Vágólapra másolva!
Idegenben bravúrosan szerepelt mindkét euroligás nőikosárlabda-csapatunk: a PVSK a török Adana, míg a GYSEV a szintén török Fenerbache ellen nyert. Az idegenbeli döntetlen után a Soproni Postás biztosan győzte le a vendég jugoszláv Hemofarm Vrsacot, s így bejutott a Ronchetti-kupa negyeddöntőjébe. Búcsúzott a Korac-kupában az Atomerőmű és Kaposvár, mindkét férficsapat kettős vereséggel esett ki.

Botasspor Adana (török) - MiZo-Pécsi VSK 55-79 (12-23, 12-12, 15-27, 16-17)
Adana, 600 néző
vezette: Atanaszov (orosz), Bergmann (izraeli)
Adana: Stinson 2, S. Ivegin 5/3, Sarica 11/3, Yildizoglou 14, Kireta. Cs.: N. Ivegin 2, Atalay 6/6, Abrlic 11, Aydin 4, Sayize. Edző: Ceyhun Yildizouglu
PVSK: Iványi 7/3, Csák 16/6, Tuvics 15, Pechova 2, Károlyi 4. Cs.: Mahoney 2, Ujvári 4, Kalmár Nagy 6, Delmis 12/6, Keller 11. Edző: Rátgéber László
Az eredmény alakulása: 10. perc: 12-23, 22. perc: 25-37, 28. perc: 35-55, 36. perc: 35-71.

A várakozásoknak megfelelően gyorsan elhúzott a Pécs, az elején főleg Iványi szórta a kosarakat. Később a vendégek több lépéshibát vétettek, illetve lejárt a támadóidejük, így az Adana a remekül dobó Yildizoglu révén döntetlenre "hozta" a játékrészt. A félidőben 24-35 volt az eredmény.

Szünet után rákapcsolt a PVSK: Keller keményen küzdött a palánk alatt, Csák és Tuvic pedig távolról célzott pontosan. A hajrában már nem változott a játék képe, így Rátgéber László együttese megérdemelten gyűjtötte be a kötelező győzelmet.

Rátgéber László (PVSK): "Nagyszerű védekezésünknek és több kitűnő, támadásbeli egyéni teljesítményünknek köszönhetően örömjátékot nyújtottunk. Nagy sikernek tartom, hogy négy fordulóval a csoportmérkőzések vége előtt már biztossá vált, hogy bejutottunk az Euroliga legjobb nyopc csapata közé."

Fenerbahce - GYSEV-Ringa 56-73 (8-25, 15-6, 10–20, 23–22).
Isztambul, 800 néző
vezette: Zarif (izraeli), Masztrafszisz (görög)
Fenerbahce: ÖZCELIK 15/9, Öziygit 6, Gökce 5, Zakaluzsnaja 13/3, McCulley 13. Cs: Evrengül, Sükran, Nete. Edző: Zafer Kalaycioglu.
GYSEV: Bevilaqua 8, ZSIRKOVÁ 17/6, BALOGH 12/3, KOVACSOVÁ 12, VILIPIC 18. Cs: Seres 6/6, Török, Eördögh, Dénes. Edző: Farkas Sándor

Eemekül kezdett a GYSEV, a negyedik percig "gólképtelen" volt a hazai pályán félelmetes hírű Fenerbahce, amelynek edzője hamar időt is kért. Ezt követően egy Özcelik-tripla erejéig fellángolt a Fener, meg is jött a közönség hangja, ám miután Balogh hasonlóképp válaszolt, 8-5 után újra csak egy csapat volt a pályán. Az első negyedet 25-8-ra nyerő soproniaknál a második negyed elején következett be egy kisebb hullámvölgy, hamar csinállt egy 9-0-ás szakaszt a Fener az orosz-amerikai centerpár jóvoltából. A negyed második fele már kiegyenlített játékot hozott, szünetig tartotta nyolcpontos előnyét a soproni együttes.

A harmadik negyedben aztán újult erővel robogott a GYSEV-expressz. Könnyű soproni kosarakkal indult a harmadik negyed, Balogh pontos bejátszása után Kovacsova talált be, majd Bevilaqua dobott sima ziccert. Zakaluzsnaja "rondított" az összképbe egy távoli kosárral, de Zsirková hárompontossal felet. Remek védekezésének köszönhetően tizennyolc pontos előnnyel várhatta a befejező tíz percet a soproni együttes. A Fenerbahce amolyan minden mindegy alapon letámadással próbálkozott. Hiába, hiszen a negyedik negyed közepén szlovák pontokkal húszra nőtt a GYSEV-előny. Ekkor Özcelik és McCulley betalált, majd Seres hárompontosa hatott nyugtatólag a csapatot elkísérő támogatók, no meg Farkas Sándor idegeire. Így aztán a kitűnően játszó soproni együttesnél a végjátékban már sem Kovacsova, sem Bevilaqua kipontozódása nem számított.

Zafer Kalaycioglu:(Fenerbache) "A magyar kosárlabda az európai elithez tartozik. Úgy gondolom, a GYSEV nem csak a Final Four-ra esélyes..."
Farkas Sándor (GYSEV): "Összességében jó teljesíatményt nyújtott a csapat, és a sikerben nagy szerepe volt a társulatot elkísérő támogató körnek.

