Vágólapra másolva!
A vízilabda ob I-ben tevékenykedő játékvezetők sajnálattal vették tudomásul, hogy kompromisszumos javaslatukat az elnökség szerdai rendkívüli ülésén elutasította. A bírók továbbra is kérik a Magyar Vízilabda Szövetség elnökségét korábbi határozatának visszavonására, ugyanakkor az ügy megoldása érdekében készek minden további tárgyalásra.

Mindezt közleményben tudatták a játékvezetők csütörtökön a távirati irodával, azt követően, hogy a Vasas-Honvéd döntő szerda esti második mérkőzése előtt nem tudtak megegyezésre jutni a szövetség vezérkarával, s mivel gyakorlatilag sztrájkba léptek, két korábbi, a jelenlegi kereten kívüli bíróra, a frissen reaktivált Szentgyörgyi Ferencre és Erdős Lászlóra hárult a meccs levezénylésének feladata a Komjádi uszodában.

Közvetlenül a találkozót megelőzően Martin György elnök azt mondta, elmaradt a megegyezés a játékvezetőkkel, miután - megfogalmazása szerint - "nem engedtek a zsarolásnak". A bírók kitartottak amellett, hogy az elnökség vonja vissza döntését, amellyel többek között elmarasztalta a Vasas-Eger találkozót vezető Marjay Zsolt, Kiszelly Gábor kettőst, különben nem hajlandók közreműködni az idény további összecsapásain.

Csütörtöki állásfoglalásukban a bírók leszögezték: sajnálattal vették tudomásul, hogy a szerda délutáni rendkívüli elnökségi ülés eredménytelenül zárult, mivel kompromisszumos javaslatukat az elnökség elutasította. "A máskor azonnal döntést hozó elnökség a mi problémánkat 3 hét múlva szerette volna újratárgyalni" - olvasható a közleményben, amelynek előzményeként hétfőn nyílt levélben rögzítették sérelmeiket az ob I-es keret tagjai.

"Nyílt levelünkben annak az elnökségi ülésnek a határozatát kértük visszavonni - írták csütörtökön a játékvezetők -, melyet a BVSC küldötteként és így Gerendás Györggyel éveken át együtt dolgozó dr. Lutter István alelnök hívott össze. Az értekezleten olyan emberek is döntöttek, akik a szóban forgó mérkőzést nem látták. Az elnökségi ülésre nem hívták meg sem a játékvezetők, sem az ellenőrök képviselőjét, és így az elnökség egyoldalú tájékoztatást kapott. A határozattal a játékvezetésben 25 éve tevékenykedő olimpiai bajnok ellenőr jelentését és 30 éve a játékvezetésben tevékenykedő bizottsági vezetőket bírálták fölül, azok meghallgatása nélkül. Így a nemzetközi vízilabdaéletben is szokatlan eljárás alapján példátlan döntés született."

A bírók megítélése szerint a határozat veszélyezteti az ő semlegességüket is, mivel ha a későbbiekben tévednek bizonyos csapatok kárára, akkor elnökségi eltiltás várhat rájuk.

"A fentiek tükrében az ismételt elnökségi határozat alapján a játékvezetők úgy látják, hogy az MVLSZ elnökségének fontosabb a mundér becsülete, mint a vízilabda-bajnokság(ok) zavarmentes lebonyolítása. A sportág érdekében a hasonló esetek elkerülése végett kérjük a játékvezetők megfelelő érdemi képviseletét a Magyar Vízilabda Szövetség vezetésében. Ez történhet többféle módon, például teljes önállósággal, vagy az elnökségen belüli hangsúlyos, előre rögzített jogosítványokat biztosító képviselettel, vagy egyéb formában. Továbbra is kérjük az MVLSZ elnökségét a korábbi határozatának visszavonására. Természetesen az ügy megoldása érdekében minden további tárgyalásra készek vagyunk" - áll a közleményben, amelynek végén az ob I-es bírók megköszönik a hozzájuk csatlakozó ob I/B-s játékvezetők, valamint a sportág egyéb területein tevékenykedő sportemberek egyre növekvő támogatását.