Társoldalunk:

Marosi és Földházi a vb-n biztosíthatja be kvótáját

2016.05.09. 15:04

Marosi Ádám és Földházi Zsófia folytatta idei jó sorozatát: az öttusázók hétvégi Világkupa-döntőjében kiharcolt hatodik, illetve második helyezéssel mindketten továbbra is nagyon közel állnak a riói kvótaszerzéshez.

Marosi a harmadik, Földházi pedig a második az olimpiai rangsorban, amely a két hét múlva kezdődő moszkvai világbajnoksággal válik véglegessé. Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány azt mondta, bár az olimpia az év fő versenye, komolyan veszik a vb-t is.

"Mégiscsak egy világbajnokságról van szó" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy nemcsak az általában elvárt jó szereplés reményében utazik a válogatott Moszkvába, hanem azért is, hogy realizálják a nagyon komoly kvótaesélyeinket.

Földházi ZsófiaForrás: MTI/Ujvári Sándor

Marosi és Földházi helyzete nagyon biztató, ugyanis a június 1-jén záruló rangsorban - melyről legalább hat-hat versenyző kap riói kvótát - a már kvalifikációval rendelkezőket nem veszik figyelembe. Az olimpiai indulási jog karnyújtásnyira van mindkét magyar számára, de ehhez azért még szükség lehet vb-pontokra is.

Moszkvában egyébként az első három-három helyezett közvetlenül riói résztvevővé válik. Az is előfordulhat azonban, hogy az orosz fővárosban nem bővül az olimpiai mezőny, amennyiben ugyanis már kvótával rendelkezők végeznek dobogós helyen, újabbakat nem osztanak, hanem majd a ranglistáról töltik fel több versenyzővel az ötkarikás mezőnyt.

Marosi ÁdámForrás: MTI/Földi Imre

A magyarok közül Kasza Róbert és Kovács Sarolta rendelkezik már olimpiai kvótával. Egy-egy országból nemenként csak két öttusázó indítható Rióban, így ha többen szereznek kvótát, az adott szövetség, illetve végső soron a nemzeti olimpiai bizottság dönt arról, kit nevez.

A magyar vb-csapat
Férfiak, hagyományos verseny: Marosi Ádám, Kasza Róbert, Demeter Bence (mind egyéni és csapat), Tibolya Péter (egyéni)
Férfi váltó: Málits István, Strobl Krisztián
Nők, hagyományos verseny: Kovács Sarolta, Földházi Zsófia, Alekszejev Tamara (mind egyéni és csapat)
Vegyes váltó: Alekszejev Tamara, Málits István

A vb 23-án, hétfőn a női váltóval kezdődik - abban magyarok nem indulnak -, majd következik a férfi váltó, aztán a női és férfi selejtező, 27-én pénteken a női, 28-án szombaton a férfi döntő, végül pedig a vegyes váltó.