Továbbjutott a Postás a Ronchetti-kupában

Ronchetti-kupa, nyolcaddöntő, visszavágó mérkőzés:

Soproni Postás - Hemofarm Vrsec (jugoszláv) 71-54 (16-10, 22-16, 19-14, 14-14)
Sopron, 1500 néző
vezette: Sedivy (cseh), Szczerba (lengyel)
Postás: Najdenova 2, Fodor 6, CSÁKÁNY 16/6, Sljahova 6, SAUER 28/3. Cs: AMBRUS 6, ENGLERT 5, Russai, Fűrész, Takács. Edző: Meszlényi Róbert.
Vrsec: Sztankovics 6, Markovics 8/6, Bjelica, MOMIROV 21, Kovacsevics 6. Cs: Matics 5, Tesics 4, Stokics 4, Jovanovszka, Djordjevics. Edző: Miroszlav Popov.

A jugoszláviai döntetlent követően Sopronban idegesen kezdett mindkét csapat. A Postástól Sauert nem tudták tartani, de soproni részről a pár éve a Postásban lánykori nevén, Pavlovicsként szerepelt Momirov őrzése tűnt megoldhatatlan feladatnak. A védekezés másik sarkalatos pontja a Postásnál a védőlepattanók megszerzése volt. Ez a játékrész hajrájában rendeződött, sőt a negyed hajrájában az amerikai center mellé beszállt a kosárgyártásba Csákány és Fodor is. Hat pont előnnyel zárta az első negyedet a Postás. Sauer újabb kosara után begyűjtötte harmadik személyijét, ekkor kisebb hullámvölgybe került a Postás. Szerencsére a meccsre nagy számban kilátogató postás-dolgozók bíztatása jól jött, különösen Csákánynak, akinek rövid időn belül két-két "kosár plusz büntetős" akcióval sikerült rést ütni az igen masszív Hemofarm-védelmen. A negyed második felében aztán Russainak sikerült megállítani Momirovot, és ajátékrész végén Fodor és Sauer találataival tizenegy pontra nőtt a Postás előnye.

Kiváló védekezéssel kezdte a második játékrészt a Postás, négy perc alatt minössze két pontra volt képes a sokszoros jugoszláv bajnok. Aztán a negyed közepén Markovics két hárompontosával hirtelen tíz pontra zsugorodott a Postás előnye. Ekkor a betegsége miatt keveset játszó Ambrus szerzett egy igen fontos kosarat, a negyed hajrája pedig - mint minden eddigi játékrészé - a Postásé volt. Csákány szép hármasa után Engler bírkózott ki egy labdát szinte szó szerint, és mivel ő volt az erőszakosabb Janovszkánál, ziccer lett a jutalma, a befejező tíz perc előtt tizenhét ponttal vezető Postásé pedig a szurkolók vastapsa.

Nagy előny ide vagy oda, kapkodva kezdte az utolsó negyedet is a Postás, tizenháromra "kúszott fel" a Vrsec. Megint Ambrus szerezte az Andaxinnal felérő nyugtató duplát, majd nem sokkal ezután egy támadás utolsó pillanatában Csákány emelt be egy hárompontost, amellyel húszra nőtt a Postás előnye. A meccs végén a fiatalokat is pályára küldte Meszlényi, Njdenovával együtt két magyar fiatal, Fűrész és Takács is lehetőséget kapott, így három Diánával fejezte be a meccset a helyenként igen-igen jól játszó, és a győzelemmel fennállása legnagyobb nemzetközi sikerét elérő Postás, amely bejutott a legjobb nyolc közé a Ronchetti-kupában.

Meszlényi Róbert: "Nagyot nyújtott a csapat, köszönet a postás-dolgozóknak a lelkes buzdításért."
Miroszlav Popov: "Nagyon fiatal a csapatom, sokat kell még dolgoznunk, most egy jobb együttestől kaptunk ki."

A negyeddöntőjében a Postás a Vologda Csevakatával találkozik február 27-én otthon, majd március
6-án idegenben. Az orosz együttes az izraeli Maccabi Raananát búcsúztatta a legjobb tizenhat között: előbb tíz ponttal győzött hazai pályán, majd a visszavágón ötpontos vereséget szenvedett.

A nap másik találkozóján:
Maccabi Raanana (izraeli) - Vologda Csevakata (orosz) 71-66

Kiesett a Kaposvár és az Atomerőmű a Korac-kupában

Hazai veresége után a lengyelországi visszavágón is kikapott a Kaposvár, s így a Sopot jutott a Korac-kupa negyeddöntőjébe. A rossz moszkvai időjárás miatt másfél órás késéssel kezdődött visszavágón is kikapott az Atomerőmű SE, így az orosz Minyeralnije Vodi jutott a negyeddöntőbe.

Korac-kupa, nyolcaddöntő, visszavágó:
Prokom Trefl Sopot (lengyel) - Kaposvár 98-95 (27-27, 21-20, 32-19, 18-29)
Továbbjutott: a Sopot kettős győzelemmel.

Lokomotiv Minyeralnije Vodi (orosz) - Atomerőmű 92-89 (22-25, 32-13, 22-22, 16-29)
Továbbjutott: a Minyeralnije Vodi, kettős győzelemmel.

Korábban:

Horváth László, Botár László