Lehet, hogy valóban szabotázs áldozata lett a doppingolással vádolt birkózó

Narsingh Jadav, birkózás, birkózó, India
Narsingh Jadav
Vágólapra másolva!
Az indiai Narsingh Jadav hitelt érdemlően állította hazája doppingellenes hivatalának, hogy ellenfelének keze volt a júliusi pozitív doppingtesztjében. Felmentették, így ott lehet Rióban.
Vágólapra másolva!

Az indiaiak 74 kilós szabadfogású birkózója, Narsingh Jadav szőnyegre léphet a riói olimpián azt követően, hogy a július 5-én adott pozitív doppingmintája ellenére hazája doppingellenes ügynöksége (NADA) felmentette a doppingvétség elkövetésének vádja alól.

A 26 éves Jadav azt állította, hogy ártatlan, és a tiltott szert – egy anabolikus szteroidot – ellenfelei csempészték ételébe vagy italába, hogy távol tartsák az olimpiai indulástól. A NADA hitelt adott Jadav szavainak, így a birkózó szőnyegre léphet Rióban.

Narsingh Jadav Forrás: AFP/Str / Lehtikuva/Roni Rekomaa

„Narsingh Jadav nem követett el doppingvétséget, ellenfelei szabotázsának lett az áldozata" – olvasható a NADA állásfoglalásában, amiben kiemelik, hogy az ominózus minta előtt Jadav soha nem vétett a doppingszabályok ellen.

2010-es Brit Nemzetközösségi Játékokon győztes, idén 26 éves birkózó útja eddig sem volt sima Rio felé. A tavalyi

Las Vegas-i világbajnokságon szerzett bronzérmével

kivívott kvótájára ugyanis igényt tartott volna a Pekingben bronz-, Londonban pedig ezüstérmet szerző honfitársa, Sushil Kumar, aki azt követően, hogy a szövetség elutasította a kérését, hogy egy külön válogatón mérkőzhessen meg Jadavval, még

bírósági úton is megpróbálta megszerezni

az indulási jogot.

A Jadav ellen folyó doppingvizsgálat idején pedig váltig hangoztatta, hogy készen áll átvenni társa helyét, amennyiben azt eltiltják.