Vágólapra másolva!
Bonnban október 13-án tartják meg a címvédő Viswanathan Anand és az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik 12 játszmás világbajnoki döntőjének ünnepélyes megnyitóját, majd a sorsolást. A párharc első partiját másnap játsszák. Bonnban 1,5 millió euró a díjalap, amelyet egyenlő arányban osztanak meg a küzdő felek között. Anand a mexikói nyolcfős, kétfordulós világbajnoki versenyen végzett az első helyen, de a szabályzat visszavágó jogot biztosított a korábbi világelsőnek, Kramnyiknak. Az orosz exvilágbajnok a meccs előtti interjújában bejelentette, hogy három hivatalos szekundánsa az orosz Szergej Rublevszkij, a francia Joel Lautier és Lékó Péter!

Rövid történeti áttekintés mellett ismerkedjünk meg a korábbi világbajnokokkal. A hetvenes évektől sok konfliktus is kísérte a világbajnoki ciklusokat. Az amerikai Robert Fischer játék nélkül elvesztett címe, a Karpov-Korcsnoj, majd a Karpov-Kaszparov párharcoknak nemcsak a játszmái váltak híressé.

1993-tól 13 évig két világbajnoka volt a sakkozásnak. A két világelső, az orosz Vlagyimir Kramnyik és a bolgár Veszelin Topalov 2006 őszén játszotta le a címegyesítő döntőt, amely oly sok vihar és rapid rájátszás után Kramnyik győzelmével fejeződött be. Bonnban a sakkozás 14. és 15. világbajnoka küzd meg. A világbajnokság honlapja a www.uep-worldchess.com.

A dortmundi UEP (Általános Versenyszervező Társaság) szervezésében, a Nemzetközi Sakkszövetséggel együttműködve 2008. október 13. és november 2. között Bonnban játssza le a világbajnoki döntőt a címvédő indiai Viswanathan Anand és az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik. A 12 játszmás meccsen 6-6 estén rapid rájátszás dönt. A díjalap 1,5 millió euró. A párharc fővédnöke a német pénzügyminiszter, Peer Steinbrück. Főszponzora az Evonik Industries AG és a Gazprom.

Anand a tavalyi mexikói 8 résztvevős, kétfordulós világbajnokságon hódította el a címet Kramnyiktól, aki 2000-ben Garri Kaszparovot 15 éves uralkodása után fosztotta meg a "trónjától", és lett a klasszikus sakkozás 14. világbajnoka. Kramnyik 2004-ben Lékó Péterrel szemben 7-7-tel megvédte címét. Elisztában 2006-ban a címegyesítő döntőn 6-6 után a rapid rájátszás során 2,5-1,5-re legyőzte a FIDE akkori világbajnokát, Veszelin Topalovot.

A mexikói vb szabályzatában az szerepelt, ha Kramnyik végzett volna az első helyen, akkor a bolgár Veszelin Topalovval vívott volna "visszavágó" meccset. Kramnyik holtversenyben második volt az izraeli Borisz Gelfanddal, de megkapta a jogot, hogy megmérkőzhet a győztessel, így jött létre Ananddal a döntője. A bolgár exvilágbajnok a Világkupa-győztes Gata Kamskyval a kihívó jogáért játszik majd, ennek a párharcnak a győztese 2009-ben az Anand-Kramnyik meccs nyertesével küzdhet meg a világbajnoki címért.

Bonnban a küzdő felek a 12 játszmás párharc során két-két parti után kapnak pihenőnapot, az első partit október 14-én játsszák. Kivételt jelent, hogy a 11. összecsapásra október 29-én kerül sor, és szükség szerint 31-én küzdenek meg a 12. partiban. A játéknapok: október 14, 15, 17, 18, 20, 21, 23, 24, 26, 27, 29 és 31. 6-6 esetén négyjátszmás rapid rájátszás következne (25-25 perc és 10 másodperc lépésenként). Ha ez sem döntene, akkor 2 villámpartira kerülne sor (5-5 perc és 10 másodperc lépésenként.) 9-9-nél a "hirtelen halál" játszma döntene. Ennek szabályzatáról külön megegyezés dönt.

A nalcsiki női vb első fordulójának rájátszásán történt Socko-Foisor eset világított arra rá, hogy mennyire ostoba a szabály, amely megengedi az elméleti döntetlen állásban azt a megfogalmazást, hogy meg kell ítélni a nyerést időtúllépés esetén, amennyiben ez az ellenfél legbutább játéka esetén elérhető. (Huszár a huszár ellen, illetve különböző színű futók, rossz futó, stb.) Hosszú évtizedes pályafutásom során úgy gondoltam, hogy a sportszerűség felülírja az íróasztal mellett megszületett szabályokat, ma már a többség úgy gondolja, hogy szükség volt erre az esetre, ahol a döntésem rámutatott a döbbenetes hibára, és lehetőséget adott még a döntő előtti korrekcióra.

Az október 13-án megtartott sorsoláson az első partit világossal játszó nagymester a párharc második félidejében színt vált, a sötét bábukat vezeti a 7. játszmában. Az időkontroll a klasszikus: 2-2 óra az első 40 lépésre, majd 1-1 óra a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a játszma befejezéséig, de ekkor 30-30 másodperc lépésenkénti bónuszidő is áll a nagymesterek rendelkezésére.

A két szuperklasszis bemutatása, legérdekesebb játszmáinak gyújteménye előtt ismerkedjünk meg a sakkozás történetével. A nagyszerű játék az évszázadok során jelentős fejlődésen ment keresztül. A 64 kockán zajló háború az első sakk-könyveken, a figurák megváltozott menetmódján, az első nagyszabású tornákon, a kialakult világbajnoki rendszeren keresztül hódította meg a világot, hogy korunk legmodernebb technikája, a számítógépes programokon keresztül az internet is felfedezze a sakkot.

A világ öt kontinensén a sakkrajongók "élőben" figyelhetik a legnagyobb tornákat, egymással játszhatnak, oszthatják meg gondolataikat, vitázhatnak. A sakkvilágbajnoki döntőről a foidoschess.tv eddig soha nem látott technika segítségével ígér közvetítést, előfizetés a http://www.foidoschess.tv/ honlapon lehetséges.

Anand és Kramnyik a bonni világbajnoki döntőig 125 játszmában mérte össze erejét. Első partijukat az 1989-es moszkvai GMA-döntőn vívták, az idei Amber-versenyen került sor jubileumi összecsapásukra. Anand 19 győzelem mellett 15-ször szenvedett vereséget, 91-szer osztoztak a ponton. Nyolc döntetlennel kezdték a klasszikus gondolkodási idő melletti csatározásukat, Anand első győzelmét 1996-ban, az amszterdami tornán aratta 108 lépésben, Kramnyik 101 lépéses nyeréssel vágott vissza Dos Hermanasban! Az összesített mérleg az orosz exvilágbajnoknak kedvez, 38 döntetlen mellett 6-4-re vezet.