Vágólapra másolva!
Oláh János vezetésével furcsa körülmények között, de kivívta a világbajnoki részvételt az ausztrál nőikézilabda-válogatott. Az együttes az 1999-es vb és a 2000-es olimpia után harmadszor mérheti össze erejét a világ legjobbjaival.

Még mindig hét város neve lebeg a horvát szervezők előtt a decemberi nőikézilabda-világbajnokság kapcsán. A World Handball magazin szerint a december 1-14. közötti eseményre Split, Pula, Cakovec, Koprivnica, Osijek, Rijeka és Zágráb pályázhat jó eséllyel. A 24 kiadó helyből eddig 15 kelt el, a címvédő Oroszország, a rendező Horvátország és az előző EB első három helyezettje (Dánia, Norvégia, Franciaország) mellett Kazahsztán, a Koreai Köztársaság, Kína, Angola, Elefántcsontpart, Tunézia, Brazília, Argentína, Uruguay és Ausztrália biztosította helyét.

Utóbbi csapat részvétele kuriózumszámba megy, nemcsak azért, mert Ausztráliát nem tartják kézilabda-nagyhatalomnak, hanem mert a selejtezőre összesen négy csapat, Ausztrália, Új-Zéland, Vanuatu és a Cook-szigetek nevezett, ám Vanuatu végül visszalépett a wellingtoni selejtezőtől. A három csapat közül a legjobbnak a házigazda új-zélandiak bizonyultak, miután az "auszikat" is legyőzték, ám kiderült, négy Koreából honosított játékosuk nem játszhatott volna a selejtezőn, így az IHF Ausztráliát hozta ki győztesnek. Az ausztrálok eddig két nagy tornán vehettek részt: az 1999-es norvégiai világbajnokságon a 23., míg a sydneyi olimpián a 10. (utolsó) helyen végeztek. A válogatottat jelenleg magyar szakember, Oláh János irányítja, aki Mocsai Lajos jelenlegi segítőjétől, Marczinka Zoltántól vette át a stafétabotot.

Az ausztrál csapat névsora: Raelene Boulton (csapatkapitány), Michelle King, Katia Boyd, Olivia Doherty, Karly Finlayson, Belinda Griffiths, Nanna Hedberg, Nicole Hughes, Vera Ignjatovic, Danina Jeftic, Cathy Kent, Paola Leone, Kirstin Nichols, Shelley Roy, Caitlin Wynne.

A vb-sorsolás kiemelése
1. kalap: Oroszország (címvédő), Dánia (Európa-bajnok), Norvégia (Eb-ezüstérmes), Franciaország (Eb-bronzérmes)
2. kalap: Eu-4, Eu-5, Eu-6, Eu-7
3. kalap: Eu-8, Eu-9, Horvátország (házigazda), Kazahsztán
4. kalap: Eu-10, Eu-11, Eu-12, Dél-Korea
5. kalap: Kína, Angola, Elefántcsontpart, Tunézia
6. kalap: Brazília, Argentína, Uruguay, Ausztrália

A vb-sorsolásra június 22-én, Zágrábban kerül sor.