Második meccsét már megnyerte a magyar vízilabda-válogatott az olimpián

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, férfi vízilabda, vízilabda, Japán - Magyarország, 2021.07.27.
Tokió, 2021. július 27. Varga Dénes (b) és a japán Arai Acusi a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia férfi vízilabdatornáján az A csoport második fordulójában játszott Magyarország - Japán mérkőzésen a tokiói Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. július 27-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar férfi vízilabda-válogatott a japánok ellen folytatta a tokiói olimpiai programját. A magyarok első meccsükön 10-9-re kikaptak a görögöktől, a japánok pedig viszonylag szoros vereséget szenvedtek az Egyesült Államok csapatától (13-15). Märcz Tamás csapata ellen sokáig jól tartotta magát a házigazda, de végül viszonylag simán, 16-11-re nyerni tudott.
Vágólapra másolva!

A magyar válogatottban a keddi meccsen Mezei Tamás volt a kimaradó, a kapunkban pedig Vogel Soma kezdett, aki így debütált az olimpián. 19 másodperc után Hárai Balázs centerből szerezte a magyar válogatott és a meccs első gólját. A gyors kezdés után sokáig nem esett újabb gól, majd egy emberelőnyből egyenlített a házigazda Inaba Juszuke révén.

Két és fél perccel a negyed vége előtt újra nálunk volt az előny, Zalánki Gergő ejtett egy nagyszerű gólt.

Nem vezettünk sokáig, Inaba második góljával az ellentámadásból egyenlített, de a túloldalon is szinte azonnal jött a gól, Manhercz Krisztián emberelőnyből lőtt a japán kapuba. Megint azonnal jött a válasz, Okava Keigo lőtt a kapunkba, de Pásztor Mátyás lövése után előnnyel fordulhattunk a második negyedre (4-3).

Pásztor Mátyás a labdával a japánok elleni meccsen Forrás: MTI/Illyés Tibor

A második negyed elején rögtön egyenlített Japán, Josida Takuma lőtt gólt, majd Erdélyi Balázs válaszolt, de megint nem sikerült kivédekezni a japán akciót, Koppu Harukiirario lőtt ezúttal Vogel kapujába. A forgatókönyv nem változott, a túloldalon egy kapufa után megint sikerült gólt szereznünk, Angyal Dániel talált be. Ezt követően végre kivédekeztük a japán támadást, és Erdélyi újabb góljával már kettővel vezettünk. Nem sokáig, Takata Micuro hozta vissza egyre Japánt, majd Varga Dénes kapufája után Okava büntetett, a jobb sarkot lőtte ki.

Két sikertelen akció után ötméterest harcoltunk ki, de Manhercz lövését Tanamura bravúrral védeni tudta. A következő akció újra magyar ötössel ért véget, ezúttal Vámos fogta meg a labdát és a kapuba vágta. Nem ez lett a félidő vége, négy másodperccel a vége előtt megint jött egy japán gól, Josida egyenlített (8-8).

Hárai Balázs (j) és a japán Siga Micuaki Forrás: MTI/Illyés Tibor

A második félidő Zalánki gyors góljával indult, majd Angyal lőtt közelről a japán kapuba. A folytatásban a japánok hosszasan támadtak, volt kapufa, két Vogel-védés, majd japán emberelőny, de Vogel ekkor is védeni tudott. Az ellentámadásból Zalánki büntetett, először vezettünk három góllal, 11-8-ra. Most sem örülhettünk sokáig, Inaba megszerezte harmadik gólját a meccsen, majd emberelőnyből Arai is betalált. Erdélyi Balázs bombagólja után újra kettővel vezettünk, majd Hárai szerzett egy klasszikus centergólt, így háromgólos előnnyel várhattuk az utolsó felvonást (13-10).

A negyedik negyed is Zalánki góljával indult, majd több helyzetet is kihagyott a magyar csapat, kevesebb mint öt perccel a vége előtt Okava hozta vissza három gólra a csapatát. Egy kihagyott japán emberelőny után

Varga Dénes lőtt még egy remek gólt, majd Vámos tette megnyugtatóvá az előnyt, végül a 16-11 a végeredményt is jelentette.

Második meccsén megszerezte első győzelmét a vízilabda-válogatott, amely legközelebb majd Dél-Afrika ellen játszik a csoportban.

"Az történt, amire számítottunk. - mondta Märcz Tamás, szövetségi kapitány. - Szakvezetőként elég sok mérkőzést játszottam Japán ellen az elmúlt években, és majdnem mindig ugyanez a forgatókönyv valósul meg. Az elején van egy kis zűrzavar, de mentálisan így készítettük fel a játékosokat, hogy ne idegeskedjenek egy pillanatig se attól, hogy fej fej mellett megyünk. Tudtuk, hogy ha azt csináljuk, amit megbeszéltünk, akkor meg fogjuk nyerni a mérkőzést, mert vagyunk olyan jók. Egyébként nagyon tisztelem a japán csapatot, szerintem elképesztő színfoltja a nemzetközi vízilabdának, mindenkinek megnehezíti a dolgát."

Hozzátette: örül, hogy megvan az első győzelem a tornán, s reméli, hogy ez megadja a nyugalmat a játékosoknak.

"De persze kell a feszültség is, hiszen valamit szeretnénk ettől a következő másfél héttől" - fogalmazott.

"Tudtuk, hogy szívós ez a japán csapat. A félidőben azért egy kicsit izgultam, nem vártam, hogy ikszre fogunk állni. - értékelt a csapatkapitány, Varga Dénes.

és túlzásba vittük egymás segítését. Így olykor üresen maradt egy-egy japán játékos, és ők ezt elég jól kihasználták."

Férfi vízilabdatorna, A csoport, 2. forduló:
Magyarország-Japán 16-11 (4-3, 4-5, 5-2, 3-1)
Tacumi Vízilabdaközpont, zárt kapus
gólszerzők: Zalánki 4, Erdélyi 3, Hárai, Angyal, Vámos 2-2, Manhercz, Pásztor, Varga Dé. 1-1, illetve Inaba, Okava 3-3, Josida 2, Takata, Koppu, Arai 1-1
gól/ötméteres: 1/2, illetve 0/0
gól/emberelőny: 6/7, illetve 3/7

Magyarország: Vogel - Zalánki, Pásztor, Jansik, Erdélyi, Varga, Hárai - cserék: Angyal, Manhercz, Vámos, Hosnyánszky

Japán: Tanamura - Adacsi, Koppu, Siga, Arai, Inaba, Okava - cserék: Szuzuki, Josida, Simizu, Takata

Korábban:
Olaszország-Görögország 6-6 (1-1, 2-2, 0-4, 4-0)
Egyesült Államok - Dél-afrikai Köztársaság 20-3 (3-0, 9-1, 3-1, 5-1)

A csoport állása: 1. Egyesült Államok 4 pont, 2. Olaszország 3 (27-8), 3. Görögország 3 (16-15), 4. Magyarország 2, 5. Japán 0 (24-31, 6. Dél-afrikai Köztársaság 0 (5-41)