Vágólapra másolva!
A magyar nőikosárlabda-válogatott előbb szerdán Pécsett 62-54-re kikapott Franciaországtól, majd szombaton Nápolyban 71-66-os vereséget szenvedett Olaszországtól a jövő évi Európa-bajnokság döntőjének selejtezőjén. Persze még négy meccs hátra van a sorozatból, ám emberi számítás szerint vajmi kevés esélye maradt a gárdának arra, hogy sikerrel vegye a kvalifikációs sorozatot. Főleg úgy, hogy hétfőn Litvániába utazik a gárda, annak a válogatottnak otthonába, amely viszonylag biztosan verte az első játéknapon az olaszokat. Az összecsapás szerdán lesz.

"Én, mint szövetségi kapitány, nem mondhatom ki, hogy elszálltak az esélyeink. Ez lehet egy újságírói vélemény, nekünk azonban az utolsó töltényig kell küzdenünk. Főleg úgy, hogy van még egy sansz, hogy a hátsó bejáraton eljussunk az Eb-döntőbe. A selejtezőn kiesett csapatok ugyanis jövő augusztusban még vívnak egy körmérkőzéses tornát Belgrádban, melynek első helyezettje lesz az utolsó résztvevője az Eb-döntőnek" - mondta Rátgéber László szövetségi kapitány.

- Legutóbb 1999-ben rendeztek Magyarország nélkül Eb-döntőt. Szinte megszoktuk, hogy automatikus résztvevői vagyunk a finálénak...
- Szerintem az elmúlt néhány alkalommal már az is bravúr volt, hogy egyáltalán kijutottunk az Eb-re. Annyira erős az európai mezőny. Nem is beszélve arról, hogy ilyen-olyan okok miatt legalább tíz játékosom hiányzik. Belőlük egy hasonló erősségű válogatottat ki tudnék állítani, mint az, amelyik most a rendelkezésemre áll.

- Ki az a tíz?
- Az ibizai Ujvári Eszter és a Harvard egyetemre járó Cserny Réka nem vállalta a szereplést, Béres Tímea nyolc hónapos kisfiát szoptatja, Eördögh Edit súlyosan megsérült, Szakács Ildikó és Keller Annamária úgyszintén, Horváth Zsuzsa is, Seres Éva lemondta a játékot, Török Szilvia és Fűrész Diána sem áll rendelkezésre. Papp Kriszta agyrázkódással játszik. Soroljam még?

- Felesleges. Úgy tűnik, nincs igazán becsülete a válogatottságnak.
- Ez nehéz kérdés, nem szabad elhamarkodottan ítélkezni. Tudok ilyen és olyan párhuzamot is hozni. Dirk Nowitzki, a világ egyik legjobb kosarasa például minden körülmények között hazája, Németország szolgálatára áll, a szerbeknél viszont a hasonlóan nagy csillag, Peja Stojakovic lemondta az olimpiai szereplést. Tény, hogy a klubok, amelyek fizetik a kosárlabdázókat, nem szívesen adják oda játékosaikat. A Pécs sem kivétel: nekünk sem előny, ha legjobbjaink a válogatottban edzenek, a többiek meg otthon, külön a gerinctől. Akik viszont játszanak a nemzeti mezben, azok előtt kalapot kell emelni. Ők a tudásuk legjavát próbálják nyújtani.

- Pedig idén mind a 18, mind a 20 éven aluliak bejutottak a korosztályos Eb legjobb négy csapata közé. Ilyesmi nagyon régen nem fordult elő. Már-már azt hittük, van utánpótlásunk...
- Van is. Közülük is behívtam mindenkit a válogatottba, Fegyvernekit, Bujdosót, Vargát, Vajdát. Utóbbi már a nagyválogatottban is kulcsember. Legalább ennyi előnye van annak, hogy rengetegen sérültek vagy kiszálltak. Be tudom építeni a fiatalokat.

- Szerdán Litvániában van esélyünk?
- Nekik megyünk, aztán meglátjuk. A litvánok egyébként jobbak, mint a minket legyőző olaszok. A csoportgyőztes egyenes ágon továbbjut, plusz a két legjobb második helyezett. De ismétlem, a kiesők számára rendeznek majd még egy körmérkőzéses tornát Belgrádban. Onnan viszont csak a győztes kvalifikálja magát.

- Elkeseredett?
- Nem, csak be kell látni, hogy az, ami most történik, tulajdonképpen a keserű realitás.

Ch. Gáll András

Kikaptak kosárválogatottaink az Eb-középdöntőn/sport/csapat/kosarlabda/20040912kikaptak.html?pIdx=1Károlyiék nem bírtak a franciákkal/sport/csapat/kosarlabda/20040908ebkozepdonto.html?pIdx=1