Páncélruhában a kanadai és amerikai síelők

Vágólapra másolva!
Rugalmas, de ütésre azonnal felkeményedő, pehelykönnyű "páncélruhát" viselnek a kanadai és amerikai síversenyzők a torinói téli olimpián síruhájuk alatt a hagyományos, nehéz kar- és lábvédők helyett.
Vágólapra másolva!

A speciális anyagból készült lábszár- és karvédőket tartalmazó versenyruhákat az amerikai Colorado állambeli Spyder síruhagyár fejlesztette ki, és néhány hónapja felajánlotta az amerikai és a kanadai olimpiai műlesikló csapatnak kipróbálásra. A versenyzők megszerették, és nem akarnak megválni tőlük - nyilatkozta Richard Palmer, az anyagot kifejlesztő "d3o Labs" brit cég vezérigazgatója.

Az anyag pontos kémiai összetétele kereskedelmi titok, de annyi elmondható, hogy egy folyékony viszkóz és egy polimer vegyület összekeverésével szintetizálják, majd a védendő testrész alakjának megfelelő formába öntik. A kapott anyag "erőhatás-érzékeny". Normális körülmények között az anyag molekulái csak lazán kötődnek, és könnyen elmozdulnak egymáson. Hirtelen deformáció esetén megerősödnek a kémiai kötések, egymásba kapcsolódnak a mozgó molekulák, és az anyag megkeményedik, "védőpáncéllá" válik.

A laboratóriumi próbák során a d3o kódjelű anyagból készült védőfelszerelések ugyanolyan védelmet nyújtottak, mint a hagyományosak. A d3o lab fejlesztési igazgatója, Phil Green szerint nehéz pontosan mérni az anyag tulajdonságait, mert a felkeményedés csak addig tart, amíg az erőhatás fennáll. Green szerint elképzelhető, hogy lehet még javítani a különleges anyag tulajdonságain. Az anyag egyébként zajvédelemre is alkalmas, átengedi a halk hangokat, de kiszűri a nagyon erőseket - írta a New Scientist című brit tudományos folyóirat.