 1912-ben és 1924-ben nem rendeztek versenyt, ám 1928-tól állandósult részvétele, s állandósult az indiai fölény is. Az ázsiai ország zsinórban 30 mérkőzést és hat aranyérmet szerzett 1928 és 1956 között.

A hölgyek először Moszkvában mutathatták meg tudásukat, akkor Zimbabwe diadalmaskodott, ám napjainkra a három aranyat begyűjtő ausztrálok számítanak a legjobbnak.

Athénban szintén férfi- és nőicsapat-versenyre kerül sor, előbbin 12, utóbbin 10 együttes vesz részt. Magyarország nem kvalifikálta magát.