Olimpiai főpróba Pekingben

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az Universiade immáron hetvennyolc éves történetének legnagyobb rendezvényére készül a kínai főváros. A pekingi szervezők százhatvanhat országból mintegy nyolcezer sportolót várnak, és a versenyt kifejezetten a 2008-as olimpia főpróbájának szánják.

"Ez az első világméretű eseméyn Kínában, és szeretnénk megmutatni a világnak, remek házigazdák leszünk 2008-ban" - jelentette ki Tu Ming De, az Universiade szervezőbizottságának szóvivője.

Az első viadalt 1923-ban, Párizsban rendezték meg, és az ötletgazda, Jean Petitjean "Egyetemi Olimpiának" nevezte el, ám Pierre de Coubertin tiltakozása miatt (miszerint az olimpia elnevezés csak az ötkarikás játékokat illeti) a Nemzetközi Egyetemi Játékok elnevezés honosodott meg. Az 1939-es monte-carlói játékokat nyolc éves háborús szünet követte, a mozgalom 1947-ben Párizsban éledt újjá, immáron Egyetemi Világjátékok néven. Az Universiade kifejezést először az 1959-es, torinói rendezvényen használták. Az Universiade-történelem érdekessége, hogy Budapest két alkalommal, 1935-ben és 1965-ben is házigazda lehetett.

Peking a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) végrehajtó bizottságának szlovákiai kongresszusán, 1998. november 29-én nyerte el jogot, hogy Universiadét rendezhessen. A 40 millió dolláros büdzséből Peking egyetemi kerületében harminc új épületet húztak fel és építettek egy vadonatúj olimpiai falut. A falutól a legtávolabbi helyszín huszonkét kilométerre fekszik.

Ami a magyarokat illeti: elsősorban a vívóktól és a vízilabdázóktól várható jó eredmény, de a szakemberek nagyon reménykednek egy esetleges atlétikai vagy műugró aranyban is. Az eddigi játékokon a magyar sportolók 96 aranyérmet szereztek, itt az esély tehát a jubileumi 100. medál begyűjtéséhez.


A magyar csapat névsora

Atlétika:
Annus Adrián, Horváth Gergely, Varga Roland, Kiss Szilárd, Zatykó Miklós, Olgyai-Szabó Zoltán, Sugár Barbara, Ajkler Zita, Juhász Fanni, Kun Alice, Zsiga Tímea

Műugrás:
Lengyel Imre, Hajnal András, Deri Eszter, Pintér Orsolya

Vívás:
Boczkó Gábor, Berjozkin Anton, Varga Péter, Marsi Márk, Decsi Tamás, Imre Géza, Somfai Péter, Fekete Attila, Fodor Kende, Nemcsik Zsolt, Csaba Edina, Varga Katalin, Mohamed Aida, Diós Linda, Knapek Edina, Varga Gabriella, Fodor Renáta, Kiskapusi Dóra, Szász Emese, Varga Virág, Nagy Annamária, Nagy Orsolya

Torna:
Lórik Attila, Jordanov Krisztián, Fekete Levente, Gál Róbert, Takács Árpád

Úszás:
Szűcs Tamás, Kerékjártó Tamás, Bodor Richárd, Simon Jácint, Lakos Gyöngyvér

Tenisz:
Hámori Bence, Pakay Edit, Horváth Mónika

Vízilabda:
Vindisch Ferenc, Madaras Norbert, Pelle Balázs, , Steinmetz Ádám, Kovács Zoltán, Ibolya Tamás, Varjas Attila, Varga Zsolt, Katonás Gergő, Hesz Máté, Petik Attila, Jäger Gábor, Bárány Attila, Binder Szabolcs, Monostori Péter

Asztalitenisz:
Ács Pongrác, Hergert István, Bali Ibolya

Cselgáncs:
Bere Tamás, Szilágyi László, Kosztolánczy György, Vészi Klára

Ritmikus gimnasztika:
Kiss Katalin

Korábban:

Útnak indult az Universiade-csapat

Pekingbe a századik aranyért