Élő közvetítés
Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

Utolsó pillanatos dráma után a budapesti vb eddigi legszorosabb döntői a teltházas Nemzeti Atlétikai Központban

Horizontal
Jamaica's Antonio Watson (L), USA's Quincy Hall and Britain's Matthew Hudson-Smith (R) compete in the men's 400m final during the World Athletics Championships at the National Athletics Centre in Budapest on August 24, 2023. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
A budapesti atlétikai világbajnokság csütörtök esti programjában egyedüliként Kovács Ferenc Soma képviselte a magyar színeket, aki a férfi 5000 méteres előfutamokból nem jutott a döntőbe. Ezenkívül két futószámban rendezték meg az elődöntőket, valamint öt versenyszámban avattak világbajnokot a Nemzeti Atlétikai Központban – ezekben a 2 arany-, 1 ezüst- és 2 bronzérmet szerző Jamaica örülhetett a leginkább.

Az enyhe szellő segített abban, hogy a stadionban némileg hűvösebbnek érződjön a valódi hőmérséklet, de a napos helyeken így is nagy hőségben kezdődött meg az első versenyszám, a férfi 5000 méter. A résztvevők többsége így érthető módon minden frissítési lehetőséget kihasznált a táv elején, hogy a hajrában legyen erejük a sprintre és a továbbjutást érő legjobb nyolc közé jutásra. A két előfutamból Kovács Ferenc Soma a másodikban volt érdekelt, a 19 éves magyar atléta pedig 3500 méterig tartotta is magát az élcsoporttal, és ekkor kezdett leszakadni a többiektől. Végül Kovács az idei legjobb időeredményével, 14:11,99-cel, egy libanoni riválisát megelőzve a 21. lett a futamában.

Kovács Ferenc Soma az idei legjobbját futotta a férfi 5000 méter előfutamában Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az este első döntőjét férfi távolugrásban rendezték, amelyet a görögök minden másnál jobban várták, hiszen Miltiadisz Tentoglu az egyetlen hiányzó címe, a vb-arany megszerzésére pályázott. Ám az különösen Wayne Pinnock 854 cm-es selejtezőbeli ugrása után egyértelmű volt, hogy nem lesz könnyű dolga az olimpiai bajnoknak. A görög viszont tett arról, hogy megmaradjon a topfavorit szerepkörében, miután rögtön az első ugrásával 850 cm-re repült. Ám ezt a második kísérletével Pinnocknak sikerült megismételnie, és mivel neki egy 840 cm-es ugrása is volt, úgy tűnt, Tentoglu gyengébb második kísérlettel ismét lemaradt az aranyéremről. Azonban a slusszpoén még hátra volt, hiszen

szokásához híven utolsóra ismét megvillant a görög, és 852 cm-rel átvette a vezetést, amire Pinnocknak már nem volt válasza, ezzel Tentoglu lett a világbajnok.

A bronzérmet 827 cm-rel Pinnock honfitársa, Tajay Gayle szerezte meg a szintén jamaicai és szintén 827 cm-ig jutó Carey Mcleod előtt, aki a harmadik sorozatban ijesztő ugrást mutatott be.

A futópályán a hosszútávfutókat sprinterek váltották, ugyanis a női, majd a férfi 200 méteres elődöntőkre került sor. A nők között komoly meglepetés nem történt, a legjobb idővel a nagy esélyes amerikai Gabrielle Thomas jutott döntőbe egy honfitársa, egy jamaicai, egy Saint Lucia-i, egy elefántcsontparti, egy bahamai és két brit társaságában.

A férfiaknál koccanásos baleset történt a budapesti atlétikai világbajnokságon csütörtök este. Az egyik elektromos kiskocsin versenyzők utaztak, akik ezután mindannyian rajthoz álltak. Egy sportolót az egészségügyi stáb megvizsgált, majd ő is részt vett a 200 méteres síkfutás elődöntőjének utolsó futamában. A másik járműben utazó egyik segítő horzsolásos sérülést szenvedett. A szervezőbizottság sajnálatát fejezte ki, és kivizsgálja az esetet. Emiatt ugyan kicsit

fel kellett forgatni az elődöntők sorrendjét, de a címvédő Noah Lyles-t ez sem zavarta meg.

