Vágólapra másolva!
Gólt nem ütött Kanadának, kapott viszont hetet a magyar jégkorong-válogatott a budapesti Papp László Arénában rendezett Pannon GSM-torna első fordulójában. Pat Cortina együttese mindössze egy harmadon keresztül volt méltó ellenfele az észak-amerikai gárdának, amely pedig nem a legerősebb összetételben érkezett a magyar fővárosba. Ha nem csak olvasni szeretne a mérkőzésről, nálunk meg is nézheti annak összefoglalóját. A viadal nyitótalálkozóján Szlovákia jó hajrájának köszönhetően 2-1-re legyűrte Németország legjobbjait.

Pannon GSM-torna, 1. forduló:
Magyarország - Kanada 0-7 (0-1, 0-3, 0-3)
gól: Green (16., 38.), Gardner (24.), Pollock (32.), E. Schneider (47.), Metropolit (49.), Herperger (52.)

Minden idők legszínvonalasabb hazai válogatott eseményének ígérkező jégkorongviadalon a magyar együttes Kanada ellen mutatkozott be a Papp László Arénéban. Abban a csarnokban, amelynek bejáratában egy órával a mérkőzés kezdete előtt már embertömeg várakozott a bejutásra.

2004. április 20-án már megmérkőzött egymással a két együttes, akkor a vébére készülő juharlevelesek legjobb összeállításukban 9-2-es diadalt arattak, ám a szurkolók nem erre, hanem az egy találkozóval korábbi, székesfehérvári 5-4-es vereségre emlékeztek szívesebben. Nem is titkolták a fanatikusok: akár meg is csíphető a juharleveles gárda, amely ezúttal az Európában játszó játékosaira épített.

Álomszerűen kezdődött a mérkőzés: harminc másodperc után Vas Márton lépett ki, a Vienna Capitals 37 éves kapusa, Chabot végül védett, míg az ellentámadás során Banham lövését Szuper Levente hárította. Nem csökkent a magyar lendület, a közönség biztatása mellett a 6. perben Ocskay bombáját vette mellre Chabot, majd Majoross, s ismét Vas Márton hibázott.

Ki hitte volna, hogy ezzel a negyedórával be is fejeződik a magyarok számára a mérkőzés? A harmad második felére visszavett a tempóból (s kicsit elfáradt) Pat Cortina csapata, a kanadai nyomást Szuper Levente és a kiválóan takarító védők addig bírták, amíg tartott az erő és a létszámegyenlőség. A 17. percben Svasznek kiállítását követően egy távoli lövést Szuper védett ugyan, de lecsorgó korongot a kapu előtt ólálkodó Green a ketrecbe kotorta (0-1).

A szünet még inkább megviselte Ocskayékat, borzasztóan kezdődött ugyanis a második harmad, jószerével csak a szerencse, no meg Szuper mentette meg kapunkat a góltól. Sajnos, mindössze három percig, ekkor Gardner Sille és Vas Márton díszkíséretében passzolhatott a kapuba, szegény Szuper vetődött ugyan, ám nem akadt el korcsolyájában a korong (0-2).

Mintha szabály rögzítette volna, hogy nem lehet átlépni a kék vonalat, úgy tömörült a piros mezben szereplő hazai csapat saját harmadában, a nagy összevisszaságban az észak-amerikai játékosok a finom, fineszes megoldásoktól a váratlan lövésekig a játék minden elemét felvonultatták. A kanadaiak nemcsak lendületesen korcsolyáztak (mindig akadt szabad ember), de pontosan is játszottak, villámgyors szélsőik akkor kerültek a védelem mögé, amikor csak akartak, mindig akadt üres ember.

Amikor pedig betömörült a hazai védelem, jött a klasszikus ellenszer: Pollock emberelőnyben a kék vonalról akkora gólt lőtt, hogy Szuper csak visszafelé láthatta meg a korongot (0-3).

A harmad 17. percében sikerült végre veszélyeztetni, de Peterdi - Pollock szorításában - nem jutott igazi lövéshez, kanalazását védte a hálóőr. Az igazi "pöckölés" azonban még hátra volt: két perccel a lefújás előtt Green a kapus zóna határán a Szuper testén lecsorgó korongot ütötte a hálóba (öt másodperc alatt kihasználva az emberelőnyt).

Négygólos hátrányban a becsülettalálatért vágott neki a hátralévő 20 percnek az együttes, valljuk be, sok esély nélkül. Herrera Intere is megirigyelhette volna azt a "catenacciót", amit Kanada produkált: a betonvédekezés esélyt sem hagyott a gólszerzésre, ráadásul támadásban csak Szuperen múlott, hány null lesz a vége.

A 47. percben Schneider csomót kötött a teljes hátvédsor lábára, "túlélte" Horváth András bodicsek-kísérletét, majd fordulásból nem kegyelmezett (0-5). Egy perc telt el, amikor Metropolit egy méteres lövését Szuper kispárgázta, ám a kipattanójára reagáló támadó másodszorra már a hálóba passzolt (0-6). Négypercnyi lélegzetvétel után Joseph lecsorgó lövését Herperger pimaszul emelte a "léc" alá (0-7).

A végére maradtak a büntetők, amely a torna végén, azonos pontszám esetén számítanak: a kanadaiak nem tudták becsapni Szupert, Vas János ellenben nagyon felfűzte Chabot-t, aztán az utolsónak lövő Palkovicsnak is sikerült az, ami a rendes játékidőben nem, így a büntetőket mi nyertük. A mérkőzés legjobbja magyar részről Peterdi Imre, kanadai részről a kétgólos Mike Green lett.

A 7-0-s vereség az első 20 perc játékát látva túlzó, a meccs összképét tekintve hízelgő eredmény, a csapat szombaton Szlovákia ellen folytatja szereplését.