Társoldalunk:

Elzárják a külvilágtól az észak-koreai olimpikonokat

2016.08.17. 01:45

Az észak-koreai sportolók nem kaphatták meg a minden olimpikonnak járó Samsung telefont, és nem csak azért, mert a készülékeket Dél-Korea gyártja. Újra hallat magáról a diktatúra.

A Radio Free Asia úgy tudja, egy észak-koreai csapatvezető elment a szervezőkhöz, és felvette az észak-koreai küldöttségnek járó Samsung okostelefonokat, amik aztán nem kerültek a sportolók birtokába. Az esetről megkérdezték az olimpiai bizottságot is, ők csak annyit válaszoltak, fogalmuk sincs, mi lett a telefonok sorsa.

Észak-koreai forrásokra hivatkozva a RFA azt írja, az okostelefonokat azért nem adták oda a sportolóknak, hogy olimpikonjaik kapcsolatát a külvilággal továbbra is ellenőrzésük alatt tarthassák. Hozzáteszik, az észak-koreai sportolóknak tilos a riói turistalátványosságokat látogatniuk, sőt azt is rosszallják, ha más országok sportolóival lépnek kapcsolatba.

Ri Szegvang, az első észak-koreai aranyérmes RióbanForrás: AFP/Thomas Coex

Arról egyelőre nem érkeztek hírek, mit szóltak az észak-koreai vezetők ahhoz, hogy egyik tornászuk, Hong Undzsong közös képet készített egy dél-koreai versenyzővel, I Undzsuval.