Olasz Anna: Ez a verseny nagyon fájt, de boldog vagyok a negyedik hellyel

2021.08.04. 02:23

Extrém meleg és koszos vízben, embertelen körülmények között, elképesztő hajrával lett negyedik a női 10 km-es nyíltvizi úszásban Olasz Anna Tokióban. A verseny után az interjúzónában a magyar újságírók kérdésére válaszolt, ott volt az Origo is a beszélgetésen.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiáról, Tokióból.

Borzalmasan meleg volt a vízben. Amióta vége a versenynek, másfél liter folyadékot ittam meg. A vízből is ittam, szóval, lehet, hogy egy kicsit hosszú lesz az út hazafelé. Nyilván nem voltak egyszerűek a ritmusváltások, nem volt könnyű előzni és a verekedéseket is sokkal jobban megérezte az ember. Az utolsó körben abban reménykedtem, hogy még tudunk magunkhoz frissítőt venni, mert iszonyatosan szenvedtem a vízben. 

Olasz Anna a női nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyébenForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Próáltam nem nem beleinni a tengerbe. Láttam, hogy nyolcadik vagyok, ennek örültem, mert ez volt a célkítűzés. Ezért a hajrának nem görcsösen mentem neki, hiszen innentől fogva nekem minden helyezés ajándék volt. Láttam az előttem úszókon, hogy nem annyira őszinte a mozgásuk, ez az én malmomra hajtotta a vizet. A rutin itt tényleg nagyon sokat számított. Végül én ettem meg őket és egyre jobban tudtam előre jönni. Igazából ez tartotta bennem a lelket az utolsó 500 méteren."

Összességében mennyire érezte embertelennek ezt a versenyt? - kérdeztem Olasz Annától.
"Igazából készültem erre. Az olimpia az egyik legnehezebb verseny. Iszonyatosan meleg volt, párás volt a levegő. Az, hogy korán kellett kelni, arról ne is szóljunk. De a körülmények mindenkinek ugyanezek voltak. Ez nem csak az úszásról szól, hanem arról is, hogy ki hogyan tud az ilyen körülményekhez alkalmazkodni. Úgy gondolom, hogy ebben nagyon jó vagyok. Ha én azt érzem, hogy fáradok, akkor a többiek már sokkal rosszabb állapotban lehetnek. Minél rosszabb a többieknek, annál jobb nekem."

Ez volt élete legnehezebb versenye? - kérdeztem Olasztól.
"Minden verseny után azt szoktam mondani, hogy ez volt a legnehezebb, mert aktuálisan azt gondolom annak. Ez tényleg nagyon nehéz volt, mert végig fájt. A válogató azért volt nehezebb, mert ott rajtam volt egy nagy nyomás, itt meg felszabadultabban versenyezhettem."

Olasz Anna egy kérdésre válaszolva beszélt a taktikáról is: "A negyedik kör után szerettem volna előrébb kerülni, de ebben a vízben ez szinte lehetetlen volt. Nagyon jól osztottam be az erőmet és jó döntéseket hoztam. Így maradt a végére annyi erőm, hogy amikor a többiek meghaltak, akkor előre tudtam törni. Az olimpián csak 25 ember indul, ebből ötöt nem sorolnék a közvetlen élmezőnybe, tehár marad húsz. Ilyenkor a verekedésből kevesebb van, a meleg vízben meg még kevesebb, mert ez nagyon sokat kivesz belőlük. Így is van egy-két bolond lány, de őket azért próbáltuk kikerülni."

A férfiak hosszútávúszó versenye magyar idő szerint szerda este 23.30-kor kezdődik. Ezen Rasovszky Kristóf indul majd.