Vágólapra másolva!
Magyarország jégkorongsportja eljutott egy olyan szintre, hogy már az olimpiai és világbajnok Kanada is kész vele megmérkőzni - jelentette ki Studniczky Ferenc, a hazai szövetség elnöke a keddi, székesfehérvári barátságos mérkőzés előtti utolsó sajtótájékoztatón.

"Büszkék vagyunk arra, hogy vendégül láthatjuk a sportág őshazájának képviselőit, hiszen utoljára 1937-ben járt kanadai együttes hazánkban" - tette hozzá.

Kangyal Balázs csapatkapitány - aki a játékosok nevében beszélt - kiemelte, hogy mindannyiuk számára ez hokis pályafutásuk csúcsa. "Nem biztos, hogy egyszeri, megismételhetetlen alkalom a mostani, hiszen tárgyal a két ország szövetsége egy esetleg áprilisi visszavágóról, de eddig ilyen nagy élményben nem igazán volt részünk" - mondta az Alba Volán-Fevita hátvédje.

Dusan Kapusta, a magyar válogatott szövetségi kapitánya nagyon örül annak, hogy sikerült Kanadát megnyerni, vállalja a székesfehérvári próbát: "Nagy híre volt, hogy novemberben legyőztük Szlovákiát. Ezek után már másként kezeltek bennünket. Nem volt mód hosszú, közös edzőtáborra, de a riválisnak sem. Sajnos, Horváth András és Erdősi Péter sérülés miatt nem léphet jégre."

A magyar és a kanadai csapat ezt megelőzően hatszor találkozott - kivétel nélkül mindig az 1930-as években -, a tengerentúli gárda négyszer győzött, s két döntetlen született. A vendégek válogatottja most, egy kivétellel, az európai bajnokságokban játszókra épül.

Arra a kérdésre, hogy ez milyen erősségű gárda, Kapusta így felelt: "Ez a kanadai csapat Pöstyénben legyőzte azt a szlovák gárdát, amely jobb volt, mint a Budapesten járt alakulat."

A tengerentúli együttesben kilenc olyan hokis van, aki az előző idényben még az NHL-ben szerepelt. A keret tagja Paul DiPietro, ő 1993-ben Stanley-kupát nyert a Montreal Canadiensszel. A nagy érdeklődéssel várt csata kedden 19 órakor kezdődik. Jegyeket nem lehet kapni, mivel néhány óra alatt elfogytak. Akik nem a helyszínen élvezik majd az összecsapást, azok a Sport1-en követhetik nyomon az eseményeket.