Lassan elfogynak a magyar kenupáros riói riválisai

Moszkva, 2014. augusztus 10.
Az ezüstérmet nyert kenupáros, Vasbányai Henrik (elöl) és Mike Róbert a C-2 1000 méteres versenyszám döntőjében, a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon 2014. augusztus 10-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Moszkva, 2014. augusztus 10. Az ezüstérmet nyert kenupáros, Vasbányai Henrik (elöl) és Mike Róbert a C-2 1000 méteres versenyszám döntőjében, a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon 2014. augusztus 10-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Öt orosz kajakosnak, illetve kenusnak nem adott indulási engedélyt a riói olimpiára a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség.
Vágólapra másolva!

Jelena Anjusina (K-2 500 m), Natalja Podolszkaja (K-1 200 m), Alekszandr Gyacsenko (K-2 200 m), Andrej Krajtor (C-1 200 m) és Alekszej Korovaskov (C-2 1000 m) nem vehet részt a jövő pénteken kezdődő nyári játékokon.

Egy olimpiai bajnok és egy Eb-győztes is bukott

A múlt hétfőn nyilvánosságra hozott úgynevezett McLaren-jelentés mindegyikükről azt állította, hogy doppingmintákat manipuláltak. Gyacsenko Jurij Posztrigajjal négy éve, Londonban aranyérmes volt K-2 200 méteren, Alekszej Korovaskov pedig Ilja Pervuhinnal C-2 1000 méteren győzött a júniusi, moszkvai Európa-bajnokságon.

Utóbbi versenyben a Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó lett a harmadik. A második Andrej Bahdanovics, Alekszandr Bahdanovics fehérorosz kettőst már egy korábbi döntésével megfosztotta a riói indulás lehetőségétől az ICF.

Rióban is éremesélyes lesz a kenupáros Forrás: MTI/Kovács Tamás

- nyilatkozott Mike Róbert.

Aki idén megverte őket, az már nincs a képben

Hozzátette: a riói olimpia szempontjából rendkívül fontos döntés, hogy csak tisztán versenyző sportoló indulhasson a játékokon. A 2013-ban világbajnok páros tagja az esélyekről úgy nyilatkozott: "aki idén megvert minket, azt kizárták".

Múlt hétfőn hozták nyilvánosságra Richard McLarennek, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fővizsgálójának jelentését, amelyből kiderült, egyértelműen bizonyítottnak találták azokat a vádakat, hogy a 2014-es szocsi téli olimpia kapcsán központilag irányított doppingolás folyt Oroszországban.

A jelentés nyomán a WADA azt javasolta a NOB-nak, hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról. A szervezet végrehajtó bizottsága azonban vasárnap úgy döntött, hogy nem így jár el, de a részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre van szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől.