Társoldalunk:

Olimpiai bajnok lett a női kajak négyes

2016.08.20. 14:49

Megvédte négy éve megnyert olimpiai bajnoki aranyát a magyar női kajak négyes, amely ezúttal Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina összeállításban utasította maga mögé a teljes mezőnyt.

Az előfutamok alapján nem tűnt úgy, hogy bárki veszélyes lehet az egységre, amely ka vártnél szorosabb csatában, de rajt-cél győzelmet aratott a németek (Sabrina Hering, Franziska Weber, Steffi Kriegerstein, Tina Dietze) és a tavalyi világbajnok fehéroroszok (Marharita Mahnyeva, Nadzeja Ljapeska, Volha Hudzenka, Marina Litvincsuk) előtt.

Győzelmével Kozák Danuta Rióban a harmadik aranyát szerezte meg, összesen pedig ötödször lett olimpiai bajnok, ezzel az örökranglistán beérte a két legeredményesebb magyar női sportolót, Egerszegi Krisztinát és Keleti Ágnest.

A győztes egység: Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara és Fazekas-Zur KrisztinaForrás: MTI/Kovács Tamás

Kozák az első női kajakos az olimpiák történetében, aki triplázott, hiszen egyesben, Szabó Gabriellával párosban, és most a négyes tagjaként sem talált legyőzőre Rióban. Korábban csak két kajak-kenusnak sikerült egy olimpián három aranyat nyernie: a szovjet Vladimir Parfenovicnak 1980-ban és az új-zélandi Ian Fergusonnak 1984-ben. Mivel ezek csonka olimpiák voltak, ez még inkább felértékeli Kozák történelmi triplázását.

Csipes Tamara megismételte édesapja, a mostani kvartett felkészítésében is szerepet vállaló Csipes Ferenc sikerét, aki 1988-ban, Szöulban a férfi kajaknégyessel győzött 1000 méteren. Eddig háromszor fordult elő, hogy magyar olimpiai bajnok gyermeke is aranyérmes lett: a kalapácsvető Németh Imre (1948) fia, Miklós gerelyhajításban (1976), a vízilabdázó Homonnai Márton (1936) leánya, Szőke Kató úszásban (1952), a szintén vízilabdázó Szívós István (1952, 1956) fia, István (1976) ugyanebben a sportágban diadalmaskodott.

Még egy negyedik hely

Ami a többi versenyt illeti, a férfi K-1 200 méteren Molnár Péter a B döntő 7. helyét csípte meg, ezzel összesítésben a 15. lett. Az aranyérmet a brit Liam Heath szerezte meg a francia Maxime Beaumont, illetve a harmadik helyen holtversenyben célba érő spanyol Saul Craviotto és a német Ronald Rauhe előtt.

A férfi C-2 1000 méteren a világbajnok Vasbányai Henrik és Mike Róbert féltávig az utolsó, 750 méterig a 7. helyen evezett, de egy nagyszerű hajrával sikerült a 4. pozícióig előrejönni.

A Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin, Kugler Attila, Somorácz Tamás összeállítású 1000 méteres magyar férfi kajaknégyes harmadik lett a szám B döntőjében, így összesítésben a 11. helyen zárt. A győzelmet.