Elzárják a külvilágtól az észak-koreai olimpikonokat

Ri Sze Gvang, Észak-Korea, torna, Gyűrű, Rio 2016
Gold medallist North Korea's Ri Se Gwang salutes as he listens to his national anthem during the podium of the men's vault event final of the Artistic Gymnastics at the Olympic Arena during the Rio 2016 Olympic Games in Rio de Janeiro on August 15, 2016. / AFP PHOTO / Thomas COEX
Vágólapra másolva!
Az észak-koreai sportolók nem kaphatták meg a minden olimpikonnak járó Samsung telefont, és nem csak azért, mert a készülékeket Dél-Korea gyártja. Újra hallat magáról a diktatúra.
Vágólapra másolva!

A Radio Free Asia úgy tudja, egy észak-koreai csapatvezető elment a szervezőkhöz, és felvette az észak-koreai küldöttségnek járó Samsung okostelefonokat, amik aztán nem kerültek a sportolók birtokába. Az esetről megkérdezték az olimpiai bizottságot is, ők csak annyit válaszoltak, fogalmuk sincs, mi lett a telefonok sorsa.

Észak-koreai forrásokra hivatkozva a RFA azt írja, az okostelefonokat azért nem adták oda a sportolóknak, hogy

olimpikonjaik kapcsolatát a külvilággal továbbra is ellenőrzésük alatt tarthassák.

Hozzáteszik, az észak-koreai sportolóknak tilos a riói turistalátványosságokat látogatniuk, sőt azt is rosszallják, ha más országok sportolóival lépnek kapcsolatba.

Ri Szegvang, az első észak-koreai aranyérmes Rióban Forrás: AFP/Thomas Coex

Arról egyelőre nem érkeztek hírek, mit szóltak az észak-koreai vezetők ahhoz, hogy egyik tornászuk, Hong Undzsong közös képet készített egy dél-koreai versenyzővel, I Undzsuval.