Óriási országos csúcsot futott a magyar vegyes váltó a budapesti atlétikai világbajnokságon

BARTHA-KÉRI Bianka; MOLNÁR Attila, Atlétikai vb, Atlétikai Világbajnokság, World Athletics, Szabadtéri atlétikai világbajnokság, Budapest, 2023. 08. 19., 4x400 méteres vegyes váltófutás, előfutam
Budapest, 2023. augusztus 19. Kéri Bianka váltja Molnár Attilát a 4x400 méteres vegyes váltófutás előfutamában a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 19-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A Molnár Attila, Kéri Bianka, Wahl Zoltán, Molnár Janka négyes az országos csúcson több mint három másodpercet javítva a tizedik helyen végzett a 4x400 méteres vegyes váltóban a budapesti atlétikai világbajnokság szombati nyitónapján.

A fiatal, a vb-ken 2019-ben debütált számban a kettőből az első futamban kapott helyet a hazai staféta, melyről előzetesen azt biztosan lehetett tudni, hogy meg fogja dönteni a 3:17.42 perces országos rekordot, de az sem tűnt elképzelhetetlennek, hogy kiharcolja a fináléba jutást.

A két futamból az első három-három helyezett és a két legjobb időt elérő csapat jutott az esti döntőbe.
A magyaroknál az idén 44.98-as magyar csúcsot elérő Molnár Attila kezdett, egészen parádésan. Az FTC sprintere már a rajttól hatalmas iramban futott és végül minden riválisát, így az amerikai első embert is megelőzve az élen váltotta Kéri Biankát. A 800-as középtávfutó az első kanyar után, a bevágásnál a 3-4. helyig csúszott vissza, a folytatásban viszont a közvetlen riválisok iramát tartotta és ötödikként váltotta Wahl Zoltánt, aki szintén jó teljesítménnyel teljesítette a maga körét, negyediknek adta át a botot a gátas Molnár Jankának.

Kéri Bianka váltja a parádésan kezdő Molnár Attilát a 4x400 méteres vegyes váltófutás előfutamában Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az utolsó 400-ra az első három csapat - az amerikai, a brit és a belga - komoly előnnyel vezetett a többiek előtt, Molnár viszont nagyon küzdött a negyedik hely megtartásáért. A felső kanyarban ugyan ketten is bevágtak elé, de a célegyenesben olasz riválisát lehagyta és közelített az írre, befogni azonban már nem tudta és ötödik lett. A staféta 3:14.08 percet produkált és átadta a múltnak a 3:17.42-es eddigi rekordot.

Később kiderült, hogy a döntőhöz az írek megelőzésére lett volna szükség, összesítésben ugyanis az ő 3:13.90 perces eredményük lett a nyolcadik.

"Örülünk az országos csúcsnak, de nagyon szerettük volna a döntőt" - mondta az MTI-nek Molnár Janka.

Molnár Attila lényegesen elégedettebb volt saját futásával, azt viszont sajnálja, hogy lemaradt a csapat a döntőről.

"Amikor kijöttem a call roomból, akkor izgultam, de amikor kiléptem a pályára, mindenki felordított. Azt nem tudom, hogy vettek észre, de az az összes stresszt levitte rólam" - érzékeltette a hazai pálya előnyét Molnár Attila. - A futásom maxos volt, az amerikait is megelőztem, úgyhogy büszke vagyok magamra. Hoztam, amit elvárt tőlem a haza. Kiadta magából mindenki, amit tudott, ennél többet nem lehet elvárni, de örültem volna a döntőnek."

Jegyek kaphatók az atlétikai világbajnokságra a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon. A délelőtti jegyek egységesen 3000 forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen 9 esti és 5 délelőtti program lesz a világbajnokság alatt és 6, ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfi maraton 27-én reggel 7-kor rajtol.