Vágólapra másolva!
Wijk aan Zee-ben, a Corus 2008 szuperverseny tizedik fordulójában Lékó Péter sötéttel remizett Viswanathan Ananddal. Az indiai világbajnok spanyol megnyitása hatástalan volt nagymesterünkkel szemben. Polgár Judit sötéttel meglepetésre francia védelmet játszott, az egyenlő erők küzdelme azeri Sahriyar Mamedgyarovval pontosztozkodással végződött. A tegnapi balszerencsés vereség után rámosolygott a szerencse Magnus Carlsenre. A 17 éves norvég sakkozó reménytelen állást nyert meg a hibák sorozatát elkövető holland Loek van Wely ellen. Minőségelőnyös pozíciót rontott remire az azeri Tejmur Radzsabov a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval szemben. Az ukrán testvérharcban megszerezte első győzelmét Vaszilij Ivancsuk. Három fordulóval a befejezés előtt Carlsen félpontos előnnyel vezet, de a szoros élmezőnyből bárki elsőként célba érhet. A szabadnap után pénteken ülnek ismét sakkasztalhoz a nagymestereink, mindketten világossal játszanak, Lékó-Kramnyik, Polgár-Eljanov szereposztásban. Az éllovas Carlsen a világbajnok Anand ellen vezeti a világos bábukat.

A holland tengerparti városkában zajló viadal tizedik fordulóját gyors remik, kiegyenlített erők küzdelmek mellett váratlan fordulatok is jellemezték. Elégedettek lehetünk nagymestereink teljesítményével, hiszen mindketten sötéttel remiztek. Lékó Péter az indiai világbajnok Viswanathan Anand ellen már a 19. lépés után aláírhatta a játszmalapot. A spanyol megnyitást igen pontosan kezelte, Vishy tehetetlen volt, maga kínálta a békekötést.

Polgár Judit mindenkit meglepett a francia védelemmel, de leginkább ellenfelét, Sahriyar Mamedgyarovot. Az azeri sakkozó elkerülte a divatos varit, de a szolid játéka nem lehetett eredményes, Judit értékes fél pontot gyűjtött. Nem húztak önállót az angol-örmény derbin, Levon Aronjan gond nélkül tartotta az egyensúlyt.

A többi partiban azonban nagy csata folyt. A kibicek elkönyvelték, hogy másodszor is kikap Magnus Carlsen, és sötét fellegek gyülekeztek Veszelin Topalov állása felett is. Az időzavar azonban minden sakkozó réme, és a kapkodásban, az idő szorításában sokszor a küzdő felek még azt is "elfelejtik", hogy miként lépnek a figurák. A kilencedik játéknapon a 17 éves norvég titán a 39. lépésben fatális elnézéssel kapott ki Lékó Pétertől.

A balszerencsés veresége után úgy tűnt, hogy begyűjti a másodikat nulláját is. A Volga-cselben a holland Lek van Wely ellen simán vesztésre állt, de a rutinos sakkozó túl sok nyerés között válogathatott. Először csak remire rontotta állását, majd az időellenőrzés után húzott azonnal vesztőt. Magnus a "halál torkából" menekült meg, pár lépés alatt a sötét tisztek hathatós összjátékát győzelemre vezényelte. A szerencsés nyeréssel félpontos előnnyel ismét vezet.

Láthatóan a bogár exvilágbajnok Veszelin Topalov "túlpörögte" magát. A kilencedik játéknapon Vlagyimir Kramnyik elleni zseniális nyerése után kevésbé koncentrált Tejmur Radzsabov ellen. Az azeri sakkozó kedvenc új fegyverét, a skót megnyitást vetette be, és ezúttal Topalov felkészülése korántsem volt annyira alapos. Radzsabov kis előnyt ért el, majd kihasználva ellenfele hibáját minőséget kasszírozott. Időzavarban azonban nem talált jó tervet, Topalov "összedrótozta" állását, h szabadgyalogjával gondokat okozott, Tejmur nem véletlenül maga kínálta a pontosztozkodást.

Nem lehetett könnyű éjszakája Vlagyimir Kramnyiknak. A nagy riválistól kapott ki, aki lélektanilag is felülmúlta őt, a bevetett megnyitási bombával szemben az orosz exvilágbajnok tehetetlen volt. Az izraeli Borisz Gelfanddal szemben csak remire futotta erejéből, a zárt pozícióban nem érvényesült a futópár ereje. Kilenc döntetlen után győzött Vasziij Ivancsuk, a testvérharcot nyerte meg.

A 10. forduló eredményei:
Van Wely (holland, 2681) - Carlsen (norvég, 2733) 0 - 1 (Volga-csel, 49)
Anand (indiai, 2799) - Lékó magyar, 2753) döntetlen (Spanyol megnyitás, 19)
Kramnyik (orosz, 2799) - Gelfand (izraeli, 2739) döntetlen (Vezérindiai védelem, 48)
Radzsabov (azeri, 2735) - Topalov (bolgár, 2780) döntetlen (Skót megnyitás, 42)
Mamedgyarov (azeri, 2760) - Polgár magyar, 2707) döntetlen (Francia védelem, 28)
Eljanov (ukrán, 2692) - Ivancsuk (ukrán, 2751) 0 - 1 (Boguljobov védelem, 56)
Adams (angol, 2726) - Aronjan (örmény, 2739) döntetlen (Spanyol megnyitás, 21)

A verseny állása:
1. Magnus Carlsen 6,5 pont
2. Levon Aronjan 6
3-7. Michael Adams, Viswanathan Anand, Tejmur Radzsabov, Vaszilij Ivancsuk és Vlagyimir Kramnyik 5,5
8-10. Lékó Péter, Veszelin Topalov és Sahriyar Mamedgyarov 5
11. Polgár Judit 4,5
12. Loek van Wely 4
13. Borisz Gelfand 3,5
14. Pavel Eljanov 3

A pénteki 11. forduló párosítása:
Aronjan - Van Wely
Ivancsuk - Adams
Polgár - Eljanov
Topalov - Mamedgyarov
Gelfand - Radzsabov
Lékó - Kramnyik
Calsen - Anand

A szombati 12. forduló párosítása:
Van Wely - Anand
Kramnyik - Carlsen
Radzsabov - Lékó
Mamedgyarov - Gelfand
Eljanov - Topalov
Adams - Polgár
Aronjan - Ivancsuk

A vasárnapi utolsó forduló párosítása:
Ivancsk - Van Wely
Polgár - Aronjan
Topalov - Adams
Gelfand - Eljanov
Lékó - Mamedgyarov
Carlsen - Radzsabov
Anand - Kramnyik