Ben Johnson szerint Szöulban mindenki kokszolt

Vágólapra másolva!
A CTV kanadai tévétársaság dokumentumfilmet forgatott Ben Johnsonnal, az 1988-as szöuli olimpián előbb a 100 méteres síkfutásban világcsúccsal aranyérmet szerző, majd eredményétől és érmétől doppingolás miatt megfosztott atlétával. A filmben a ma 42 éves Johnson kijelenti: "Szöulban mindenki doppingolt, de csak engem kaptak el, mert a hazám nem védett meg."
Vágólapra másolva!

A dokumentumfilm egyes részleteit a szöuli olimpiai stadionban vették fel, ugyanott, ahol 16 évvel ezelőtt 9,79 másodperces szédületes világcsúccsal verte Johnson a mezőnyt, benne az amerikai Carl Lewist, a kor atlétakirályát.

A film készítői történelmi kontextusba helyezik az eseményeket, megemlítik, hogy az úgynevezett "szovjet blokk" országaiban a rendszer fölényét bizonyítandó államilag támogatott doppingolás folyt, s akkoriban a hidegháború már szinte kizárólag csak a sportpályákon folyt.

A filmben felteszik a költői kérdést: vajon Johnson volt az egyetlen sportoló, aki doppingolt Szöulban? "Mindenki kokszolt Szöulban" - mondja ki a sommás ítéletet Johnson. "Csakhogy mindenkit megvédett a hazája, kivéve engem."

Johnson akkori edzője, a jamaikai származású Charlie Francis szerint ostobaság volt megfosztani Johnsont aranyérmétől és világcsúcsától: "A feltételek egyenlőek voltak: mindenki szteroidokon élt. Ez senki előtt sem titok, csak az álszent emberek előtt. A szteroidok akkor már évtizedek óta ismertek voltak, és mindenki tudta, mennyien használják azokat."

Ch. Gáll András