Az amerikai a végén kiengedve is 19,76-ot futott, amivel fölényesen a legjobb idővel került a pénteki döntőbe.

A nőknél is rendeztek ügyességi számban finálét, náluk kalapácsvetésben dőlt el a világbajnoki cím sorsa. A selejtezőben már több nagy esélyes is búcsúzott a számban, így sokak előtt megnyílt az esély a dobogóra és az esetleges győzelemre. Ezt a tavalyi vb-ezüstérmes Camryn Rogers használta ki leginkább, a kanadainak az első kísérletben elért 77,22 méteres dobása ugyanis elég volt a győzelemhez. Rogers fölényét mutatja, hogy ugyan ez maradt a legnagyobb kísérlete, de

négy olyan dobása is volt, amivel megnyerte volna a vb-címet,

és mind a hat olyan, amivel dobogón állhatott volna – ahová végül két amerikai társaságában került fel.

Férfi 800 méteres távon is elődöntőt rendeztek a 200 métereseké után, majd a program utolsó fél órájában három futódöntőre került sor. Rögtön elsőre az egyik legszínvonalasabbnak ígérkező női 100 méter gát jött, amely hozta is a remélt izgalmakat. Végül

a 2015-ös világbajnok Danielle Williams 12,43-as idővel nyert, egyetlen századdal megelőzve az olimpiai bajnok Jasmine Camacho-Quinnt és hárommal a tokiói ezüstérmes Kendra Harrisont.

A férfi 400 méteres döntő mezőnye sem tűnt kevésbé kiegyensúlyozottnak, a nyolcfős fináléban a világcsúcstartó, az Európa-rekorder, olimpiai bajnokok és világbajnokok futottak, és megjósolhatatlannak tűnt, hogy ki nyer. Pláne, mert a legjobb idei eredménnyel rendelkező Steven Gardiner az elődöntőben megsérült, így ő nem is volt a mezőnyben. A szoros versenyre pedig itt sem lehetett panasz, hiszen

az első négy helyezett között mindössze 17 század döntött.

Ennek végül ismét jamaicai, név szerint Antonio Watson örülhetett, aki a 390 méterig vezető Matthew Hudson-Smith-lal és az amerikai Quincy Hall-lal állhat fel a dobogóra. A döntő krónikájához tartozik, hogy az ötödikként célba érő Kirani James-et utólag kizárták, amiért a kanyarban rálépett a belső vonalra.

A női kalapácsvetés döntője éppen az utolsó finálé előtt fejeződött be, így a teljes Nemzeti Atlétikai Központ a női 400 méteres gátfutás mezőnyére koncentrálhatott. Előzetesen ez tűnt az egész vb egyik legegyértelműbb versenyének, ami a győztest illeti, és

inkább csak az volt a kérdés, hogy Femke Bol tud-e 51 másodpercen belüli idővel nyerni.

Erre az előfutam és az elődöntő alapján reális esélye volt, gyakorlatilag a teljes stadion nagyon szurkolt neki hozzá, de végül 51,70-es idővel ért célba. Ám ez is bőven elegendő volt ahhoz, hogy a 23 éves atléta megszerezze élete első világbajnoki aranyát, amit a közönségnek csókokat dobálva és fotózkodva, holland zászlóval ünnepelt meg.

A budapesti atlétikai világbajnokság pénteken délelőtt 10:05-től folytatódik a Nemzeti Atlétikai Központban, ahol a tízpróbázók első versenyszámai mellett Fekete Fédra részvételével a női magasugrók, Herczeg György szereplésével pedig a férfi gerelyhajítók selejtezőit rendezik meg.

Mindent egy helyen az Eb-ről