Vágólapra másolva!
Bonnban, a sakkvilágbajnoki döntő hatodik játszmájában a címvédő Viswanathan Anand újabb győzelmet aratott. Harmadik nyerésével 4,5-1,5-re vezet, és nehéz elképzelni, hogy a teljesen összetört Vlagyimir Kramnyik meg tudja akadályozni végső  sikerében. A Nimzoindiai védelmű partiban az indiai világbajnok más változatot választott, a vezércsere után futópárjával jobban állt. Az orosz exvilágbajnok türelmetlen volt, gyalogot áldozott, de igazi ellenjátékot nem kapott. Anand magabiztos volt, Kramnyik időzavarban könnyen adta meg magát,  a 47. lépés után kapitulált. A legvérmesebb Anand szurkolók sem számítottak arra, hogy kedvencük hárompontos előnyt szerez hat játszma után. Csütörtökön játsszák a hetedik partit, ismét Anand lesz a világos.

A sakkozás 15. világbajnoka, Viswanathan Anand újabb nagy lépést tett címe megvédéséhez. Az ötödik parti elvesztését nem tudta kiheverni Vlagyimir Kramnyik. A Nimzoindiai védelmű partiban ezúttal az indiai világbajnok más változatot választott, 4.Vc2-öt húzott, de láthatóan remekült felkészült. Ismét volt újítás a tarsolyában, a 9.h3 új gondolat az állásban.

A vezércsere után világos futópárjával jobban állt, meglepő módon Vishy tűnődött többet. Az orosz exvilágbajnok gyalogot áldozott, majd a természetes elfogadás után gondolkodóba esett. Rendkívül ideges volt, gyorsan fogyott a gondolkodási ideje. A kétpontos előnnyel vezető Anand magabiztos volt. Biztos kézzel hárította Kramnyik kisebb aktivitását, a sötét bástya csak ideiglenesen állomásozhatott a második soron.

Vlagyimir második gyalogáldozattal próbálkozott, de Vishy egyszerű eszközökkel fokozta döntővé előnyét. 38.e5 után eldőlt a parti, a 39.f6 újabb csapás volt. Anand válogathatott a nyerések között, és a 47. lépés után immár harmadszor fogadhatta ellenfele gratulációját.

Hihetetlenül gyengén játszik Kramnyik. Valamit nagyon elrontottak a felkészüléskor, mert nyitásai rendre zátonyra futnak. Rossz tanácsokat kap, vagy maga hibázza el rendszeresen a megnyitás megválasztását? A második vereség padlóra küldte őt, a harmadik után már reménye sem maradt.

Anand remekel, jobban készült, bírja a feszültséget, esélyeit nem hagyja kihasználatlanul. A naponta számolt világranglistán visszavette az első helyet, eddig + 14,4 pontnál tart. A pihenőnap után csütörtökön játsszák a hetedik partit, Anand lesz a világos.

A világbajnoki döntő 6. játszmája:
Viswanathan Anand (indiai, 2783) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2772) 1 - 0 (Nimzoindiai védelem, 47)