Vágólapra másolva!
Komoly bajba kerülhet Claude Onesta, a francia férfikézilabda-válogatott szövetségi kapitányának ugyanis két nap alatt két bakiért is magyarázkodnia kell. A Görögország elleni egygólos vereséget követően ugyanis ismét pontot veszített a világbajnoki aranyéremre is esélyesnek tartott gárda, ezúttal Tunéziával nem bírtak Richardsonék. Márpedig minden csoportból három csapat jut a középdöntőbe, azaz, ha a franciák a papírformának ígérkező Angola elleni siker után kikapnának Dániától, akár idő előtt is búcsúzhatnának a vébétől.

"Tunézia gyors játékot játszik, főleg támadásban járatják villámsebességgel a labdát. De ha akarunk valamit még ezen a vébén, akkor nyernünk kell" - nyilatkozta a görög elleni zakót követően Joel Abati, a francia férfikézilabda-válogatott klasszisa. A feladat adott volt Claude Onesta tanítványainak, "csupán" a házigazda Tunéziát kellett volna legyőzni a világbajnokság harmadik fordulójában.

Az A csoport rangadóját jobban kezdte a világbajnoki aranyéremre is esélyesnek tartott francia együttes, 6-3 és 8-4, majd 11-6 után úgy tűnt, sima lesz a meccs. A hazai közönség áltat űzött arab együttes a 22. és a 25. perc között ugyan próbálkozott egy nyitottabb védekezéssel (sikerült is felkapaszkodni 11-9-re), a félidőt mégis az európai sztárcsapat zárta 15-11-es előnnyel.

A forgatókönyv hasonló volt az egy nappal korábbi összecsapáshoz, akkor Görögország, most pedig Tunézia támadt fel poraiból a második játékrészre. Az 54 percben Bousnina találata 23-23-as döntetlent eredményezett, majd az egy éve már Miskolcon is megcsodált Hmam bombázott védhetetlenül a gall kapuba.

Onesta időt kért, ám a játék Madi góljával folytatódott, 25-23-ról Anquetil és Jerome Fernandez egyenlített - sajnos utóbbi játékost egy sérülés folytán hordágyon kellett levinni a pályáról.

A hajrá izgalmait már csak a küzdelem jellemezte, gól nem született, a 26-26-os döntetlen is bombameglepetésnek számít, hiszen a pontvesztés miatt elképzelhető, Franciaország szombaton Dánia ellen a túlélésért lép majd pályára.

A B csoportban harmadik győzelmét aratta Szlovénia, amely ezúttal Algériát verte 33-27-re. A csata tulajdonképpen csak a 21. percig volt szoros, az Eb-ezüstérmes gárda végig vezetett, ám 9-6-ról 14-13-ra még felzárkóztak az afrikaiak.

Aztán Rutenka vezetésével hosszú hajrát nyitott Szlovénia, a félidei 19-14 után gyakorlatilag egy csapat volt csak a pályán. A hatgólos győzelem még szolidnak is mondható: a 41. percben, 27-17-nél ugyanis már tíz is volt közte.

Nem okozott csalódást a címvédő horvát együttes sem, amely a C csoportban továbbra is százszázalékos. Dzombáék ezúttal Ausztráliát múlták felül 20 góllal (38-18), a Fotex kapusa, Sola kiválóan védett, a legeredményesebb a 11 találatig jutó Zrnic volt.

Németország hozta a kötelezőt a D csoportban, Katar nem okozott különösebb gondot Heiner Brand tanítványainak. Már a félidő 20-4-es vezetést eredményezett, a második játékrészt pedig a kísérletezésnek szentelte az Eb-címvédő, ennek köszönhetően az ázsiai együttes öt és fél perc alatt több gólt dobott, mint az egész első 30 perc során. A vége 40-15 lett, ami érdekesség, Katar találatait összesen hárman szerezték.