Vak íjászé az első londoni világcsúcs

Vágólapra másolva!
Két világrekord is megdőlt a férfi íjászok londoni selejtezőjében pénteken, még órákkal az olimpia hivatalos nyitánya előtt. Részben vagy egészben mindkettő egy gyakorlatilag vak dél-koreai sportolóhoz kötődik.
Vágólapra másolva!

Im Dong Hjun bal szemének vizsgálata 20/200-as eredményt mutat, ami azt jelenti, hogy tízszer rosszabb a látása, mint egy egészséges embernek (húsz jardról annyit lát, mint utóbbi kétszázról). A 25 éves dél-koreai sportoló jobb szeme sem sokkal jobb, a minősítés ebben az esetben 20/100. Mindez azt jelenti, hogy Im Dong Hjun gyakorlatilag egy újság címeit sem tudja elolvasni karnyújtásnyiról.

Hivatalosan Im Dong Hjunt vaknak lehet tehát tekinteni, ehhez képest ő szállította a londoni olimpia első világcsúcsát, a dél-koreai férfi íjászcsapat tagjaként pedig még egyet. Más kérdés, hogy egyéniben éppenséggel saját rekordját döntötte meg, csapatban pedig olimpiai bajnok volt már 2004-ben és 2008-ban is. Mindehhez négyszeres világbajnok, és szintén négyszer győzött az ázsiai játékokon is.

Ha arról kérdezik, miként lehetséges mindez, elsősorban azt igyekszik tisztázni, hogy semmiképpen sem érzi magát fogyatékkal élőnek. "Nincs fehér botom, és nincs vakvezető kutyám sem" - nyilatkozta a The Telegraphnak. Általában nem is szereti, ha a látásáról faggatják.

A felvetésre azonban, hogy mégis csak kivételes pontossággal találja el hetven méterről egy 122 centiméteres tábla közepét, annyit mond: a célt összefolyónak látja, mint az esőben kint hagyott festményt. A körök közötti vonalakat nem látja, mégis kizárja, hogy szemüveget viseljen, vagy műtétnek vesse alá magát. Inkább bízik a megérzésében, illetve a képességében, hogy az élesebb színeket felfedezi.

"Gyakoroltam szemüvegben, most azonban úgy érzem, kényelmetlen úgy lőni. Amikor a táblára nézek, a színek közötti különbséget igyekszem érzékelni. Ha ez nem sikerülne, akkor az már gondot jelentene" - magyarázta.