Vágólapra másolva!
Végveszélybe került az 1946-ban alapított Magyar Röplabda Szövetség működése, az elnökség szerint ugyanis jelenleg nincs lehetőség arra, hogy tovább irányítsa a világ egyik legnépszerűbb sportágát. A keddi sajtótájékoztatón Körösfői László elnök bejelentette: nem áll rendelkezésre fedezet a minimális működési költségekre sem, ezért felmerült, hogy a vezetőség testületileg felajánlja lemondását.

"A nagy múltú honi röplabdasport arra a pontra jutott, hogy vezérkara drámai bejelentésre kényszerül. Az egyetemes magyar sport érdekében, kérjük, tisztelje meg jelenlétével sajtótájékoztatónkat!" - állt a huszonkilenc médiumnak elküldött meghívóban. A jajkiáltásnak is értelmezhető, szokatlan hangvétel ellenére mindössze 12 újságíró volt kíváncsi arra, miért is a sokkoló felvezetés?

Körösfői László nem árult zsákbamacskát, s az első pillanatban bejelentette: - kétségbeejtő pénzügyi helyzetben van a Magyar Röplabda Szövetség. A lehetséges következmények veszélyeztetik a szakmai munkát, felboríthatják a válogatott csapatok nemzetközi szerepléseit.

Az okok között több tényezőt is felsorolt Körösfői: az állami támogatás összesen 18,2 millió Ft, holott a szövetség nagyon szerényen számított működési költsége 24 milliót jelent. A válogatottak idei versenyeztetéséhez minimum 20 millió forint hiányzik, kétséges az Európa-bajnokságon való indulás. A szegény embert az ág is húzza! igazságát pedig az Európai Röplabda Szövetség (CEV) fogja behajtani súlyos büntetés formájában; hiszen csapataink neveztek a kontinens-viadalokra. A másik oldalon ugyanakkor hazai és szerényebb nemzetközi sikereket könyvelhetnek el mind az utánpótlás, mind a válogatott csapatok!

Oláh János, az MRSZ Strandröplabda Bizottságának elnöke aláhúzta: az említett állami támogatás a terem- és strandröplabda sportágakra együttesen vonatkozik, holott mindkettő külön-külön olimpiai sportág!

Végszóként elhangzott: a magyar röplabdasport csapdában van: az eredményesebb szerepléshez pénz kell, azt pedig az eredmények után osztják. A szövetség elnöksége március 11-én rendkívüli ülést tart, ahol annak kell kiderülnie, képes-e kijönni a csapdából a nagymúltú hazai röplabdasport.

Oszvald György