Vágólapra másolva!
Bár a csütörtöki Euroliga-mérkőzésen mindkét center harcképtelenné vált, a korábbi hírekkel ellentétben mégsem szerződtet középjátékost a MiZo-Pécsi VSK nőikosárlabda-csapata.

Múlt csütörtökön a Lietuvas Telekomas elleni - amúgy 63-56-ra megnyert - nőikosárlabda Euroliga-mérkőzésen a MiZo-Pécsi VSK kezdőötösének mindkét centere, az amerikai Chantelle Anderson és a bolgár Albena Branzova súlyos sérülést szenvedett, pontosabban Anderson rásérült korábbi térdszalagrepedésére. Az biztos, hogy csütörtökön egyikük sem játszhat a spanyol Ros Casares elleni, sorsdöntő hazai rangadón.

Pedig négy nap állt a baranyaiak rendelkezésére, hogy átmeneti helyettesként - legalább arra a két hétre, amíg a viszonylag könnyebben sérült Branzova felépül - valakit leszerződtessenek, tudniillik a szabályok erre lehetőséget adnak. De nem sikerült...

Mindenesetre a klub hivatalos honlapján hétfőn drámai hangú, segélykiáltásnak is felfogható közlemény tudatta - Rózsa Gábor, a PVSK Basketball Kft. ügyvezető igazgatójának aláírásával - a szurkolókkal, hogy nincs erősítés, azzal kénytelen főzni Rátgéber László vezetőedzője, amije - azaz akije - van.

Kideríthetetlen, miért hiúsult meg az akció, holott múlt pénteken, a Lietuvos-meccs után úgy tűnt, együtt van a pénz ahhoz, hogy egy minőségi centert vásároljanak két-három hetes időtartamra. Az [origo] információja szerint a 26 éves, 193 centis Tangela Smith amerikai center-bedobó jött számításba, fel is vették vele a kapcsolatot a Pécs illetékesei, s mivel a jelenleg Olaszországban tartózkodó Smith éppen szabad volt, már csak az anyagiakban kellett volna megegyezni.

Az álláspontok azonban nem találkoztak, így Smith nem jön Pécsre, pedig nem akárki ugrott volna be honfitársnője helyére: a játékos a múlt nyáron 12,6 pontot és 5,5 lepattanót, valamint 1,26 labdaszerzést jegyzett a főcsoport-döntőig eljutó Sacramento Monarchs csapatában, ahol a kezdőötös tagja volt, és átlagosan csaknem 30 percet töltött a pályán. Smithnek egyébként ez volt a hatodik idénye a WNBA-ben, valamennyi Sacramentóban.

A Pécs tehát vélhetően a Keller Annamária, Ambrus Erzsébet centerpárral áll ki a Ros Casares ellen. A valenciaiak ugyanúgy 7/4-es mutatóval állnak, mint a Pécs, s amelyik csapat most kikap, az nagy valószínűséggel elbúcsúzhat a legjobb nyolc közé jutástól. A Ros Casares remek csapat, az Eb-bronzérmes spanyol válogatott világsztárja, Amaya Valdemoro, továbbá Martha Fernandez és Ingrid Pons mellett az ausztrál válogatott Trisha Fallon, s az amerikai Michele Van Gorp és Kedra Holland-Corn alkotja a gerincet.

"Aki engem ismer, az tudhatja, nem adjuk fel, megpróbáljuk valamilyen csellel meglepni a spanyolokat" - mondta Rátgéber. "Nagy kár, hogy Babos Gábort már leszerződtette a Feyenoord, mert arra gondoltam, hogy a sportágban forradalmi módon kapussal állnánk ki, hátha így meg tudjuk akadályozni az ellenfelet a kosárszerzésben. De félre a tréfával: borzalmas érzés azzal a tudattal készülni egy összecsapásra, hogy papíron kevés az esélyünk. Egy olyan szezon vége felé, amelyben minden esélyünk megvolt arra, hogy ismét eljussunk a Final Four-ba."

Ch. Gáll András