Vágólapra másolva!
Bő három hónap múlva kezdődik a női kézilabda Európa-bajnokság Dániában, ahol a magyar válogatott címvédőként vesz részt. A helyszín és az utóbbi évek erőviszonyai alapján azt is mondhatnánk, hogy a házigazda dánok és a vb-ezüstérmes norvégok lehetnek a nagy esélyesek. Ám mindkét válogatott komoly gondokkal küzd.

Dániában az utóbbi éves sikerei, az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki cím kötelez. A közvélemény egyértelműen azt várja, hogy a gárda az első helyen végez, ám a szakemberek óvatosságra intenek. "Hazai pályán mindig nagyon jó játszani, már most tudni lehet, hogy a dánok meccsein telt ház lesz. De véleményem szerint nem mi nyerjük az Eb-t. A csapatban sok a sérült, a legnagyobb baj, hogy csapatkapitányunk, Mette Vestergaard súlyos térdsérülést szenvedett, két-három hónapra kidőlt, s még a szeptemberi bajnoki nyitányra sem lesz egészséges" - mondta kérdésünkre Thorsten Andy Madsen szakíró.

Jan Pytlick szövetségi kapitány egyébként már nyilvánosságra hozta bő keretét, amelyet december elejéig kell majd szűkítenie.

A dán keret
kapusok: Karin Mortensen (Horsens), Rikke Poulsen Schmidt (Kolding), Mette Iversen (GOG Gudme)
mezőnyjátékosok: Katrine Fruelund (Viborg), Ditte Andersen (GOG Gudme), Mette Vestergaard Larsen (FIF), Pernille Riisböll Hansen (Horsens), Christina Roslyng Hansen (Viborg), Merethe Hansen (Viborg), Pernille Hansen (Kolding), Rikke Hörlykke B. Jörgensen (GOG Gudme, Anja Nielsen (Ikast), Lotte Kjaerskou (Viborg), Winnie Mölgaard (GOG Gudme), Mette Melgaard (Slagelse), Kristine Andersen (Ikast), Karen Brödsgaard (Viborg), Line Daugaard (Ikast), Josephine Touray (Kolding), Gitte W. Nielsen (Virum-Sorgenfri), Heidi Johansen (Randers), Anne Jensen (Randers)

Magyarország rendezi a 2004-es nőikézi-Eb-t/sport/csapat/kezilabda/20020615magyarorszagrendezi.htmlNői kézilabdahttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=5544

A norvég csapatot jól ismerhetjük, hiszen egy hete Magyarországon edzőtáboroztak, s háromszor is megmérkőztek a magyar együttessel - kétszer kikaptak, egyszer nyertek. Marit Breivik szövetségi kapitány úgy vélte, Mocsai Lajos tanítványai jobbak jelenleg, s csapat előtt még sok munka áll, hogy ismét ütőképes együttese legyen Norvégiának. "Az olasz világbajnokság óta sok változás történt a keretben, így rengeteg munka áll még előttünk, hogy az Eb-n is eredményesek legyünk" - értékelt röviden Breivik asszony, akinek olyan sztárokról kell lemondania, mint a vb legjobb kapusának választott Cecilia Leganger, illetve a világ egyik legjobb átlövőjének tartott Kjersti Grini.

Grini egyébként egy kis norvég lapban, a Verdens Gangban nyilatkozott arról, mikor játszhat újra. "Sajnos az Eb-szereplésre semmi esélyem, igazából annak van realitása, hogy csapatomban, a dán Ikastban a januári BL-mecseken játszhatom" - mondta a klasszis, akinek még áprilisban sérült meg súlyosan a jobb térde.

A norvégok legközelebb szeptember 5-én folytatják a közös felkészülést, szeptember 28-29-én pedig részt vesznek a Gjövikben megrendezésre kerülő Scandinavian Open elnevezésű négyes tornán, ahol ellenfelük Dánia, Jugoszlávia és Svédország lesz. A kapitány már kihirdette a bő keretét, amelynek érdekessége, hogy hiányzik belőle a szintén sérüléssel bajlódó másik sztárkapus, Heidi Tjugum is.

Mocsai a norvégok ellen kísérletezik/sport/csapat/kezilabda/20020822mocsai.htmlFölényes kézigyőzelem Norvégia ellen/sport/csapat/kezilabda/20020822folenyes.htmlÚjabb kézisiker Norvégia ellen/sport/csapat/kezilabda/20020823ujabb2.htmlHarmadszorra kikaptak női kéziseink/sport/csapat/kezilabda/20020824harmadszorra.html

A norvég keret
kapusok: Mimi Kopperud Slevigen (Larvik), Katrine Lunde (IK Vaag)
mezőnyjátékosok: Tonje Larsen (Larvik HK 26.01.75 181/378 ), Birgitte Söttem (Larvik), Lina Olsson Rosenberg (Larvik), Marianne Rokne (Tertnes), Unni Nyhamar Hinkel (Nordstrand), Monica Sandve (Nordstrand), Else-Marthe Sörlie (Nordstrand), Anette Hovind Johansen (Nordstrand), Vigdis Horsaker (Byasen), Elisabeth Hilmo (Selbu), Karoline Dyhre Breivang (Stabaek), Kristine Lunde (IK Vaag), Tale Lind (Lunner), Ragnhild Aamodt (Skjeberg), Renate Urne (Björnar), Gro Hammerseng (Gjövik)
tartalékok: Marianne Sundsbak (Björnar - kapus), Janne Tuven (Stabaek), Katja Nyberg (Larvik), Beate Aarstad (Nordstrand), Lene Strand Torgersen (Stabaek), Olaug Iren Lode (Sola)

A norvég kézilabdához kapcsolódik egy másik érdekes hír is, miszerint Trine Haltvik, a norvég válogatott egykori átlövő-irányítója mégsem hagy fel az aktív játékkal. "Nem félek a fiataloktól, fel tudom velük venni a lépést negyven felé közeledve is" - nyilatkozta Haltvik az Aftenpostenben. A 37 esztendős játékos a Byasent erősíti a következő szezonban, azt az együttest, amelyben huszonkét évvel ezelőtt bemutatkozhatott az élvonalban.