Vágólapra másolva!
Szerb forrásokra hivatkozva a világsajtóban is egyre nagyobb terjedelmet kap a szerb-montenegrói férfikézilabda-válogatott körül kialakult helyzet. A belgrádi Sport és Sportski Zurnal, majd a szlovén Delo után már a spanyol Marca is beszámolt arról a csalásról, amelyet a Ciudad Real magyar származású világklasszis kapusa robbantott ki. Sterbik Árpád nem kevesebbet állít, minthogy kapitánya, Veselin Vujovic, illetve a hazai szövetség két főembere bundameccset játszatott a válogatottal a svájci Európa-bajnokságon.

Sterbik Árpád a Sportski Zurnal című sportnapilapban vádolta meg Veselin Vujovic kapitányt, mondván, a kapitány célzott ara, hogy a horvátok elleni középdöntő-összecsapást el kellene veszíteni, s ezt ők egyszer "úgyis viszonozzák majd". A szerbeknek nem osztott, nem szorzott, Horvátország viszont csakis győzelemmel tudott elődöntőbe jutni.

A helyzetet bonyolítja, hogy Sterbik szerint Vujovic mellett ezt kérte a csapattól Zoran Micovic, a Szerb-montenegrói Kézilabda Szövetség elnöke és Zoran Radojicic ligaelnök is. Újabb csavar a történetben, hogy Zoran Gobac, a Horvát Kézilabda Szövetség alelnöke név szerint Sterbiket nevezte meg, mint a bundázásban szerb részről részt vevő játékost.

"Az utóbbi évek során sok mindent eltűrtem, nem kezdtem senkivel nyilatkozatcsatába. Mondhatják rólam, hogy rossz játékos vagyok, vagy akármit, de ez már sok. Mindig a maximumra törekedtem, nekem igenis óriási megtiszteltetés, ha a nemzeti csapatban léphetek pályára, és az országot képviselhetem egy világversenyen. Ezért álltam a közvélemény elé, még ha kicsit hajmeresztő is a történet, de az az igazság, amit elmondtam" - nyilatkozta a Veszprém egykori kapusa a kezilabda.com-nak.

"Senki nem merte eddig nyilvánosan kimondani, mert féltek a következményektől, de engem megtámadtak, és kiállok az igazamért. Tisztázni akarom magam, mindenki tudja meg, hogy mi történt valójában. Az első nyilatkozatom után egyébként sorra szólaltak meg a csapattársaim is, az interjúkban Andjelkovic, Djurkovic, Krivokapic, Saric, Milosavljevic, Sudzum, és Nikolic is megerősítette már az általam elmondottakat."

Micovic egyébként elismerte az öltözői látogatás tényét, ám verziója kicsit sántít. "Tudjuk, mennyire szoros a barátság néhány szerb és horvát játékos között, ezért próbaképpen úgy döntöttünk, felajánljuk a bundázás lehetőségét, hogy megvizsgáljuk, mennyire ég még a tűz játékosainkban. Motiváltnak tűntek, az öltözőből kijövet úgy éreztük, minden rendben van."

Vujovic a Blic című lapban próbált védekezni: "St. Gallenben mintegy 10 méterre volt egymástól a két öltöző, s láttam, ahogy játékosaim üdvözlik a horvátokat. A sportbaráti, szinte sógori viszony miatt kértem Micovicot, beszéljen a játékosokkal, de arról csak később értesültem, hogy ő szinte provokálta őket. A meccs előtt Zoran Gobac azt mondta nekem, mindegy mit játszunk, hiszen nem juthatunk tovább. Erre azt válaszoltam, mi a becsületünkért kézilabdázunk, s ez többet jelent mindennél!"

Vujovic szerint a 34-30-as horvát sikerrel véget ért összecsapás után az ellenfél játékosai megköszönték az eredményt, mint egy érzékeltetve, úgy vélik, bunda történt. "Ki hiszi ezt el? Mindez csupán elképzelés. Ha valóban csalni akartam volna, nem játszatom legjobbjaimat" - védekezett a szerb kapitány.